Nässlor – inte bara ogräs

ANNONS
|

Den som är sugen på nässelsoppa kan ge sig ut i backarna nu, där de första späda skotten kommit upp. Det går bra att plocka även när nässlorna är större, ta då bara de översta skotten. Men undvik att ta matnässlor vid gödselhögen eller dasset – där innehåller de för mycket kväve. Plocka inte heller nära bilvägar. Tipsen kommer från Kristina Ignestam i skånska Jonstorp. Hon bildade för åtta år sedan föreningen Nellorna, för att sprida evangelium för brännässlan.

–Om fler lärde sig att ta tillvara nässlorna så som vi gör så skulle det främja folkhälsan väldigt mycket, säger hon och påpekar att brännässlor faktiskt växer över hela jordklotet.

ANNONS

Hennes lilla förening har till exempel kontakt med ett kvinnokooperativ i Nepal som väver och stickar av nässelfibrer. Själv gör Kristina Ignestam inte bara nässelsoppa utan tipsar också om att gödsla trädgårdslandet och blomkrukorna med nässelvatten i stället för konstgödsel.

–Det ligger i tiden att leva hälsosamt och ta tillvara på miljön.

Fakta: Flera användningsområden för nässlor

Nässelvatten att gödsla krukväxter och trädgårdslandet med gör du genom att hälla varmt vatten i en hink med nässlor och låta det stå i tre dagar. Sedan silar du av och späder, en tiondel nässelvatten per liter vanligt vatten.

Avkok på nässla ska göra håret blankt.

När du rensar nässlor ska du se till att lägga dem i komposten, det ger kompostjorden en rejäl injektion med näring.

Plockar du nässlor för att äta se till att blanchera dem först för att få ut nitratet ur växten – sänk ner dem en kort stund i kokande lättsaltat vatten.

Nässlor innehåller bland annat mineraler, järn och c-vitamin.

Källa: Kristina Ignestam i föreningen Nellorna, Livsmedelsverket (TT)

ANNONS