Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lampan Bumlingen, med kultstatus från 70-talet, hänger över matbordet och ger ett ombonat ljus. Två spotlights på samma strömskena ger ljus på hela bordet när det är utdraget vid festliga tillfällen.

Ljuset som livgivare

Efter många år med ett renoveringsobjekt tog Torbjörn Eliasson chansen att bygga det hus av tegel som han alltid drömt om. Hållbara, tidlösa och miljövänliga material var en ledstjärna. Och eftersom han är ljusdesigner handlar förstås mycket om ljus. - Det är det som ger liv och skapar stämningar. Tanken har hela tiden varit att dagsljus, lampljuset och material skall samverka. Ljuset skall gestalta materialen och tvärtom.

I Alingsås, vid randen till blåbärsskogen, ligger den gula tegelvillan. På kvällen utifrån gatan ser man hur det lyser i fönstren.

- Svarta eller fördragna fönster känns olustigt.

Ändå är det ingen insyn eftersom fönstren är så finurligt placerade. Men på baksidan, i sydostläge mot naturen, kan de vilda djuren titta in så mycket de har lust.

Det första man slås av i entrén är trappan till övervåningen, indränkt i ljus. Taknockshöjden gör att det känns sakralt. När ögat vant sig dras blicken längre in. Där, på motsatt vägg i andra ändan av huset, syns upplysta objekt – en skulptur och en tavla.

- Tanken är att man ska bli nyfiken och lockas in i huset.

Torbjörn har inspirerats av feng shui och det betyder bland annat att det ska finnas en balans mellan väggytor och fönsteröppningar.

- Om fönstren är felplacerade försvinner energin ut, förklarar Torbjörn och då menar han inte bara den fysiska energin.

Väl inne i det avlånga rummet, som ligger på bredden mot skogen, överraskas man av de stora fönstren.

- Det här är husets vilda sida. På gatsidan är trädgården mer tuktad och stram.

Golven är genomgående i granitkeramik, 60 X 60 centimeter.

- När det är stora ytor är det välgörande med stora plattor, annars blir det plottrigt.

Innertaken är i finsågat trä som vitlaserats, väggarna i putsat tegel, i ljust grått. På två fondväggar har Torbjörn valt att låta fasadteglet komma in för att påminna om husets utsida.

- Jag vill att man ska få en känsla av vad huset är byggt av.

För att accentuera och förstärka materialiteten och den ruffa strukturen har han tagit hjälp av nedåtriktade spotlights som ger ett vackert släpljus på väggen.

- Hade man riktat dem uppåt istället så hade det upplevts mer som offentlig miljö.

Balans är ett nyckelbegrepp. Huset är indelat i 9 rutor, även här är inspirationen från feng shui tydlig. Torbjörn tar fram en planritning och visar: sovrum, entré, bad, tvättstuga, kök, stort sovrum, litet sovrum, läsrum och tv-rum.

I centrum ligger köket.

- Campfire – det är det som är hjärtat i hela huset – mat, vatten, värme och gemenskap.

Torbjörn älskar att improvisera i köket, att bjuda hem vänner och laga mat tillsammans. En fördel är att det är så gott om plats vid de olika arbetsytorna att många kockar kan jobba samtidigt.

- Här har jag satsat på funktionsbelysning - ett bra bländfritt ljusflöde, säger Torbjörn om köket.

Alla rum har en dimmer så tonen i huset kan förändras - myspys, matlagning eller storstädning. Grundljuskällan är lågvolthalogen - inte LED-lampor eftersom halogenlampan ger ett vackert, varmtonat ljus när den dimras. På så sätt sparar man energi och det blir samtidigt vackert.

- Att kunna dimra ljuskällan är lika viktigt som att ha volymkontroll på stereon säger Torbjörn

Det stora elddopet för kök och sällskapsytor var Torbjörns 50-årskalas.

- Jag hade 45 gäster och det fungerade jättebra. En scen i mitten av rummet för spontana uppträdande och bord vid sidorna.

Tack vare sinnrika låga rumsavdelare i varmvalsad plåt, har rummet delats in tre rumsligheter. Han berättar hur han från köksdelen kan ha kontakt med dem som sitter vid matbordet, med dem som häckar i soffan med tv-spel och samtidigt med dem i sittmöblerna vid musikanläggningen. Sommartid kan man blicka ut över en liten köksträdgård. På strategiska platser i taket finns infällt ljus.

- Jag har jobbat med ljus för att få fram de tre rumsligheterna. Beroende på hur man tänder och släcker ändras rummets karaktär och volym.

Varje rumslighet har också sina egna fönster och utblickar mot skogen. I läsdelen är fönstret lågt placerat - man ser åt öster om man sitter ner. I tv-delen finns inget fönster som stör tv-tittandet eller gör så att det speglar sig i tv-skärmen. Både läsdelen och tv-delen har stämningsljus och läslampbelysning

- Använder man bara spot så upplevs det som opersonligt.

Ovanför matbordet hänger en gul Bumling.

- Lampan fick jag för många år sedan av mina vänner på Ateljé Lyktan när de skulle renovera sin matsal, men det är först nu som jag fått användning för den på ett rättvisande sätt.

För att förstärka ljuset får Bumlingen hjälp av två spotlights som även de lyser på bordet.

I Torbjörns sovrum andas det frid. Det horisontella fönstret, den lågt sittande bänken, det lågmälda ljuset.

- Här vistas man ju horisontellt och då är det viktigt att rummet har en horisontell karaktär.

På ena sidan sängen finns en skrivbordslampa monterad på väggen som en läslampa. På andra sidan sängen står en Wakeup-lampa på en sliten trädgårdsstol.

- Man ställer in så att man vaknar till ett ljus som stegvis blir ljusare och ljusare.

All belysning i huset regleras trådlöst.

- Jag ville inte dra kablar i tegelväggarna.

Lister är han också lite allergisk mot. De är till för att dölja mediokert hantverk tycker han.

- Nu är det byggt precis som ett gammalt slott. Där hade man inga lister eller dörrfoder. De olika materialen möts kant i kant, vilket blir vackert. Det andra sovrummet har också ljusa putsade tegelväggar.

- Grundmaterialen får inte vara för trendiga. Då får man hellre accentuera med en tavla eller textil.

I fil med det väl tilltagna grovköket ligger gästtoaletten och badrummet. Även de går i vitt. De roliga ljusgrå mosaikväggarna bryter av mot det blanka, vita kaklet.

- Mosaiken är lite speciell. Den japanska tillverkaren menar att den renar luften, eftersom man använt joniserat vatten i tillverkningen.

En gammal fotogenlampa i badrummet blir pricken över i:et bland moderna spotlights.

- Den fungerar, säger Torbjörn och den skapar en fin kontrast till det moderna ljuset som fälts in i taket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.