Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Ledningsbunker säljs för halv miljon – tre mil från gränsen

Bunkern beskrivs i annonsen som "i princip orörd" sedan början på 80-talet. Tänkt att fungera som ledningscentral är bunkern byggd för att motstå svåra förhållanden i såväl krigs- som katastroflägen. Nu säljs den underjordiska fastigheten, placerad i norra Värmland, nära norska gränsen.

– Det är så jädra många som visat intresse och vill komma och kolla, säger Anders Matsson.

Drömmer du om att bo under jord? Eller är du kanske en person med extremt höga krav på säkerheten i hemmet? Ja då är bunkern i värmländska Torsby antagligen svårslagen.

– För att vara bunker är det en ganska trevlig miljö, säger mäklaren Anders Matsson.

Att hitta ett liknande objekt till ett bättre pris blir oavsett svårt. Utgångspriset på 550 000 kronor erbjuder en hel del finesser som inte finns i de flesta fastigheter. Bland annat en egen radiomast, som tonar upp sig över trädtopparna på den drygt 2 500 kvadratmeter stora tomten. Kontakt med omvärlden, tv och radio ska alltså inte vara några problem.

– För att vara bunker är det en ganska trevlig miljö, säger mäklaren Anders Matsson. Foto: Anders Matsson.
– För att vara bunker är det en ganska trevlig miljö, säger mäklaren Anders Matsson. Foto: Anders Matsson.

Civilförsvarets ledningscentral

Bunkern ligger längs E45, i värmländska Torsby, cirka 10 mil norr om Karlstad och 3,5 mil från den norska gränsen. Bunkern som stod klar 1982, var tänkt att fungera som ledningscentral för svenska civilförsvaret i krislägen.

– I början av 80-talet ska det tydligen byggts en hel del bunkrar av den här typen runt om i landet, säger Anders Mattson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Inne i själva bunkern finns två sovrum med sammanlagt sex sovplatser, ett kök av enklare modell, ett maskinrum och en mindre mötessal. Bunkern hade inte förtjänat namnet om den inte erbjöd möjligheten att överleva i, utan att springa till en mataffär, eller oroa sig för att elbolaget stänger av strömmen.

Kommunalt vatten och avlopp som anslutning till elnätet ingår. Att äga en bunker i det här skicket innebär också att du får ditt eget system för ventilation och avfuktning. Som ägare av denna bunker kan man dessutom säga att man faktiskt har ett bombsäkert hem.

– Till en viss gräns, Men den är byggd att stå emot det mesta man kan tänka sig, säger Anders Mattson.

Först för man be om lov

Den som hoppas kunna flytta in snarast riskerar att bli besviken. Fastigheten är till salu under kategorin industrifastighet, också kallat kommersiell fastighet. Det innebär att bunkern för tillfället inte är godkänd som bostad. Det finns en detaljplan från 2016 som möjliggör byggandet av ett hus på upp till 3 våningar.

Oavsett om man tänkt sig att bo eller genomföra byggnationer på fastigheten, är det inget som kan bli verklighet utan att först få tillåtelse och sannolikt ett bygglov från Torsby kommun.

– Det är ju inte för att man inte kan bo där. Men sådan är lagstiftningen. Så jag säger till alla oavsett vad de har för planer, att fråga kommunen innan ni gör något annat, säger Matsson.

Torsby i norra Värmland skymtas bakom granskogen. Foto: Gräsmark/WikiCommons.
Torsby i norra Värmland skymtas bakom granskogen. Foto: Gräsmark/WikiCommons.

För såväl förvaring som inför domedagen

Anders Matsson lyfter i sin annons bunkerns möjlighet till säker förvaring som exempel. Bunkern i Torsby är faktiskt utrustad att fungera som lager av bland annat explosiva och brandfarliga gaser.

Anders Matsson har uppfattningen att de som intresserar sig för bunkern gör det av lite olika skäl. De flesta har sannolikt en plan för att använda bunkern i sin affärsverksamhet, säger han.

Matson nämner samtidigt att trenden med så kallade preppers, personer som förbereder sig på en eventuell katastrofsituation, kan medverkat till annonsens genomslag. (Termen kommer från engelskans preparation, förberedelse).

– Jo men nu med Nordkorea och annat elände så lär det ju blir fler preppers även här i Sverige, säger han.

Vad det än beror på har bunker-annonsen utan tvekan väckt stort intresse och är i skrivande stund en av de mest lästa fastighetsannonserna i Sverige.

Ritning på bunkern från kommunens detaljplan 2016.
Ritning på bunkern från kommunens detaljplan 2016.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.