Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/11

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klimatsmart medelhav i västsvenskt ekohus

Har du gröna fingrar, sug efter värme och lider av dåligt klimat-samvete? Då kan detta ekohus i Kungsbacka vara något för dig. – Det är kretslopp-tänk som genomsyrar hela fastigheten, säger mäklaren Marcus Tikka.

Utöver den åtta hektar stora sjötomten med egen brygga så är det hållbarhet som är fastighetens nisch. Bostadens nuvarande ägare byggde om en gammal gård med målet att kunna vara självförsörjande på el, frukt och grönt under sommarhalvåret.

– De har odlat persikor, kiwi, squash och melon i växthuset. Sen är det ju inte fel med värmen. Från ungefär mars till oktober ska man kunna njuta tack vare konstruktionen, säger Marcus Tikka, på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Klimatsmart medelhavsklimat

Glasväggarna och takets solpaneler skapar medelhavsklimat i det integrerade växthuset under sommaren, säger han.

– Det är kretslopp-tänk som genomsyrar hela fastigheten.

Som värmekälla för de kallaste månaderna finns en vedkamin. Paret som säljer säger ha klarat sig på 7 000 kilowattimmar per år. Ett "genomsnittshus" i samma storlek drar upp emot tre gånger så mycket el. Energin sparas tack vare klimatsmarta val av byggmaterial som till exempel lättbetong som lagrar värme.

Eget reningsverk - men inte ett hus för alla

Huset har mulltoa för att "producera" gödsel, och bad och tvätt-vatten går till tvåkammar-brunn, och sen till en infiltrationsbädd för att renas. Vattnet rinner sen ner i sjön. När man sedan vattnar växterna med vattnet har man uppnått ett litet kretslopp.

Tanken på att odla sina egna grönsaker och sköta om dryga 80 000 kvadrat tomt är sannolikt något som håller borta minst lika många eventuella kunder som den attraherar andra. 

– Det här är helt klart en sorts livsstils-boende. Det är alltid jobb med ett hus men det här är en annan nivå, säger Marcus Tikka.

Han säger att de flesta som hört av sig har bra koll på just hållbara och energisnåla byggnadslösningar och attraheras av idén att kunna leva självförsörjande. 

Tyskar och norrmän

Hittills ska det vara ett 20-tal parter som bokat in sig för visning av det smått unika huset. 

– Det är klart över förväntan, det måste jag säga. När vi lägger ut en villa i Örgryte, eller en lägenhet i Göteborgs innerstad, ja då vet vi ungefär hur stort intresse det kommer generera.

– Lite förvånande har även folk utanför Sverige bokat in sig för visning. Vi har tre tyska parter som kommer och en från Norge, säger Marcus Tikka.

Samtliga bilder i artikeln är tagna av Björn Johansson, Husfoto / ESNY.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.