Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/30

Mellangården i Astrid Lindgrens Bullerbyn är till salu

Huset där Lisa, Lasse och Bosse i filmatiseringen av ”Alla vi barn i Bullerbyn” bodde ligger ute till försäljning. I samma torp växte även Astrid Lindgrens pappa, Samuel August, upp.

Enligt mäklaren som säljer torpet i småländska Sevedstorp söker ett stycke kulturhistoria en ny ägare – och visst har det skrivits historia i det lilla huset.

År 1946 kom den första av Astrid Lindgrens böcker om barnen i Bullerbyn ut och 40 år senare, närmare bestämt 1986, spelades filmen ”Alla vi barn i Bullerbyn” in.

LÄS OCKSÅ: Kolla in kung Gustaf V:s gamla sommarhus på Särö

Inspelningarna gjordes just i byn Sevedstorp, som ligger ungefär en mil väster om Vimmerby.

I filmen, som utspelar sig år 1928, får vi följa barnen Anna, Lisa, Britta, Bosse, Lasse, Olle och Kerstin under deras sommarlov i de småländska skogarna.

Karaktären Lisa, som även agerar berättarröst i filmen, bor i Mellangården med sina bröder Lasse och Bosse. På var sin sida om Mellangården, i husen Norrgården och Sörgården, bor systrarna Britta och Anna samt Olle och hans lillasyster Kerstin.

Alla husen står kvar än i dag – och det är alltså Lisa, Lasse och Bosses hus som nu ligger ute till försäljning.

Inte nog med att ”Alla vi barn i Bullerbyn” spelades in här – torpet som nu kallas Mellangården är även det hus som Astrid Lindgrens pappa Samuel August växte upp i.

LÄS OCKSÅ: ”Ovanlig” gård till salu – för 110 miljoner

Torpet har ett utgångspris på 850 000 kronor och det 85 kvadratmeter stora huset är byggt någon gång under 1800-talet. På Mellangårdens två våningar finns tre rum, varav två sovrum, samt ett kök och ett badrum.

Tomten är 1169 kvadratmeter stor och på gården ligger också ett uthus med förrådsbodar, loft och en matkällare.

Bläddra i bildspelet ovan för att se alla bilder från torpet i Bullerbyn!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.