Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marschallhållare i tre olika storlekar att lysa upp trädgården med, 250-500 kronor, Eldgarden.

Klappar från trädgårdstomten

Vad ska man stoppa under granen till den trädgårdsintresserade? Växter kan vara knöliga att slå in, så här kommer tips på fina prylar som platsar i paket.

Växterna kanske vilar över julen, men trädgårdsintresset sover inte, och till odlingsälskarna finns det hur mycket som helst att ge, vare sig de gillar blommor eller grönsaker. Det är bara att använda fantasin.

Mjuka paket

Fina och slitstarka arbetskläder gör dem som tycker om mjuka paket glada, och handskar går alltid åt.

- För mig ska handskar vara så smidiga att de inte behöver tas av så fort man ska göra finliret. De ska heller inte bli blöta för snabbt och jag tycker det är bra om man kan tvätta dem i maskin, säger trädgårdsmästaren Helene Andersson.

Vattentäta skor är sköna att ha när man slaskar runt i lerig jord, men även ett par träskor som man bara kan hoppa i och ur till sommaren.

Praktiskt

När det gäller hårda paket kan det finnas behov av allt ifrån en bra skruvdragare till en kompostkvarn. Praktiska ting som vattenkannor och redskap kan vara båda vackra och fylla sin funktion.

- En bra vattenkanna ska ha en stril med många små hål så att det inte blir gropar i jorden när man vattnar. Den ska också rymma en hel del vatten, säger Helene Andersson.

Till hårda paket hör också all möjlig inspiration i form av böcker och dvd-boxar med trädgårdsprogram.

Helene Andersson berättar att hennes favoritpresent är en liten planteringsgrep med breda, platta tänder, som en stor gaffel med trähandtag.

- Den är så himla bra att luckra tung lerjord med, säger hon.

Inneprylar

Till den som mest älskar att sitta och njuta, varför inte satsa på en fin filt, lyktor eller terrassvärmare till uteplatsen?

Många vill också uttrycka sitt trädgårdsintresse inomhus och det inte svårt att hitta till exempel tavlor, textilier och prydnadsföremål med botaniska motiv, särskilt med tanke på att det är en stor inredningstrend just nu.

Även med vardagsprylar som smycken och mobilfodral kan det vara kul att visa sin gröna sida. Numera finns det också särskilda hudvårdsprodukter märkta "gardener", som tvål, rengöringsskrubb och handkräm.

Något att uppleva

För den som gillar upplevelsepresenter kan man slå på stort och bjuda på en trädgårdsresa utomlands, det finns företag som specialiserar sig just på det.

- Min drömresa går till The Lost Gardens of Heligan i England. Jag har alltid tilltalats av namnet, en bortglömd och vildvuxen trädgård som rustats upp och där man inte vet vad som väntar bakom hörnet. Tillsammans med The Eden Project som ligger i närheten blir det en bra komboresa, säger Helene Andersson.

Blir det för dyrt kan du välja en budgetvariant: bjud på en utflykt inom Sverige med transport och entréavgifter, alternativt bjussa på biljetter och sällskap till en trädgårdsmässa.

Sandra Holmes/TT

[email protected]

Tips

Till nybörjaren

Inspirera någon med gröna ambitioner - skapa ett kit med såjord, etiketter, ett miniväxthus och eventuellt en växtlampa. Komplettera med lite fröer, gärna chili för att kunna sätta igång så snart som möjligt på det nya året. (TT)

Näthandla

Ett hett tips är att leta på nätet där utbudet av trädgårdsprodukter är större än i många butiker under denna säsong. Här finns också många fröfirmor med specialsortiment. Ett bekvämt sätt att handla - kontrollera bara leveranstiden så att du hinner få hem allt innan jul. (TT)

Gör din egen present

Är du själv trädgårdsägare och har skörd kvar i frysen? Då kan du göra en personlig present i form av hemgjord sylt, marmelad eller saft från din trädgård.

Kanske vill du inte ge en pryl utan hellre dela med dig av din tid och din hjälp? Gör ett fint presentkort med gratis arbetskraft, till exempel tio klipp av gräsmattan eller ogräsrensning. (TT)

Burgon & Ball och Haws: www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se, 046-590 00 30

Designtorget, www.designtorget.se, 08-518 074 24

Eldgarden, www.eldgarden.se, 070-358 41 60

Garden Glory, www.gardenglory.se, 031-382 36 03

Jonna Fransson, www.jonnafranssonshop.com

Joseph Bentley: www.floralinnea.se, 042-32 77 99

Jula, www.jula.se, 0511-246 00

Rep & lera, www.repolera.se, 0520-65 35 46

Serax: www.room.se, 08-692 50 00

Tove Adman, www.toveadman.se, 0498-524 27

Wildlife Garden, www.wildlifegarden.se, 0431-768 00

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.