Ljussätt din trädgård

ANNONS
|

Vi träffas i hans trädgård i Alingsås för att lära oss ljussättning av en vanlig trädgård. Ett tiotal kursdeltagare är också där.

- Alla får en plats, en station som de ska ljussätta. Ryms vi inte alla här så brukar vi även gå över till mina grannars trädgårdar, säger Torbjörn medan han demonstrerar olika belysningsarmaturer.

- Stationen kan vara en rhodondendronbuske, några höga eller låga träd, vinbärsbuskar, gräs eller en fasad.

Han tycker att man ska ställa sig några frågor innan man börjar med att ljussätta.

Vad ska jag uppleva i min trädgård?

Var har jag de bästa utblickarna?

ANNONS

Är det för mig själv eller vill jag imponera på mina grannar?

- Genom en fin belysning i en trädgård gjord efter den boendes utsikt kan man förlänga trädgården, i stället för att blicka ut mot ett mörkt tomrum, säger Torbjörn Eliasson.

Gå runt och tänk

Han ger rådet att det är bra att börja med att gå runt i trädgården och tänka på vad man ser och hur man går.

- Ögat söker sig efter ljuset, alltså ska man ljussätta där man vill att blicken ska vandra.

Hur man ska tänka och vilka effekter man kan skapa är beroende på vad man vill uppnå, säger Torbjörn Eliasson.

Han tycker att man ska börja med att arbeta småskaligt med några få, kanske tre, flyttbara ljusarmaturer. Kunskap om hur man ljussätter är viktigast för att nå sitt önskade mål.

- I juni kanske du sätter ljus på ditt blommande äppelträd, i september väljer du kanske att belysa din färgsprakande höstlönn. Det finns inget självändamål med att dra på för mycket, säger Torbjörn Eliasson.

Från 450 och uppåt

Men vad kostar det då att ordna fin belysning i sin trädgård?

- Man kan satsa allt från 450 kronor upp till en miljon i rena armaturer. Anlitar man mig eller någon annan ljusdesigner tillkommer arvode för arbetet. Men det behöver inte vara så dyrt.

ANNONS

Han tycker att man ska pröva sig fram på egen hand och experimentera. Men man ska försöka att bli av med, och inte skapa, en jämn belysning.

- Allmänljus, det är vad jag kallar kalhyggeljus, säger Torbjörn Eliasson.

I stället ska man sträva efter att styra ögat mot sitt bestämda mål. En gatlykta drar ögat till sig och då bör man locka blicken mot något trevligare.

- Jag brukar säga att juletid i belysningssammanhang är en miljöförorening och en ljusförorening. Jag kämpar med att hålla ljuset på en rimlig nivå.

Vi pratar om "Lisebergseffekten" och ljusslingorna som sitter i var och varannan privat buske och glimmar och blinkar. Vissa kan konsten att fläska på ordentligt, konstaterar Torbjörn.

Intresset ökar

Intresset för ljus hos en bredare publik har kommit sakta men säkert.

- Man kan säga att det tog ordentlig fart med trädgårdsutställningen Hedens lustgård år 2000 när jag arbetade med landskapsarkitekten Ulf Nordfjell. Det blev en ketchupeffekt, säger Torbjörn Eliasson.

Nu jobbar han med Ljus i Alingsås årligen. Det började 1998 när Alingsås kommun och Alingsås Energi nappade på ett förslag om att ljussätta staden under en period. Försöket blev så lyckat att de valde att fortsätta samarbetet. Det sker i oktober varje år. Numera är det Ljuscentrum som driver det.

ANNONS

- Allmänheten uppskattade den årliga ljussättningen av staden och började efterfråga kurser.

Alingsås Energi tog efterfrågan på allvar och skickade med elräkningen ut 15 000 inbjudningar om en kurs i ljussättning till sina kunder. 60 personer nappade första året, berättar Torbjörn.

Mörkret en kvalitet

När man jobbar med ljus jobbar man också med mörker. Det är viktigt att se mörker som en kvalitet.

- Många tror att bra ljus är mycket ljus men så är det inte. Det verkar nästan som om folk vill säga, kolla vad jag kan i stället för att nu ska jag uppleva något från mitt fönster, säger Torbjörn.

Man kan belysa en yta, ta fram en färg och skapa en känsla.

Grönt ljus varnar designern dock för.

- Det upplevs ofta som obehagligt. Kanske för att det naturliga ljuset aldrig är grönt.

Däremot fungerar orange, gult, rött och blått ljus. Vi är vana att befinna oss i den varma och kalla färgskalan, säger Torbjörn Eliasson.

- Många säger att lysrör bara är skit men de kan ge ett fantastiskt ljus. Det kan lysa upp ett rhododendronbuskage jättefint.

Pröva med ljusslingor

Han tycker också att man ska prova med att köpa ljusslingor som man försöker dölja under till exempel en plankkant som riktar ljuset nedåt eller lägga längs marken så det lyser upp mot planket. Att lägga slingan i en kruka eller något annat som döljer den kan skapa en fin ljusglimt.

ANNONS

Ljussätter man stora skogspartier ska det kalla ljuset sättas längst bak. Sedan låter man det varmare ljuset komma längre fram. Försök att skapa siluetter och skulptera fram träden.

Ett träd kan man ljussätta både uppåt och nedåt. Uppåt kan kronan få kallt ljus på delar av stammen. Varmt ljus nedåt gör att stammen landar i marken och skapar en varm ljuskägla på till exempel löv på marken.

- Kallt ljus kan ge ett träd som oxel kan ge ett silvrigt och krispigt sken på bladen. Jag brukar kalla det stekt sill-ljus. Sedan kan man sätta ett varmt ljus på stammen. Det blir vackert, säger Torbjörn Eliasson.

Falu rödfärg blir vckert

Fasader med Falu rödfärg blir vackert mustiga.

- Dem kan man ljussätta med glödljus. När man jobbar med träd kan man jobba med monumentalljus dvs starka stålkastare men när man jobbar med gångar och trappsteg bör man använda intimljus dvs små och svagare lampor.

Att ljussätta lite varsomhelst skapar bara förvirring.

- Kyrkor är ofta fult ljussatta. Genom att lägga en fasadbelysning ser fönstren ut som skottgluggar. Om jag i stället ljussätter inifrån så upplever förbipasserande i stället en känsla av - vad trevlig och välkomnande det ser ut, säger Torbjörn.

ANNONS

Ljus kan ofta skapa en positiv upplevelse i offentlig miljö som parker och grönområden.

- Man kan inte ljussätta bort problem men man kan skapa en positiv spiral om trygghet. Om folk upplever det som tryggt och trevligt vill de vistas där. Närvaro skapar i sin tur trygghet och blir självbevakande.

Kill your darlings

Torbjörn har även jobbat med konstnären Pål Svensson och ljussatt vatten. Ofta blir det finast när man arbetar med speglingar, menar Torbjörn Eliasson.

Slutligen ger han rådet:

- När du känner dig nöjd - kill your darlings och släck ner och börja om på nytt. Lek och experimentera vidare.

Ljustips för nybörjare

Torbjörn Eliasson

Kurs i ljussättning

ANNONS