Konsten präglar hemmet i villastaden

ANNONS
|

Följ med hem till Att Karolina Palmér och Anders Lundahl hamnade i Kungsbacka var ingen slump.För tio år sedan bodde de fortfarande i en lägenhet i Linné i Göteborg, men eftersom Anders kommer från Kungsbacka kändes det naturligt att leta hus där.

2008 flyttade de in i Kungsbacka Östra Villastad, i ett gult hus precis vid järnvägsspåren.

Från första tiden i huset minns Karolina Palmér framförallt lukten av målarfärg.

– Vi målade dag och natt. Vitt. Vi hade ju inga barn då utan kunde verkligen satsa.

Pågående projekt

Sedan dess har huset varit ett pågående projekt. Under plastmattorna hittade de trägolv som de tog fram och målade vita. Ett uterum har byggts till och nu senast har köket gjorts om. Under dessa år har två barn kommit till världen: Olivia som hunnit bli sju och Jakob som är fem år.

ANNONS

Karolina jobbar som konstnär och i källaren ligger hennes ateljé, trevligt stökig av penslar och målarburkar. Hennes färgstarka mönster och figurer har setts på tyger på Ikea, på Palmolives necessärer eller som kuddar eller tavlor som säljs hos olika återförsäljare. Ofta är motiven kvinnor, färggranna och fantasieggande med mycket liv i. Tavlorna hänger lite varstans i huset, som uppiggande färgklickar.

Sparsmakad inredning

Om den egna konsten är färgstark och sprakande är inredningen mer sparsmakad. Den går i mjuka färger: ljusa golv och väggar i vitt, grått och grönt.

Att jobba hemifrån innebär att mycket tid spenderas i bostaden – något Karolina trivs med. Dessutom sitter hon vissa dagar på kontor, så hon tycker att hon får variation.

Men det blir viktigt att trivas hemma.

– Jag gillar att fixa, greja och pyssla och tycker det är bra att kunna lägga in en tvättmaskin mellan varven.

Jättebred säng

På nedervåningen ligger kök, vardagsrum och uterum, och på övervåningen finns arbetsrum och sovrum. Här är färgvalen djärvare, sovrummet är målat i en mörk blå nyans.

– Det blev lite mörkare än jag tänkte först. Men eftersom kattvindarna och sovalkoven är i vitt blir det inte så mörkt. Dessutom är blått en lugn färg som visst ska passa i ett sovrum.

ANNONS

Sängen är jättebred – den består av två 90-sängar och en 70-säng som satts ihop – perfekt när barn kommer rännandes om nätterna.

– Fast det kanske blir för bekvämt. Barnen slutar väl aldrig att komma till oss.

Köket gjorde de om i höstas. Tidigare stod här en kamin som visserligen var mysig men som gjorde köket opraktiskt med döda ytor. Längs hela kortsidan har de lagt vitt kakel som kontrasterar mot den grågröna väggen.

– Vi är mycket nöjda. Nu känns det som om vi utnyttjar alla ytor maximalt.

Östra villastaden

Östra Villastaden, där Karolina bor, växte långsamt fram under början av 1900-talet. Villastäder började byggas utanför stadsgränserna i Sverige något decennium tidigare, i slutet av 1800-talet. Välbärgade familjer som ville bort från den trånga innerstaden flyttade dit. I Kungsbacka började man uppföra villor i Norra Förstaden, den äldsta ligger på Storgatan och är från 1898.

Många av dessa tidiga villastäder har i Sverige inspirerats av det som brukar kallas trädgårdsstaden, och har sitt ursprung i 1800-talets England. Bakgrunden var de stora problemen i de trångbodda, sotiga och ohälsosamma städerna i England som vuxit enormt efter industrialismens genombrott.

När trädgårdsstäderna fick genomslag i Sverige anpassades de efter svenska förhållanden. Områdena bestod ofta av trähus målade i ljusa färger med trädgårdar i anslutning till husen.

ANNONS

Stor bostadsbrist

Gamla Enskede brukar kallas för Sveriges första trädgårdsstad och började byggas i början av seklet. I Göteborg har Örgryte trädgårdsstad, Landala egnahemsområde och delar av Bagaregården inspirerats av den engelska trädgårdsstaden.

I samma veva började egnahemsområden att uppföras. Bostadsbristen var stor i Sverige och tanken bakom egnahemsrörelsen var att även arbetarklassen, genom bland annat fördelaktiga lån, skulle få äga sina bostäder och en bit mark.

Längre bort på Karolinas gata, Järnvägsgatan, ligger just ett egnahemsområde som byggdes på 1930-talet. Tomterna på Järnvägsgatan blev stora och ljusa där de boende kunde odla sin egen mat. Enhetliga byggnadstyper gjorde byggandet rationellare och färgsättningen gick i ljusa kulörer.

"Allt är så nära"

Att bo i villa, men ändå nära stan, är något som passar Karolina perfekt. Särskilt bra tycker hon att det var under föräldraledigheten.

– Allt är så nära, det tar bara sju minuter att gå till stan. I Kungsbacka finns både bio, teater och simhall. Som föräldraledig finns det mycket att göra.

Villaliv kan vara mycket socialt. Av en slump har flera av Karolina och Anders vänner bosatt sig i närheten, så de umgås mycket. Varje tisdag ses till exempel ett gäng som äter middag ihop, tre familjer som turas om att laga mat.

Då kommer det rymliga uterummet väl till pass.

ANNONS

– Vi är sex vuxna och fyra barn som ses, året runt och äter hos varandra. Eftersom det är varje vecka blir det avslappnat, även om det inte är falukorv och makaroner-nivå. Framförallt är det väldigt skönt när man bara kan gå bort till någon annan och äta. Tisdagar är vanligtvis en så tråkig dag – såhär blir det roligt i stället.

ANNONS