Nu är perfekt att plantera dina rosor

Vill du ha en vackert blommande rosenrabatt i din trädgård nästa år? Nu är en utmärkt tid att plantera – i hela landet. Alla rosor gillar att komma i jorden när temperaturen sjunker och marken är fuktig och välkomnande.

ANNONS
|

– Det här är gammal kunskap som har kommit i skymundan, säger Christina Högardh-Ihr, trädgårdsförfattare och rosexpert.

Hon föll för den fagra skönheten för mer än 30 år sedan och tycker att det är självklart att hösten är den bästa tiden för plantering. Fördelen är att jorden är fuktig igen efter sommarens torka, nätterna blir svalare och daggen ger tillbaka väta. Under vintern vilar sedan växten utan att behöva näring och naturen ser till att den får precis lagom mycket vatten. När rosen drar i gång och börjar växa direkt på våren vinner man dessutom en säsong.

Christina vurmar särskilt för att den som vill sätta rosor på hösten ska välja att köpa bar-rotade plantor, det vill säga sådana som just har grävts upp ur jorden och säljs med bara rötter. De vill inget hellre än att komma tillbaka ned i jorden igen. Väljer man att plantera bar-rotade rosor blir det dessutom betydligt billigare per planta än om man köper dem i kruka.

ANNONS

LÄS MER:Lista: Rosorna som är lätta att rå om

Smarta trick

På plantskolan Flora Linnea i Helsingborg där Christina jobbar odlas nästan tusen sorters rosor på fälten. Just nu börjar de grävas upp och skickas ut till kunderna. De bara rötterna packas i plast med lite jord.

– Man börjar med att skicka norrut och då ska rosorna förstås i jorden direkt. Men man kan faktiskt plantera ända tills tjälen går i jorden, även om det både har snöat och kommit frost.

Ett knep som den kände rosodlaren i Helsingborg, Lars Cedergren, rekommenderade var att man skulle gräva ett rejält hål där man tänkte sig att plantera sin ros, fylla hålet med färsk hästgödsel eller halm för att hålla jorden varm och sedan täcka med en masonitskiva. När man väl hade köpt sin ros var det bara att ta bort skivan, gräva bort gödsel eller halm och sedan plantera i god jord. Även mitt i vintern!

LÄS MER:Stort intresse när rosenfesten var tillbaka

Plantering om hösten

Lars Cedergrens roskatalog väckte längtan hos många, och för Christina var det framför allt de poetiska texterna i den som fick henne att börja älska just denna blomma. Lars-Åke Gustavsson har varit hennes stora mentor. Han byggde upp rosariet på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg och av honom har hon lärt massor. När hon planterar rosor på innergården till sin lägenhet i centrala Helsingborg planterar hon helst på hösten.

ANNONS

Eftersom luften ofta är fylld av svampsporer så här års gäller det att städa ordentligt kring nyplanteringen och att plocka bort döda löv och ruttna äpplen.

– Lägg gärna en näve mykorrhiza i botten av planteringshålet. Det är svampar som lever i symbios med växtens rötter och gör det lättare för växten att ta upp näringsämnen och vatten.

Frisk och bra jord är nämligen extra viktig när man ska plantera rosor.

LÄS MER:Mysteriet med tomatplantorna runt om i Göteborg

Så planterar du

• Om du ska plantera bar-rotade rosor om hösten, låt dem först stå och dra i vatten några timmar. Klipp bort eventuella blommor och knoppar och jämna till rötterna med en vass sekatör.

• Gräv ett djupt hål. Okulerade rosor, det vill säga äkta rosor som är ympade på en härdig rot, måste planteras djupt. Okuleringsstället ska ned 10–15 centimeter under jordytan. Sätt hellre för djupt än för ytligt. Gör en liten upphöjning i botten av planteringshålet och bred ut rötterna över den. Fyll på med jord av bra kvalitet och trampa kring plantan så att rötterna får jorden tätt intill sig.

• Krukodlade rosor behandlas på samma vis, men man kan skippa upphöjningen i botten.

• Vattna!

Tre sorters rosor...

...som Christina Högardh-Irh rekommenderar:

• Vresroshybrider. Moderna rosor som har en vresrosförälder gör den här gruppen friska och tuffa. De blommar om, får nypon och doftar ljuvligt. Härdiga upp till zon 6-7. John Davies är en favorit och Christina rekommenderar också de kanadensiska Bugnet-rosorna särskilt för norra Sverige.

• Tyska Kordesrosor. En lite förtalad, modern grupp, framtagna av den tyska rosförädlaren Kordes. Alltid bra sorter för svenskt klimat, härdiga och robusta med läderartade friska blad. Särskilt fin är klassikern Flammentanz som går upp till zon 6, gula Golden Gate och Jasmina.

• Austinrosor. Den engelske rosförädlaren David Austins sorter, vars härdighet bara har blivit bättre, kan gå upp i zon 5. Leander-serien är särskilt robust. Däremot ska man helst välja Austinrosor som har odlats i Sverige. Om man köper från England kan härdigheten vara mycket sämre eftersom de okulerar på grundstammar som inte är härdiga hos oss.

Sällskapsväxter

Rosor blir vackrast när de får rätt sällskap. Alla örter passar bra ihop med rosor. Oregano, lavendel, citronmeliss, timjan och myntor trivs utmärkt under rosor och gör också att skadedjuren blir färre. Nävor av alla sorter är fina som marktäckare och höstanemoner som blommar tillsammans med den sista rosen är vackert. Däremot rekommenderar Christina Högardh-Ihr inte pioner som sällskapsdamer. "Då blir det för mycket bladmassa och det ger grogrund för svampangrepp på både rosor och pioner. Dessutom tar de båda lite ut varandra i skönhet", säger hon.

Bild: Gunnel Carlson

Therese Bugnet

grade crossed
En riktig tuffing för norra Sveriges rosenträdgårdar.
Bild: Gunnel Carlson

Rose de Rescht

grade crossed
Gammaldags buskros som doftar förföriskt.
Bild: Gunnel Carlson

Leander

grade crossed
En populär Austin-ros.
Bild: Gunnel Carlson

Comte de Chambord

grade crossed
En gammaldags buskros som blommar långt in på hösten och är härdig upp i zon 5.
Bild: Gunnel Carlson

Flammentanz

grade crossed
Tysk Kordesros som är en pålitlig klassiker i den svenska trädgården.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS