Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/12

Nya Kviberg bjuder på levande mix

Ett gammalt kasernområde, en moské, Kvibergs marknad och en av norra Europas största kyrkogårdar. Här växer ett nytt bostadsområde fram – som långsamt håller på att få en egen identitet.

Att familjen Taffo flyttade in just i Kviberg är ingen slump. De beskriver sig som riktiga Utbypatrioter och har svårt att tänka sig att bo någon annanstans än i nordöstra Göteborg.

De kan sitt område. Annika och maken Peter Taffo träffades redan som tonåringar i Utby kyrka. Första egna lägenheten låg i Kortedala, sedan följde några fina år på Siriusgatan i Bergsjön där äldsta dottern föddes och en avstickare till Sävedalen (”det var ju på fel sida göteborgsgränsen”).

Sen flyttade de hem igen, först till radhus och sedan till villa i Utby. Men i takt med att de två döttrarna blev äldre började Annika och Peter känna sig lite trötta på att bo i hus. Det ständiga fixandet, känslan att aldrig vara färdig. Trädgården som mest blev ett dåligt samvete.

– Det tar så mycket tid att sköta ett hus. Tid som vi ville lägga på annat.

När det började byggas i Kviberg kändes det ganska självklart att ställa sig i kö till en lägenhet.

– Men vi flyttade inte in i den första etappen och det var ganska skönt. Annars hade vi fått bo länge på en byggarbetsplats.

Den som kör mellan Gamlestan och Utby lägger snart märke till den nya stadsdelen som håller på att ta form öster om Bellevue. På höger sida om vägen sticker ett högt gult hus upp bakom gråa fasader, det ser nästan ut som om området är byggt i lego.  På vänster sida ligger de vita femvåningshus där familjen Taffo bor och som gränsar till Kvibergs kaserner – med byggnader i riddarromantisk stil som invigdes redan 1895. Då var det fortfarande rena landsbygden här.

1935 invigdes Kvibergs kyrkogård och senare samma decennium började Bellevue industriområde bebyggas.

Peter, Annika, Evelina och Mikaela flyttade till den helt nybyggda lägenheten högst upp i femvåningshuset 2013. Lägenheten är ljus och luftig med högt i tak, öppen planlösning och två balkonger. Den stora balkongen är hela 35 kvadratmeter och utrustad med en grill, matplats, sköna sittmöbler och en liten tomatodling – perfekt för Annika och Peter som är vana vid trädgård men trötta på att sköta om den.

I början kändes den öppna planlösningen ovan.

– Jag kände att jag aldrig fick vara i fred. Om jag fixar i köket vill jag gärna ha på radio men det kan vara svårt om någon samtidigt kollar på tv i vardagsrummet, säger Annika.

Nu har hon vant sig.

Lägenheten har fyra rum, två sovrum ett extrarum och ett stort vardagsrum som är öppet mot köket. Här finns gott om plats, inte bara för Peter, Annika och Evelina (Mikaela har flyttat hemifrån) utan också för familjens hund Elsa och katterna Mållgan, Doris, Milena och Nemo.

Familjen tycker mycket om djur och natur och det är en av anledningarna till att de trivs så bra i Kviberg.

– Vi har nära till naturen här med Säveån, kyrkogården och skogen mot Kortedala och Bergsjön. 

Men det finns också stadsliv nästan runt knuten.

– I Gamlestan finns flera restauranger: italiensk, etiopiskt och en bra veganrestaurang. Det känns som det händer mycket här, det är kul. På fredagarna är det knökfullt på spårvagnen med människor som är på väg till fredagsbönen i moskén och så har vi Kvibergs marknad, säger Annika.

Runt bostadsområdet finns alltså en brokig samling verksamheter: I de låga industribyggnaderna i Bellevue ligger en av Göteborgs största moskéer, Bellevue marknad, små fruktbutiker och diverse loppisar. I Kvibergs kaserners stallbyggnader huserar Kvibergs marknad och Kvibergs kyrkogård, som till ytan är en av norra Europas största, är fin att promenera på. Här finns också den nya multisportarenan med bland annat ett inomhusspår för skidåkning.

Nere vid Säveån ligger båtvarvsklubben Estonia med sina skeva bryggor och ruckliga båtskjul. Namnet Estonia härrör från de båtflyktingar som kom till Sverige efter andra världskriget och som startade båtvarvet.

Ja, världen kom tidigt till Gamlestan och Bellevue. Efter andra världskriget var bristen på arbetskraft stor i Sverige och SKF var ett av de företag som värvade arbetskraft i Norditalien. Många som sökte sig till värvningskontoret var yrkesutbildade mekaniker från den italienska kullagerfabriken RIV. Den första gruppen kom till Göteborg 1947. Vid SKF:s strand byggdes särskilda bostäder som kallades ”Milanokolonin”.

Familjen Taffo är en av familjerna med italienska rötter: Peters pappa flyttade hit i slutet av 60-talet och började jobba på SKF likt de italienare som kommit några decennier tidigare. Han hade träffat Peters mamma i Schweiz och flyttade till Sverige av kärlek.

Men särskilt italienskt kändes det inte i Utby och Gamlestan när Peter växte upp.

– På 90-talet kom ju i stället många flyktingar från Jugoslavien, Gamlestan kallades för Lilla Balkan. Men visst, Italienska klubben finns fortfarande kvar, säger Peter.

Nu är Kviberg inne i en intensiv utbyggnadsfas. Här byggs nya lägenheter och vid Säveån planeras både flerbostadshus, villor och radhus. Kommunen vill bygga ihop Kviberg med Utby och på sikt även med Kortedala och Bergsjön.

Den nybyggda stadsdelen har dock fått en del kritik, bland annat från nätverket Yimby som menar att området blivit för isolerat. Med till exempel butikslokaler i husens bottenvåningar hade man skapat bättre förutsättningar för ett mer levande område.

Det håller Peter och Annika med om. De saknar framförallt en mataffär – och fler parkeringsplatser.

– Men en mataffär tror vi ska komma i takt med att området byggs ut.

Annars är de helnöjda med sitt boende. Det gäller även 20-åriga Evelina som har börjat fundera lite på var hon ska bo. Särskilt långt verkar hon inte vilja flytta. Kanske blir det de äldre husen i Bellevue, tvärs över gatan.

– Det vore helt perfekt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.