Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lägenhet i Eiffeltornet – och andra platser du inte visste fanns

Visste du om att det finns en lägenhet i Effieltornet och en hemlig klubb på Disneyland? Och det är inte de enda kända byggnaderna som bär på hemligheter. Flera av världens mest besökta platser har gömda utrymmen som få känner till.

Omkring två miljoner turister besöker Mount Rushmore i South Dakota varje år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De 18 meter höga granitbysterna föreställande George Washington, Thomas Jefferson, Theodor Roosevelet och Abraham Lincoln har ristats in i berget till minne av de 150 första åren av USA:s historia. 

Men trots att det är ett av USA:s främsta besöksmål är det få som känner till att konstverket har ett extra utrymme, placerat bakom Abraham Lincolns huvud. 

Där finns det som skaparen av konstverket, Gutzon Borglum, kallade Hall of Records. Han hade en idé om att bevara emaljskivor med amerikanska självständighetsförklaringen och biografier över presidenterna och honom själv just här.

Han dog 1941 och det hemliga utrymmet stod orört fram till 90-talet, då hans idé färdigställdes. Det är fortfarande svårtillgängligt och turister har inte tillgång till det i dag.

Dörren bakom Lincolns huvud är inte det enda kända landmärket med gömda utrymmen. Flera av världens mest kända byggnader har rum och gångar som få känner till.

Klicka på bilderna i bildspelet för att se vilka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.