Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena Sundström vet allt om småhusbyggande.

Intresset för att bygga hus ökar

Boende och inredning har blivit en livsstil för många. I år väljer 24 procent fler att bygga hus än i fjol, visar den senaste trähusbarometern.

Svenska mässan är fylld av montrar med ostar, sängar, champagne och alla möjliga köksredskap du inte visste att du behövde. En mässa för hem, villa, bostäder och mat hålls där fram till på söndag.

Att det finns ett ökat intresse för att bygga och inreda märks då småhusbyggandet första halvåret 2015 har ökat med 24 procent jämför med samma period förra året.

– Det finns ett ökat intresse för att bo fint och boende har blivit en livsstil för många, säger Helena Sundström från hustillverkarföretaget Villa Varm. Sedan har också räntan blivit låg, vilket gör att folk nu vågar satsa.

Enligt Helena Sundström byggs det fortfarande för lite. Fler bostäder behövs och ett stort intresse för att bygga finns. För den som vill bygga hus i Göteborg, kan det dock bli lite svårt.

– I storstäder som Göteborg och Stockholm finns det nästan inga tomter. De bästa tomterna är redan bebyggda, säger Helena Sundström. Kommunerna måste skapa mer tomter.

Men mässan är full av inspiration till byggande, inredning, mat och dryck. På programmet finns flera olika föredrag som handlar om allt från lakrits som smakhöjare i mat, till hur du ska planera innan du börjar bygga. TV-snickaren Björn ”Snickar-Björn” Christiernsson ger sina bästa hemmafixartips och vinnaren av Sveriges Mästerkock Sandra Mastio bjuder på lättlagade smårätter.

– Jag kommer att visa hur man får vardagsmaten att poppa, säger Sandra Mastio. Jag vill ge inspiration i vardagsköket. Man behöver inte äta bara snabbmakaroner.

Hon säger att hon kommer att fokusera mycket på grönsaker, sallad och hur man kan ta vara på årets skörd.

För den som ofta har stökigt hemma kan Anna Johannesson, från Ordningsguiden, föredrag om hur du skapar ordning hemma vara till nytta. Hon tycker att man ska skippa att försöka skapa en ”superordning” som är omöjlig att hålla. Sträva i stället efter att hålla en ”mittemellanordning”.

– Den som är ”good enough” och sköter sig själv, säger Anna Johannesson. Det vanligaste misstaget man gör är att man förvarar sina saker på fel sätt.

Många lockas till mässan både för att njuta av god mat och få inspiration till sina hem. Familjen Johansson som står och smakar på olika sorters lakrits vid en monter är en av dessa.

– Vi är på mässan för att leta efter saker till vår villa i Olsfors. Men också för att smaka på mat och få idéer till ombyggnad, säger Tommy Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.