Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/17

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lyxslottets skyhöga miljonpris

I somras såldes det exklusiva lyxslottet Wilhelmsberg på Danska vägen i Örgryte i Göteborg. Slottet köptes 2008 för 22 miljoner kronor. Nu kan GP berätta att fastigheten såldes för mer än det dubbla priset. – Mina uppdragsgivare är mycket nöjda, berättade mäklaren Magnus Helin efter att slottet såldes.

Slottet Wilhelmsberg på Danska vägen i Örgryte byggdes 1868 och är byggt i renässansstil, inspirerat av ett slott med samma namn i franska Normandie.
– Det här är ett otroligt speciellt hus och för den som är på jakt efter något som verkligen sticker ut och skiljer sig från det vanliga så gäller det att passa på nu, berättade mäklaren Magnus Helin när huset lades ut till försäljning i våras

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Huset har under årens lopp renoverats vid flera tillfällen och är i dag ett toppmodernt hem med 22 rum. 
Bland rummen finns till exempel ett biljardrum, ett biografrum, ett gym, en vinkällare och flera barer. En av barerna ligger högt uppe i ett av slottets torn. Till slottet ingår också en tomt på nära 3400 kvadratmeter. 

Huset är ritat av arkitekten Viktor von Gegerfeldt, som var verksam i Göteborg under den senare hälften av 1800-talet. Von Gegerfeldt ritade huset som en "sommarstuga" åt köpmannen Julius Lindström, som handlade med snus och tobak. Viktor von Gegerfeldt har också legat bakom utformningen av Feskekörka och Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Utropspriset: 32,5 miljoner

Utropspriset låg hela 32,5 miljoner kronor. Ett pris som inte skrämde bort intresset för den 700 kvadratmeter stora slottsbyggnaden.

Enligt mäklaren Magnus Helin blev det budgivning för att lägga vantarna på slottet. Vilket pris det slutligen gick för ville mäklaren i somras inte uppge. 

Slottet köptes 2008 för 22,7 miljoner kronor. Slottet såldes av den tidigare ägarens dödsbo och har köpts av ett bolag med namnet Wilhelmsberg Fastighet AB. 

Mer än dubbelt så mycket

Priset efter budgivningen slutade enligt fastighetens lagfart på hela 47 miljoner kronor - alltså mer än dubbelt så mycket som den tidigare ägaren gav för huset för åtta år sedan. 

Wilhelmsberg Fastighets AB är ett dotterbolag till fastighetsbolaget Grandab Management AB. Grandab ingår i sin tur i den så kallade Plazagruppen som består av sju fristående företag som håller till på Norra hamngatan i Göteborg. 

Enligt bolagsbeskrivningen för Wihlemsberg Fastighet AB ägnar sig bolaget åt att "förvärva, förädla, förvalta och försälja fast egendom samt bedriva förenlig konsultverksamhet."

När det gäller priset för slottet konstaterar mäklaren Magnus Helin att det fanns köpare som var beredda att öppna upp plånboken för att lägga vantarna på det. 

– Det var det priset marknaden var beredd att betala. Det är en unik fastighet och när unika fastigheter kommer ut till försäljning kan priset dra iväg , säger Magnus Helin. 

GP har sökt slottets nya ägare för en kommentar om framtidsplanerna för den anrika fastigheten i Örgryte. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.