Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När trädgården vaknar

Den tidiga våren är härlig och stressig. All som inte gjordes under hösten pockar på uppmärksamhet nu. Men vad är väl skönare än att gå ut med räfsan en solig dag i slutet av mars och städa undan vintern?

För perennerna är det skönt att bli av med en del av vinterns skyddande löv. Räfsa försiktigt fram de första knopparna och se till att de får ljus och luft - men samtidigt inte för mycket kyla. Täck av efter hand som värmen kommer.

Komposten har stått orörd hela vintern, nu är det dags att väcka den till liv. Det som är någorlunda komposterat kan du lägga ut på perennrabatterna, eller mylla ner i blivande köksträdgården. Har du tänkt göra en ny odlingsbädd i vår så är det perfekt att skapa upphöjda odlingsbäddar med grov kompost.

Extra näring

Vad ska sås nu? Bäst är förstås att kolla in vad som står på fröpåsarna. Att starta för tidigt lönar sig inte, då blir sådderna bara långa och gängliga. Men om du har växthus och kan hålla undan nattkylan är basilikan tacksam att så många fröer tillsammans i en stor kruka. När fröerna grott och fått sitt första bladpar planterar du om dem klumpvis i egen kruka.

Pelargonerna har kanske redan beskurits? Då kan det vara dags att börja ge dem lite extra näring med vattningen. Nu ska de orka växa och sätta mycket knopp för sommarens blomning.

Vindskydd

Gå en runda i trädgården varje dag, för nu händer det mycket. Ena dagen blommar snödropparna och nästa gång du tittar har vårstjärnorna tagit över. De nedvissnade snödropparna kan du gräva upp och dela på. Fördela dem på flera platser i trädgården, det blir ju vår igen nästa år.

Vintergröna växter kan fara illa så här års om marken fortfarande är frusen. Se till att täcka mot uttorkande vindar. Vassmattor eller fiberduk är bra vindskydd.

Ris ger luft

Penséernas tid är här och eftersom de tål någon minusgrad är de bästa färgklicken nu. Oftast står penséerna fina långt in på sommaren.

Det blir mycket ris så här års - det kan inte hjälpas. Om du har en undanskymd plats i trädgården är det enklast att lägga riset där och låta det förmultna i lagom takt. Har du en pallkrage eller högbädd i köksträdgården, klipp riset i mindre bitar och blanda in det i övrig kompost. Det fyller bra och ger luft i odlingsbädden. Och viktigast av allt - njut av våren!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.