Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kärnfrisk Rambo gör comeback

Ramberget på Hisingen i Göteborg, ett äpple och Sylvester Stallone. Finns det något samband? Absolut. Och snart bär historien ny frukt.
RAMBERGET INNEHÅLLER ett gammalt ord för korp, nämligen ramn. Samma korp heter hrafn på isländska, precis som regissören Gunnlaugsson. Han med tungur knivur, om någon minns. Ravn heter korpen på danska och raven på engelska. Webadressen Fjallraven misstolkas ofta.
I närheten av Ramberget bodde Peter Gunnarsson som utvandrade till Amerika år 1639. Han for med skeppet Calmare Nyckel och slog sig ner i Nya Sverige i staten Delaware som underligt nog har namn efter Virginia-guvernören de la Warr som aldrig satte sin fot i den stat som bär hans namn.
I Delaware grundade svenskarna samhällen som Nya Göteborg, Mölndal och Upland. Upland finns kvar med nästan 3 000 invånare och Swedesboro har dryga 2 000 invånare. Nya Göteborg och Mölndal finns ej mer.
Gunnarsson hade kärnor med sig till det som skulle bli mogna i Delaware äpplen från Hisingen.
Hur kommer då Sylvester Stallone in i bilden? Jo, en av hans rollfigurer har tagit Peter Gunnarssons namn. Men Stallone har väl aldrig hetat Peter eller ens Gunnarsson!
Förvisso inte, men Gunnarsson från Hisingen tog sig namnet Peter Gunnars-son Rambo efter Ramberget när han kom till Amerika och blev framgångsrik jordbrukare och äppelodlare. Han gjorde stor lycka som fruktodlare och gav sitt namn åt den saftiga och välsmakande äppelsorten Rambo som kom att användas mycket i cidertillverkning och dessutom kom att ge namn åt huvudpersonen i filmerna First Blood.

RAMBO, OCH DÅ talar vi om äpplet, odlas fortfarande i stora delar av nordöstra USA men det träd som var ursprunget till Rambo finns inte längre i Sverige. Den hårda vintern 17091710 gjorde slut på det mesta av fruktträd.
Men nu ska Rambo återvända, för den 21 maj sätter USA:s ambassadör Michael M Woods spaden i marken och Rambo slår rot här hemma. Cornell University i New York har valt ut plantmaterialet och Kungen har finansierat projektet. Ympkvistarna har legat i karantän under överinseende av Statens lantbruksuniversitet för att inte ådra sig svenska åkommor. Allt detta sker som en del i firandet av Linné 2007.
Sylvester Stallone har tillfrågats om medverkan vid återplanteringen i Sverige men tackat nej. Däremot finns svenskättlingen Herbert Rambo från USA med.
Släkten Rambo från Ramberget spred sig i Delaware och Beverly Nelson-Rambo har tecknat släktens historia i boken The Rambo Family Tree 16111986. Home of the raven, säger hon och talar vidare om the hillside. Ramberget, korpens berg.
Peter Gunnarsson Rambo hade tagit med sig en liten låda från Sverige med apple seeds and several other tree and garden seeds. He had also taken some barley and rye along.
Och med kärnor och frön, korn och råg byggde han sig en framtid.

DET GICK BRA för honom. Han blev god vän med guvernör William Penn som gett namn åt staten Pennsylvania. De hade det trevligt ihop och sonsonen säger i bevarade skrifter att farfar Rambo var mycket trevlig även om han liked to drink a bit at times. Cider, kanske?
Peter Gunnarsson Rambo fick förtroendeuppdrag i den lokala domstolen, han medlade mellan nybyggare och indianer och mellan franska och holländska intressen.
Äpplet Rambo spreds över Delaware, Pennsylvania, New Jersey och dessutom åt söder och väster där flera städer idag har sin Rambo Avenue. Han köpte markområden på båda sidor om Delawarefloden och skulle idag äga en stor del av Philadelphias centrala delar.

SYLVESTER STALLONE, då? Så här gick det till:
År 1971 sitter David Morrell hemma i Pennsylvania och sliter med manus till sin debutroman. Han har bestämt sig för att den ska heta First Blood, men han har inget namn ännu på sin hjälte, den hemvändande Vietnamsoldaten. Han har kört fast.
Det är på eftermiddagen och hans fru kommer hem från affären. Hon har köpt äpplen, en ny sort, berättar hon. Han är mitt uppe i sitt skrivande, han har annat att tänka på, han svarar undvikande när hon talar om det här med dom nya äpplena som ska vara så goda.
För att vara åtminstone lite tillmötesgående tar han ett äpple, biter i det och frågar vad det är för sort. Hon talar om att det är en speciell sort och just från Pennsylvania och att äpplet heter Rambo.

DÅ KLICKAR DET till hos författaren. Han känner direkt styrkan och kraften i namnet Rambo. Hans debutroman First Blood blir en succé och så föds actionhjälten, Vietnamveteranen, supersoldaten med sin egen agenda.
Och boken blir till film med Sylvester Stallone, alias John Rambo med vindlande rötter tillbaka i tiden till Hisingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.