Kräver obundna mäklare

ANNONS
|

Tre av de största mäklarföretagen ägs av banker eller försäkringsbolag. Den norske bank, DnB, äger Svensk Fastighetsförmedling, Länsförsäkringar - Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och Swedbank - Fastighetsbyrån. Tillsammans representerar de drygt 40 procent av marknaden.

Mäklarhuset som startade i Göteborg för 40 år sedan, ligger fyra i Sverige. Vd:n Erik Wikander säger att införandet av accepterat pris är ett steg i rätt riktning för att skapa trygghet för konsumenterna och motverka lockpriser. Men han vill gå ett steg längre för att få helt oberoende mäklarföretag.

- Om vi tittar på det som händer i dag så är många mäklarföretag av de stora ägda av bank och försäkringsbolag. Den trenden tycker jag är olycklig, säger Erik Wikander.

ANNONS

Han säger att kunder har avstått att anlita Mäklarhuset för att de har koppling till en annan bank. Han menar att det inte är acceptabelt att banker och låneinstitut ställer krav att en viss mäklare ska sköta försäljningen för att bevilja förmånliga lån- och räntevillkor.

- Som mäklare ska du vara en oberoende part, inte ha huvudfokus på att få in bank eller försäkringskunder. Bankstatistiken visar väldigt tydligt kopplingen åt ena hållet, att mäklaren slussar rakt in till banken.

Är det ett problem?

- Det är ett problem att inte kundens bostadsaffär sätts i fokus. Man har en annan agenda. För oss mäklare gäller det att jobba med trygghet. Vi är en konsult som ska hjälpa både säljare och köpare att få en maximal upplevelse genom hela processen.

Varför tycker du att det är viktigt att det inte finns en koppling mellan mäklare kontra banker och försäkringsbolag?

- Mäklaren har en oberoende roll, det är det mäklarlagstiftningen säger. Vi har den här diskussionen med Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarinspektionen. Samtidigt är det svårt för oss som aktör att gå in och kritisera enskilda fall, säger Erik Wikander.

Svensk Fastighetsförmedlings vd Peeter Pütsep ställer sig helt oförstående till att DnB skulle ha inflytande över mäklarverksamheten.

ANNONS

- Det kan jag inte förstå alls. DnB finns över huvud taget inte etablerat på privatmarknaden i Sverige och erbjuder inga bolån, så vad är problemet? Dnb gjorde ett försök till etablering för några år sedan som avbröts.

Men han bekräftar att branschen har funderat över lämpligheten att banker eller försäkringsbolag äger mäklarbolagen.

- Diskussionen har förekommit och finns fortfarande. Den handlar om det här direkta sambandet kan snedvrida konkurrensen. Men det beror på hur det hanteras. Om det görs konkurrensneutralt är det en sak, om inte så kan det finnas frågeställningar, säger Peeter Pütsep.

Mäklarsamfundet anser att kraven på expertkunskaper och registrering hos FMI för att få jobba som fastighetsmäklare är viktigast för konsumenten.

- Våra medlemmar följer de krav som FMI och lagstiftaren ställer. Däremot bedömer vi inte företagstillhörighet. Detta är naturligt eftersom det är medlemmen som granskas av FMI och inte företaget, säger Ingrid Eiken, Mäklarsamfundets vd.

Hon säger att det avgörande är att man väljer en mäklare som har förtroende för, som kan den lokala marknaden och som svarar mot de specifika önskemål som man kan ha.

- Det är alltid den enskilde mäklaren som granskas och det är samma regler som gäller oavsett vilket företag mäklaren är verksam vid.

ANNONS
ANNONS