Luftigt och lätt med jordlösa växter

ANNONS
|

Luftplantorna har landat i Sverige och syns mer och mer i trendiga butiker och inredningsbloggar. Bladens vilda och spretiga former gör att de ser ut som häftiga skulpturer, och eftersom de lever på luftpartiklar och inte behöver jord kan de placeras lite var som helst.

Pontus Olausson och hans sambo Erika Öberg såg luftplantor för första gången under en resa i Asien och blev fascinerade över dessa exotiska och lättskötta växter. När de kom hem till Sverige igen kunde de däremot inte hitta några. Det ledde till att de startade nätbutiken Aeroteket, där de sedan ett år tillbaka säljer olika sorters luftplantor med tillbehör.

ANNONS

– Intresset för dem ökar hela tiden, säger Pontus Olausson, som annars jobbar som grafisk designer och som tidigare inte hade särskilt gröna fingrar.

Fäst vid andra


    Somliga luftplantor påminner lite om blasten på en ananas, vilket inte är så konstigt eftersom luftplantor hör till familjen ananasväxter. Foto:Pontus Olausson
Somliga luftplantor påminner lite om blasten på en ananas, vilket inte är så konstigt eftersom luftplantor hör till familjen ananasväxter. Foto:Pontus Olausson

Luftplantor, eller "air plants", är smeknamn på de växter som tillhör släktet Tillandsia. De flesta av arten är så kallade epifyter som i naturen lever ovanpå andra växter eller stenar. Det ser ut som att de har små rötter, men dessa använder de bara till att hålla sig fast med, medan de tar upp vatten och näring genom bladen. Man hittar dem i allt från tropiska djungler till torra öknar och bergslandskap. Det man bör tänka på hemma är att vi oftast har en relativt låg luftfuktighet, och bästa platsen för luftplantorna är därför vid ett lagom ljust fönster i badrummet eller köket där det bildas vattenånga. Andra rum går också bra, så länge man sprejar dem med vatten ett par gånger i veckan.

Blommar

Det finns omkring 650 sorters luftplantor som varierar i storlek, färg och form, vilket lätt väcker samlarlusten. Vanligtvis är de inte större än en handflata och brukar förekomma i grönt, silvergrått och rosa.

– De silverfärgade sorterna med kraftigare blad tål mer solljus, medan de mörkare kan få brända blad av för mycket ljus, säger Pontus.

ANNONS

Om man får dem att trivas kan luftplantorna leva i många år. En bonus är att de också blommar med exotiska, färgstarka blommor. Varje planta blommar bara en gång och sedan bildar den miniplantor runt om som man kan ta loss för att få fler växter.

Svävande lätt


    Erika Öberg och Pontus Olausson såg luftplantor för första gången under en resa i Asien och blev fascinerade. Foto: Privat
Erika Öberg och Pontus Olausson såg luftplantor för första gången under en resa i Asien och blev fascinerade. Foto: Privat

Att luftplantorna inte kräver jord frigör kreativiteten eftersom man kan arrangera dem på många olika sätt, menar Pontus Olausson, som bland annat har prövat att sätta fast några i ett badmintonracket på väggen.

– De stora sorterna är annars vackra att lägga på ett bord, medan de mindre passar bra i hängande glaskulor eller amplar som förstärker deras lätthet, säger han.

Det finns särskilda hållare att köpa, men att tillverka sin egen är inte svårt.

Om man söker på air plants på nätet finns det massvis med fantasifulla uppslag. De sätts bland annat i ramar med nät, hängs i sjöborreskal och snäckor, och placeras på grenar och ljusstakar. Här kan man också upptäcka hur häftiga de kan se ut i brudbuketter. Vem vet, snart kanske vi till och med kommer att gå runt med dem i håret eller som broscher på kläderna?

Skötsel

  1. Vatten

Spreja dem med vatten 1-2 gånger i veckan, eller bada dem i en halvtimme varannan vecka. Låt dem i så fall ligga upp och ned och rinna av tills de är helt torra innan de läggs tillbaka, risken är annars att de ruttnar.

  1. Ljus

Luftplantorna gillar ljusa platser med indirekt solljus, men ju ljusare de är desto mer solljus vill de ha och vice versa. Med hjälp av växtlampor kan man placera dem även i rum med mindre solljus.

ANNONS