Hjalmar Lundmark vilar gott på pappa Adams axel, nedan Charlie Orvefors med pappa Karl och i bokhyllan busar Sixten Mannerby.
Hjalmar Lundmark vilar gott på pappa Adams axel, nedan Charlie Orvefors med pappa Karl och i bokhyllan busar Sixten Mannerby.

”Man tror inte att leksakerna är giftiga”

ANNONS
|

På Stadsbibliotekets barnavdelning i Göteborg kryper bebisar runt på den mjuka mattan. En tuggar på en bok, en annan försöker nappa åt sig sin pappas telefon.

Läs också: Gamla barbies + småbarn = dålig idé

Hjalmar Lundmark, ett år, kravlar in under en bokhylla. Hans pappa, Adam Lundmark, sitter bredvid. Han har tänkt en del kring vad som är bra mat för ett barn, men inte funderat särskilt mycket på leksaker och gifter.

–Vi köper bara ekologisk frukt och ekologiska grönsaker till Hjalmar, men jag har inte tänkt så mycket på leksaker. Eftersom de är gjorda för barn tror man att de inte är giftiga, säger han.

ANNONS

Hjalmar leker inte bara med leksaker. Ibland, när inget annat funkar, får han till exempel pilla lite med mobiltelefonen.

De föräldrar som GP pratar med på stadsbiblioteket resonerar ganska lika – de förutsätter att leksakerna i affären är okej och tycker det är svårt att veta hur mycket man själv som förälder bör läsa på.

–Man borde kanske ha mer koll, men det blir så mycket att tänka på – man orkar inte riktigt, säger Nils Mannerby, pappa till Sixten Mannerby.

Charlie Orvefors tuggar på en bok. Hans pappa, Karl Orvefors, känner sig lite dubbel till debatten om kemikalier i leksaker.

–Vi dricker ju själva i pet-flaskor och har mat i plastförpackningar. Till viss del tror jag det här med gifter i leksaker är överdrivet. Men samtidigt tillverkas säkert leksaker på billigast möjliga vis, vilket nog inte alltid är människovänligt. Så visst är det bra att den här debatten förs.

Daniel Holmqvist, pappa till Lukas Holmqvist, har tre bananlådor med leksaker från när han själv var liten på 80-talet, hemma. Men det är inga leksaker Lukas får leka med.

–Nej, jag har hört att kraven på leksaker ökat mycket på senare år, så mina gamla leksaker är inget vi använder. Det känns ju lite trist.

ANNONS

Han försöker att inte köpa för mycket leksaker, och välja trä framför plast.

–Däremot har vi plastnappflaskor. Men vi försöker byta dem ofta och diska dem varsamt.

Leksaksdirektivet trädde i kraft 2011 men kemikaliekraven började tillämpas först 2013.

Enligt Leksaksdirektivet får leksaker som innehåller kemiska ämnen inte innebära någon risk för människors hälsa.

Kemikalieinspektionen, Konsumentverket och Elsäkerhetsverket ser till att direktivet följs.

Källa: Kemikalieinspektionen

ANNONS