Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jubilerande näsduksträd i full blom

1963 planterades näsduksträden i Botaniska trädgården. I år fyller de 50 år – och drar mer folk än någonsin.

Varje år i slutet av maj meddelar Botaniska trädgården att näsduksträden slagit ut i blom. De kinesiska träden har med åren blivit en av de populäraste sevärdheterna i Botaniskas trädgård och i år finns ännu en anledning att besöka dem. De fyller nämligen 50 år.

- Det stämmer, de planterades här 1963. Sedan tog det 15- 20 år innan de började blomma, vilket är helt normalt för de här träden, säger Björn Aldén, trädspecialist på Botaniska trädgården.

Blommorna på träden består av en liten oansenlig boll av små mörka blommor omgivna av högblad. Det är dessa högblad som ger trädet sin karaktär. Till formen påminner de nämligen om näsdukar, och när ett helt träd blommar kan man lätt se likheten med en stor mängd vita näsdukar som hänger på tork.

De femtioåriga träden har upplevt ett uppsving de senaste åren. Folk har strömmat till Japandalen och Bambulunden för att uppleva de exotiska träden med de näsduksliknande bladen. Enligt Björn Aldén är det inte bara positivt.

- Näsduksträden har ett djupt rotsystem som är väldigt känsligt för jordkomprimering. När det samlas så mycket folk runt träden kan det försämra rötternas syreupptagning. Träden har mått lite sämre de senaste åren, säger han.

Trots detta är Björn Aldén inte orolig för trädens framtid.

- Vi har hängt upp rep runt träden som jag hoppas att besökarna respekterar. Då ska det inte vara några problem, säger han.

Bladen, som liknar lindblad till formen, har också en väldigt speciell doft.

- Doften kommer fram först om man gnuggar lite på bladen. En del säger att det luktar som svarta vinbär, men jag tänker först och främst på kattpiss, säger Björn Aldén och skrattar.

För de som vill uppleva träden i sin fulla prakt är det hög tid att planera in ett besök på Botaniska. Om bara ett par veckor har träden blommat ut.

- Till helgen kommer det att vara helt perfekt att komma att kolla. Normalt sett blommar näsduksträdet i två veckor om det är svalt, lite mindre om det blir bra väder, säger Björn Aldén.

Bild: Bild: Kent Hallgren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.