Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny fajt mot fastighetsskatten

Skattebetalarna och Villaägarna tar återigen fajt för att få bort fastighetsskatten. Bland politikerna är det få som talar om ett snabbt slopande.
När Jan Bergqvist, ordförande i Egendomsskattekommittén, i slutet av mars lade fram sina förslag till nya regler kring fastighets- och förmögenhetsbeskattningen hoppades han att de "elakartade konflikterna" med åtminstone småhusägarna skulle tona ner.
Förslaget är att det direkta skattetrycket på småhusägarna ska minska med en miljard kronor per år. Samtidigt ska vinsterna vid försäljning av småhus öka med lika mycket.
När Skattebetalarnas förening, med 145 000 medlemmar, och Villaägarnas riksförbund, med 340 000 medlemmar, i dag samlas i Göteborg, Helsingborg och Stockholm för att demonstrera mot fastighetsskatten, kan Jan Bergqvist räkna med att hans förslag hamnar i skottgluggen.
- Kommitténs förslag är en lättnad för en liten grupp på 20 000 villaägare. Men vårat grundkrav är att fastighetsskatten ska avskaffas, säger Jens Bjöörn, Villaägarna.
Villaägarna avhåller sig från att presentera en modell för hur en slopad fastighetsskatt ska finansieras. Jens Bjöörn säger att förbundet då skulle behöva ge sig in i fördelningspolitiken och därmed riskera att tumma på sitt partipolitiska oberoende.
Skattebetalarna hade stora förhoppningar på Egendomsskattekommittén.
- Det bidde en tumme. Förslagen ger ingenting. Vi kräver omedelbara åtgärder för att avskaffa fastighetsskatten helt under en treårsperiod, säger Staffan Wennberg, marknadschef på Skattebetalarna.
Skattebetalarna menar att statens inkomster från fastighetsskatten (se faktaruta) kan finansieras genom att spara och effektivisera inom de statliga utgiftsområdena. Några skattehöjningar ska inte behövas.
I samband med att Egendomsskattekommittén lade fram sina förslag lämnade flertalet partier egna förslag om reformerade egendomsskatter. Löften om att snabbt avskaffa fastighetsskatten är sällsynta.
Centerpartiet talar om att den "löpande fastighetsskatten måste sänkas kraftigt".
Folkpartiet vill att "nuvarande fastighetsskatt skall avvecklas på sikt" och man ville nu ta ett första steg. Fp skriver dock inget om det ekonomiska innehållet i ett första steg.
Kristdemokraterna anser att fastighetsskatten ska slopas helt för småhus. Dessutom lämnar man förslag till finansiering där bland annat kapitalvinstskatten vid försäljning av privatbostadshus höjs från dagens 20 procent till 30 procent.
Moderaterna vill på "längre sikt" avveckla fastighetsskatten helt. Först talar man dock om en "successiv sänkning av fastighetsskattesatsen så att skatteuttaget kommer ner till mer rimliga nivåer".
Miljöpartiet vill sänka fastighetsskatten, i ett första steg, från dagens en procent av taxeringsvärdet till 0,8 procent. Det ska betalas med bland annat höjd reavinstskatt.
Vänsterpartiet vill ersätta fastighetsskatten så att beskattningen av vinsten från enskildas investeringar i bostäder sker på samma sätt som beskattning av annan kapitalinkomst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.