Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kapa kostnaderna - bygg med begagnat

Sommaren är tiden då många byggprojekt tar fart. Ett sätt att minska kostnaden är att planera i god tid, skaffa kunskap om materialet och leta på begagnatmarknaden.

Ett säkert tecken på att värmen är här är alla byggprojekt som dras igång. Kanske handlar det om en ny altan, ett lusthus eller bara några enkla pallkragar att odla i?

Att köpa virke och annat byggmaterial är inte gratis. En altan på 18 kvadrat går på minst 10 000 kronor - och då förutsätter det att man gör arbetet själv.

Men man kan minska kostnaderna rejält. Ett sätt är att köpa begagnade grejer som ofta kostar en bråkdel jämfört med det du köper på byggvaruhusen. Andra tips är att köpa när läge ges - till exempel vid kampanjer, medlemserbjudanden eller utförsäljningar.

Använd fantasin

En förutsättning för att slutresultatet ska bli som man tänkt sig är att man planerat i god tid innan själva bygget tar fart. Det säger Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på Villaägarnas Riksförbund.

- Det bästa är om man kan samla på sig under en tid och kanske ställa undan. Alternativet är att helt enkelt bygga efter det man får tag i och då använda fantasin.

Syna virket

Hans råd är att vara noga i valet av material. Inte minst när det kommer till virket, och i synnerhet när det gäller bärande konstruktioner.

- Har träet spruckit längs med plankan försvagar det materialet. Däremot gör det inget om det finns någon ytlig torrspricka.

Det kan vara svårt att ta vara på virke från gamla byggen eftersom de sällan demonteras utan rivs - ofta ganska hårdhänt. Dessutom är risken stor att brädor från till exempel en gammal altan innehåller mängder av spik och skruvar. Har man väl fått ut dem lämnar de stora hål och märken.

- Vill man ha tag i billigt virke är det bättre att försöka hitta ett parti som blivit över och inte använts.

Sunt förnuft

Det som däremot kan vara värt att leta efter är begagnade fönster och dörrar, gamla kök, eller blandare till en utedusch, menar Malte Rungård.

- Det går att hitta mycket på nätet och hos rivningsfirmor, som kök till exempel. Ett problem kan vara att måtten inte stämmer och då får man vara lite flexibel. Kanske får man bygga om ett skåp till ett brickskåp.

- Det är också populärt att bygga utekök av gamla diskbänkar. Där finns jättefina material. Det gäller även gamla blandare. Sunt förnuft räcker långt. Kolla så att det fräscht, att det inte har rostat, har hål och sprickor, och att blandaren använts för färskvatten.

Fakta: Fem tips hur du bygger billigare

1. Planera i god tid innan så att du vet vilket material som behövs.

2. Skaffa dig ett hum om vilka priser det handlar om - Vad kostar virket, beslagen, fönstren och så vidare? Jämför kostnaderna hos olika byggfirmor.

3. Kunskap om olika material är A och O. Vad avgör om en planka är bra eller inte? Vad ska man tänka på när man köper stenplattor till trädgården?

4. Titta efter medlemserbjudanden och kampanjpriser. Sök på nätet efter byggmaterial. Besök rivningsfirmor.

5. Använd fantasin när du bygger och försök hitta smarta lösningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.