Krypin. Också den privata sidan har en hel svängd glasvägg, i sovrummet är den glasade väggen ganska kort.
Krypin. Också den privata sidan har en hel svängd glasvägg, i sovrummet är den glasade väggen ganska kort.

Nedgrävt med utsikt

ANNONS
|

Fredrik Lundahl hade länge burit på idéer hur han skulle bygga när det blev rätt tillfälle.

– Jag var intresserad av grönt byggande i många år innan jag fick någon möjlighet, säger han.

Möjligheten dök upp när Landskrona kommun inte visste vad den skulle göra med en mölla från 1815 i uselt skick.

Mot löfte att utvändigt renovera väderkvarnen till originalskick fick Fredrik köpa den och ett stycke mark för bara en krona.

Han såg också till att få bygglov för en kombinerad bostad/verkstad/ateljé.

– Förutsättningen för att ett sådant här projekt skulle gå att genomföra var att jag kunde bygga bostad och verkstad på tomten.

ANNONS

Att det skulle vara ett jordhus var klart från början.

– Jag visste vilka funktioner jag ville ha men utformningen kom med tiden.

Fredrik funderade och bollade idéer med arkitekten och båtkonstruktören Jürgen Sass. Så småningom växte jordhusets böljande organiska form fram.

– Det slutliga utseendet kommer från Jürgen Sass, han ska ha credit för det, säger Fredrik.

Någonstans vid den här tiden blev Ammi och Fredrik ett par och sedan dess har de drivit projektet tillsammans.

– Vi har byggt det här med våra fyra händer, säger Fredrik.

Avtalet skrevs 2003, bygget av verkstaden inleddes 2004 och 2006 var det officiell inflyttning.

Paret gjorde också tidvis andra projekt parallellt för att finansiera bygget.

– Fredrik jobbade mesta tiden dygnet runt med projektet och bodde i en husvagn här. Jag hade verkstad i Malmö och var här på helgerna, säger Ammi som är utbildad möbelsnickare hos Carl Malmstensskolan.

Fredrik är utbildad båtbyggare och har bland annat konstruerat och byggt en mycket speciell segelbåt, ett mellanting mellan djonk och utriggarkanot.

För utseendet på jordhuset finns ingen förlaga, men bygget är inspirerat av de så kallade jordskeppen (se faktaruta) men är konstruerat på ett annat sätt.

– Förebilden för många sådana här byggen är 70-talsprojektet The Ark på Prince Edward Island i Kanada. Projektet är numera nedlagt men många av de grundläggande idéerna för ekologiskt byggande kommer därifrån, säger Fredrik.

ANNONS

Idén bygger på att en stor massa av exempelvis jord samlar värme under varma perioder och hindrar att det blir för hett. Samtidigt magasineras värme till kallare perioder.

Man kan tro att jordhuset är byggt inuti en kulle, men det är tvärtom. Från början var tomten en åker som sluttade mot söder. Fredrik och Ammi har först schaktat bort 3 000 ton jord och sedan byggt grunden och huset och därefter lagt tillbaka jorden så det blivit en kulle.

Golvet ligger i höjd med lägsta punkten på tomten. En damm fungerar som buffert för eventuella översvämningar.

Väggarna är murade i lättbetong som bär upp tätt satta trätakstolar från en riven tandläkarmottagning. Materialet i innertaket är träullit – träull slammad med cement.

Isoleringen ligger i takstolarna, på takstolarna bräder och en speciell papp, som brukar användas för att skydda betong i exempelvis broar, och sedan jord ovanpå.

Fönsterväggen bärs upp av en stålstomme. Fönstren i de 200 kvadratmeter krökta glasfasaderna kommer från ett nedlagt växthus på SLU i Alnarp. Rutorna av dubbelglas har sex olika längder, det tog många timmar att passa in i dem i fasaderna. Fönstren är fästa från utsidan med galvade järn.

– Här är inget gullande, genomgående har vi enkla råa material och utematerialet ska kunna åldras på egen hand, säger Fredrik.

ANNONS

En del av glasfasaden går att öppna vilket gör det möjligt att ta in båtar i verkstaden.

Bygget har en privat sida och en kommersiell sida. Större delen av det 400 kvm stora jordhuset är båtbyggeri och snickeriverkstad men en mindre del, 55 – 60 kvm, är en mycket välfungerande bostad som består av allrum med kök, sovrum och badrum.

Ammi och Fredrik har själva gjort alla snickerier utom köket, det har en kollega och god vän gjort, Per Sjöström, Bäretofta snickeri på Österlen.

I det lilla sovrummet finns ett alldeles runt ljusschakt i taket. Hela huset är rundat och inuti återkommer de organiska formerna. Eftersom huset är byggt i Siporex, lättbetong, var det lätt att bara skära av hörnen för att få mjuka former.

Golvet i båtbyggeriverkstaden är slipad betong, i bostaden spacklad och betsad och inoljad betong.

Sten och hårda ytor är värmetröga och kan ackumulera värme och kyla. Instrålningen av ljus och värme gör att Ammi och Fredrik klarar sig med dagsljus i verkstaden och utan extra värme i nio månader om året, även om lamporna i verkstaden får tändas extra mörka dagar.

Värmesystemet är så enkelt som möjligt.

För att kyla när det blir för hett finns fyra fläktar i taket som trycker ned varm luft i en kilometer dräneringslang som ligger i golvet. Där kyls luften och avfuktas. Luften kommer upp kyld och torr.

ANNONS

Samtidigt lagras värme i materialet i husgrunden.

– Under huset ligger 800 ton material som ger en stor värmetröghet, det fungerar som en stor kakelugn. Vi klarar oss totalt cirka 10 månader om året på direkt solvärme och den magasinerade värmen, säger Fredrik.

Systemet har varit igång flera säsonger och fungerar som beräknat. Enligt Fredrik förbrukar huset mycket lite köpt energi, under 7000 kWh per år, snickerimaskinerna inräknat.

På vintern finns vattenburen golvvärme och en vedeldad värmepanna kopplad till två stora ackumulatortankar på sammanlagt nio kubikmeter. Värmepannan har en speciell konstruktion, den tar in förbränningsluften via en kanal i skorstenen.

Kostnaden för jordhuset är 890 000 kronor för material och köpta tjänster, som grävare, plus ett oräkneligt antal timmar eget arbete.

– Konventionellt byggt skulle det kosta tre till sex miljoner kronor, säger Fredrik.

Väderkvarnen då? Jo, den 20 meter höga möllan håller nu på att renoveras. Den ska så småningom bli bostad i fyra våningar och kanske ska väderkvarnsvingarna fungera som vindkraftverk.

Ekohus med stomme av gamla bildäck och isolerat med jord: earthship.com

Mera om jordhus

en.wikipedia.org/wiki/John_Todd_%28biologist%29

www.artistsdomain.com/dev/eere/web/1976a.html

www.ratical.org/co-globalize/DO_JohnTodd.html

Arkitekt Jürgen Sass: www.sassdesign.net

Ammi och Fredrik: www.rodamollan.se/

ANNONS