Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Liten vrå fyller stort behov

Hon ville gärna ha en ateljé men hade ingen lust att bygga. Att bli med friggebod gick smidigare än Anna Larsson vågat drömma om.

Vi snirklar på små grusvägar i trakten av Borås och jodå, efter vänstersvängar och ladugårdar, vid vägs ände, hittar vi husen. Både det stora där Anna Larsson och hennes cockerspaniel bor och den lilla ateljén med utsikt mot dammen som blänker bakom huset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag hade från början idén om en helt annat plats i trädgården men han som kom hit från företaget undrade om inte den här var bättre. I dag är jag väldigt glad för det, säger Anna.

15 kvadrat

Hon jobbar med design och som direktris på ett klädföretag. Textil är ett starkt intresse hon ägnar sig åt också på ledig tid. Det blir soffkuddar eller en balklänning åt brorsbarnet, hon syr scarves till hundar och klär om stolar. Tidigare har allt det där skett i stora huset. Men i samband med att bygglovsreglerna för friggebodar ändrades 2008, och det blev möjligt att bygga femton kvadratmeter utan bygglov istället för som tidigare tio, fick hon idén om att flytta ut sin kreativa verksamhet. Slippa att ha bostadshuset fullt av prylar, att kunna ha sina pågående projekt framme och få ordentligt med utrymme för alla tyger, knappar och band. Och inte minst, ge plats åt hennes kära industrimaskin hon köpte när en textilfirma i Borås slog igen för många år sedan. Nu såg hon chansen.

– Jag är väldigt impulsiv. När jag kommer på någonting brukar jag utföra det ganska snabbt.

Anna var inte så förtjust i byggvaruhusens varianter av friggebodar och hade hört talas om ett mindre företag vars bodar hon tyckte var snygga. Visserligen var deras modeller betydligt dyrare men hon gillade formen, snabbheten – och att redan från början veta exakt vad det skulle komma att kosta. Någonting som kan vara betydligt svårare att få grepp om ifall man bygger själv. Vanligen levereras friggebodar i delar för självmontering men Anna ville slippa det jobbet.

Ljust och fräscht

Vid en överenskommen tidpunkt – ungefär ett halvår efter att hon fått idén – anlände istället en lastbil med släp. Förundrad såg Anna Larsson på hur de två killarna, varav en med dosa på magen som han reglerade kranen ifrån, lyfte ner hennes lilla hus och ställde det på plats, på plintarna, som Anna hade fått hjälp av sin brorsa att fixa.

– Sen sa de varsågod och jag fick nycklarna och kunde gå in! Det var helt otroligt.

Först hade hon tänkt sig att huset skulle vara falurött, kanske med grästak? Men njae. Hon landade så småningom i sann Fredrik Lindström-anda och ville ha det ”ljust och fräscht”. Och hon kom fram till att hon hade fullt tillräckligt med gräs på tomten och beställde i stället ett svart plåttak.

Vad gäller interiören önskade sig Anna Larsson mesta möjliga yta att jobba på. Målning ingick inte utan hon målade själv väggar, tak och golv vitt. Exteriör däremot beställde hon vit från början. Ett par infällda spottar i taket och två element hade hon också beställt som fanns i huset redan vid leverans. Kostnaden blev 170 000 kronor, inklusive transport och montering.

Vinterbonad

I dag är Anna inne på sitt fjärde år med friggebod. Hon gläds åt att ha sin vinterbonade verkstad på nära håll. Det är bara att springa de åtta-tio meterna över gräsmattan när hon får en idé som måste prövas genast. Därute väntar provdockan på att låta sig användas, liksom det stora skärbordet i rummets mitt. Eftersom Anna Larsson delar liv och hem med en hund och flera katter finns det också en klätterstege och några bra hyllor för katterna om de vill hålla matte sällskap.

Annas friggebod är av fabrikatet Enkelrum. Det var industridesignern Claes Grönwall som startade företaget 2005, sedan han insett hur lång tid det tar att bygga det enklaste lilla hus. Tanken var att göra snygga, funktionella friggebodar med stora glaspartier och framför allt – de små husen skulle levereras helt klara för inflyttning. De första åren tillverkades husen av ett snickeri i Göteborg, i dag är produktionen förlagd till Åkersberga utanför Stockholm.

Länge stod friggebodens arkitektoniska utveckling märkligt still. De rejäla stugorna som fanns att beskåda på byggvaruhusens utställningsytor var sorgligt lika varandra.

Intressant för arkitekter

De nya reglerna från 2008 som innebar att ytan fick utökas med 50 procent fick stor betydelse också för husens form. Nu uppstod en möjlighet att skapa ett hus bortom redskapsförvaring alternativt gästsäng. Plötsligt blev boden intressant för arkitekter och vi fick se mängder av fantasifulla förslag på hur man kan disponera femton kvadratmeter. Med sovloft, altaner, hängmattor i taket och inredda till verkstäder, ateljéer och kontor. Rustika, flådiga, nätta och mer arkitektoniskt vågade.

I dag finns det otaliga företag som tillverkar och säljer friggebodar. Från murade funkisvarianter, till snickarglädje, fönsterluckor och fjällkänsla. Just inspirationen från funkis har slagit stort bland pyttehusen, många företag saluför modeller med plant sluttande pulpettak. Priserna varierar stort, med start vid de enkla, oisolerade stugorna för knappt 30 000 kronor.

– Min idé om en separat ateljé blev precis så bra som jag hoppats på, säger Anna Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.