Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Livet på landet får engelsk touch

Medaljongtapeter, sirliga mönster och unika second hand-fynd som alla har sin egen historia att berätta. När Ulrika Eldkrona, som bor tillsammans med sin familj i lantliga Olofstorp, får drömma fritt är det engelska miljöer och Downton Abbey som inspirerar.

Mönster matchas med mönster, kombinerat med storblommigt, ännu mera färg, guld och så en smula kitsch. Hemma hos familjen Eldkrona är inredningen så långt ifrån enfärgat eller minimalistiskt som det bara går.

— Andra kanske tycker det är för mycket. Men de flesta som kommer hit verkar tycka att det är väldigt roligt och annorlunda och att det är fint. Jag är estet i själ och hjärta och jag blir glad av detaljer. När ögat mår bra då trivs jag, säger Ulrika.

Genomgående för hela huset är de iögonfallande tapeterna som paras ihop med små detaljer, som den kitschiga och lite nötta Romeo och Julia-figuren som står i rummet där barnen Idun, 3 år, och Freja 6 år, bor.

Och det är nog inte många som skulle komma på tanken att sätta tapeter i taket – däremot är det inte helt ovanligt i engelska miljöer, ett land som alltid har varit en stor inspirationskälla för Ulrika.

Hon finner sällan tapeterna hon söker i Sverige, men efter att ha tillbringat många timmar av att surfa runt på nätet har hon hittat en engelsk butik som levererar stormönstrade tapeter ända hem till dörren. Att få mönster som tycks leva sitt eget liv att passa ihop är inte det lättaste, men med olika tapeter i varje rum har Ulrika kommit att bli något av en expert. Särskilt besvärligt var det att få upp den ljusa struktur-tapeten som sitter i taket i ett av familjens allrum.

Jag känner mig helt enkelt väldigt bekväm i den engelska miljön.

— Jag känner mig helt enkelt väldigt bekväm i den engelska miljön. Och så har jag alltid varit förtjust i cottage-stilen. När jag tittar på Downton Abbey så kan inte ögat se sig mätt. Det är en underbar känsla, säger hon.

Det är få saker som är inhandlade på möbelvaruhus – i stället fyndar Ulrika helst på auktionssajter och i antikaffärer. Ett exempel är den stora sänggaveln i sovrummet, som är köpt hos en antikhandlare utanför Kungsbacka, men som ursprungligen kommer från ett hotell i Egypten. Och det stora ekskåpet i vardagsrummet väger över hundra kilo och krävde fyra män att rubba. Var och en av sakerna har på så sätt har fått sin egen historia, något som hon ser som en del av charmen.

— Ett annat exempel är lampan som hänger i barnens rum. Jag letade efter sådan lampa så himla länge, och tillslut hittade jag en kille som sålde den på nätet. Han fick inte ha den framme för sin fru som ogillade den, men han blev så himla glad över att jag var så förtjust. Jag gillar att saken redan är producerad och ligger i ett garage någonstans och bara väntar på att få sin rätta plats, säger hon.

Ulrika som pluggar till inredningskonsult i Köpenhamn är den som har det stora inredningsintresset, men maken Johan bygger och fixar när det behövs utomhus. Eftersom huset ligger så högt uppe på höjden har de sol i stort sett hela dagen när sommaren bjuder på vackert väder. För att kunna äta fler måltider utomhus både under sommaren, men också under vår och höst, har Johan snickrat ihop det rustika lusthuset som står på terrassen.

— Dubbeldörrarna kommer faktiskt från ett torp i Mariestad där jag bodde som liten. När huset skulle rivas valde mina föräldrar att spara dem, så de kom till användning nu när jag byggde lusthuset, berättar han.

Familjen Eldkronas hus är byggt 1947, och var från början en sommarstuga. Faktum är att Olofstorp för några årtionden sedan i huvudsak var ett fritidshusområde, dit bland annat göteborgare åkte för att uppleva de natursköna omgivningarna. Innan familjen Eldkrona flyttade in hade huset byggts ut vid två tillfällen, nu har de själva byggt ut en ny boendedel komplett med badrum och kök där barnen kan ha var sitt rum när de blir äldre.

Fler kommer antagligen att hitta till Olofstorp och grannområdet Gunnilse inom en snar framtid. I Olofstorp stod nyligen ett 60-tal nya lägenheter klara för inflytt, och ytterligare lägenheter kommer att bli klara under året. Allra mest byggs det i Gunnilse, där ny mark kommer att tas i anspråk för att utveckla ny bebyggelse. Här är runt 500 nya bostäder planerade.

—Det handlar om mindre flerbostadshus som är upp till fyra våningar, samt små villor och radhus. Tanken är att det ska vara en blandad bebyggelse, säger Wenche Lerme, utvecklingsledare i stadsdelsförvaltningen Angered, dit Olofstorp och Gunnilse tillhör.

I Gunnilse har också gamla väg 190 mot Gråbo flyttats, i stället kommer det att gå en mindre lokalgata genom samhället. Det kommer också att byggas en ny skola och ett nytt torg, där butiker och föreningar kan hyra lokaler.

— Det här är ett område som är attraktivt för många. Det är nära till badsjöar, strövområden, och till naturreservatet i Vättlefjäll, samtidigt som det finns bra kollektivtrafik, säger Wenche.

Att familjen Eldkrona valde att flytta till just Olofstorp för sju år sedan var lite av en slump. Vid den tiden kände de inte till området särskilt väl, men de ville bo nära natur men inte allt för långt från stan. Från huset där de bor nu kan de kliva rätt ut i vidsträckt, vild skog. Och under sommarhalvåret spenderar de så mycket tid som möjligt utomhus, med att till exempel grilla, umgås eller bada i sjön som ligger några minuter bort.

— Det känns fint att man kan ge barnen möjligheten att växa upp här med närheten till skogen, för det har både jag och Johan haft när vi växte upp. Samtidigt kan jag promenera ner för backen och ta bussen in till stan och gå på bio. När vi flyttade hit kändes det lite som att hitta en gömd pärla, säger Ulrika.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.