Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Möbler som ständigt är ute

Nu åker utemöblerna fram. Eller införskaffas. Men hur ser de ut egentligen?

De intog altaner landet runt för ett par år sedan och skapade en känsla av tillbakalutad lounge varhelst man kom på besök. Gigantiska utemöbler i flätad fuskrotting som kunde stå ute i alla väder. Bara dynorna behövde plockas in när regnmolnen tornade upp sig. Lätta att bära, skrymmande att förvara.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I trädgårdsmöbler som allt annat går det trender. Somligt kommer och går. Annat består. Som Grythyttans klassiker för sisådär 2 000 kronor per fåtölj (kanske inte dyrt, men mycket pengar).

Det var i slutet av 1800-talet som smeden Lindqvist började tillverka hästskor. Sonen nöjde sig inte med hästskor utan använde samma stål när han, inspirerad av funkisens idéer, skapade stolen A2. Den visades på Stockholmsutställningen 1930 och under 1940- och 50-talen blev Grythyttans stålmöbler allt mer poppis. I dag är det fjärde generationen Lindqvist som driver företaget i samma anda.

Om man ska dra någon slutsats av vårens trädgårdsmässa i Älvsjö är det en ökad dragning åt det genuina som kan skönjas. Rejäla trämöbler med design från förrförra sekelskiftet. Åt det hållet lutar sig även tv-mannen Ernst Kirchsteiger som ritat och nu lanserar sin egen möbelgrupp för trädgården. Bord, fåtölj, soffa och bänk som inspirerats av barndomens besök hos tant Inga-Lisa och hennes utemöbler.

Till skillnad från plastrottingens ledord ”underhållsfria” påpekar Ernst att hans ­furumöbler är "underhålls­bara”. Vatten, såpa, sandpapper och ny vattenbaserad färg.

Från samma slags dåtid men längre söderut i Europa härstammar de hopfällbara ­kaféstolarna. Tänk Paris 1800-talets mitt. Modellen är långt ifrån ny, däremot den uppsjö av färger vi ser på stolarna i år. Det franska företaget Fermob gör sina bistrostolor i tolv ­kulörer. Då får man ta till färgnamn som muskot, aubergine och fjordblå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.