Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Kung Gustaf V:s gamla sommarhus på Särö i Kungsbacka är till salu

Vill du bo som en kung? Nu är ”V-Gurras” gamla sommarhus, en villa på Gustaf V:s väg på Särö i Kungsbacka, till salu.

Villa Gövik som ligger ute på Särö, Kungsbacka har en lång kunglig historia. Huset ligger vid havet och i närheten finns både golf- och tennisbanor. Och kanske var det just närheten till tennis som gjorde att kung Gustaf V hade fastigheten som sommarhus i 35 år.

Gustaf V, som föddes 1858, var nämligen en riktig tennisfantast. Han lärde sig sporten i England och var en av dem som sedan introducerade tennisen i Sverige under 1880-talet.

Kungen var en riktigt skicklig spelare och tävlade under namnet ”Mr G”. Han blev internationellt känd och 1980 valdes han in i International Tennis Hall of Fame.

LÄS OCKSÅ: Villan ser vanlig ut på utsidan – vänta tills du ser insidan

Men Kung Gustaf V, som regerade i Sverige mellan 1907 och 1950, är inte bara känd för sina tenniskunskaper. Han är även den som gett namn åt området Kungens Kurva i Stockholm.

Det var den 28 september 1946 som kung Gustaf V tillsammans med förste hovstallmästare d’Otrante, friherre Carl von Essen och greve Nils Gyldenstolpe var på väg hem efter att ha jagat vid Tullgarns slott.

Pressen var snabbt på plats vid olycksplatsen. Foto: TT
Pressen var snabbt på plats vid olycksplatsen. Foto: TT

På Gamla Södertäljevägen, vid det som nu heter Kungens Kurva, ska chauffören ha tappat kontrollen över bilen och kört ner i ett vattenfyllt dike. Alla klarade sig oskadda och blev endast lite blöta om fötterna.

Bilen, som var en Cadillac V8 av 1939 års modell, står nu på bilmuseet vid Sparreholms slott i Södermanland.

LÄS OCKSÅ: Villa på Särö Sveriges populäraste bostad

Villa Gövik på Särö, där kungen tillbringade många av sina somrar, ligger vid havet och har en tomt som mäter 21 161 kvadratmeter. Huvudbyggnaden är 1 309 kvadratmeter och utöver den finns ytterligare två bostadshus som är totalt 195 kvadratmeter stora. Totalt har villan hela sjutton rum.

1939 gjordes en tillbyggnad på huset och Villa Gövik blev då vinterbostad för familjen Keiller som var god vän med kungafamiljen. Nu ligger villan ute till försäljning för 38 miljoner kronor.

Bläddra i bildspelet ovan för att se alla bilder från ”V-Gurras” gamla sommarhus!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.