Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Inredningsexperten Svante Öquist lyckas med höstvacker trädgård

En bokskog, betongkonst och mängder av perenner. Högst upp på berget med utsikt över kvarteret ligger en trädgård, ritad av trädgårdsarkitekten Walter Bauer – och förvaltad enligt originalskisserna av Elle Decorations chefredaktör Svante Öquist och hans sambo.

Att här bor en trädgårdsintresserad familj står klart redan vid entrén. Huset, som är byggt i etage med tre huskroppar som klättrar på berget, har ingång från gatan men trädgården ett tiotal meter högre upp. Vid trappen står buxbom, blodlönn, lagerträd, buxbom och en hortensia som fortfarande blommar.
– Entréplanteringen är jätteviktig för oss, många tänker inte på att första intrycket är nästintill outplånligt, säger Svante Öquist, chefredaktör för Elle Decoration, som bor i huset med sambo och dotter.

Vi har turen att pricka in en solig dag mellan höstregnen, men Svante tycker egentligen att trädgården är som finast i dåligt väder.
– Färgerna blir vackrare och framträder tydligare då.

Men trots solskenet, och trots att det är långt in i oktober, prunkar det i Svantes trädgård. Dahlior, blomsterkrasse, gråmalva, höstanemoner – ännu skonade från frost – sprakar av höstfärger. Pelargonerna står fortfarande ute, men är på väg in.
– Höstanemonerna har blommat helt fantastiskt och gör det fortfarande. Och silveraxen har just börjat slå ut, allt sker så sent i år, säger Svante.

Designad av Walter Bauer

Trädgården är ritad av landskapsarkitekten Walter Bauer, känd för att ha återuppbyggt historiska parker och trädgårdar, som Botaniska trädgården i Uppsala och Tessinska palatsets trädgård samt Drottningholms slottsträdgård i Stockholm.
– Originalskisserna för vår trädgård finns kvar så de har vi utgått ifrån när vi byggde upp den.

När Svante flyttade in med sambo och dotter för tre år sedan fick de hugga sig fram genom trädgården.
Den tidigare ägaren hade varken underhållit huset eller trädgården på tio år. Delar av trädgården var täckt av kirskål och en stor del av huset var inbäddat i murgröna – ägaren tyckte att det var charmigt att det växte in murgröna genom ventilerna. Det var ett riktigt törnrosaslott.

Trädgården gränsar mot en skogsglänta, genom en grind i staketet kan man följa en stig över berget.
– På andra sidan ligger Drevviken, vi har badrocksavstånd till badplatsen, säger Svante.

Eftersom trädgården möter skogen blir naturen väldigt närvarande.
– Vi har massor av ekorrar och fåglar tätt inpå oss. Och för några veckor sedan hittade vi massor av svart trumpetsvamp på tomten, säger Svante och pekar ned mot slänten i skogsbrynet, nedanför spaljén av enestolpar med ramverk, som är original efter Walter Bauers huvud. Längs med den står fem äppelträd som detta usla äppelår gav en sammanlagd skörd på tre äpplen.

Lejongap och chokladblommor

Med utgång från både sovrum och vardagsrum finns en liten gräsplätt där kaninerna Sigge och Paris hoppar runt i sin rastgård av kompostgaller. Walter Bauers grundstruktur för trädgården finns kvar, med stensättning som en ringled runt huset, kantad av rabatter och buskar. Trädgården är tydligt indelad i flera rum, med gångar, buskar och rabatter som avdelare.
– Vi har velat skapa en rumslighet i trädgården, som en inredning fast utomhus. Dessutom plockar vi gärna ut inredningen inifrån ut i trädgården, och vi plockar in trädgården i huset, säger Svante.
Ett av trädgårdens rum är den lilla uteplatsen inramad av trädgårdsmuren, med utsikt över kvarteret nedanför. Här blommar lejongap och chokladblommor fortfarande i stora krukor.
– Här på vår 'kommandobrygga' är det både morgonsol och kvällssol. Vi brukar äta frukost här.
En stenläggning leder från kommandobryggan till örnnästet – platsen vid betongmuren med tegel på utsidan och kalksten ovanpå. På muren står flera enorma betongkrukor med jätteverbena.
– Här kryllar det av blåmesar som äter av fröna, det här är trädgårdens kornbod, säger Svante.

Betong att njuta av

Betong är ett material som Svante gillar – och det återkommer i flera former i trädgården – bland annat som två små harar som kryper ihop på en bergknalle.
– Betong är ett naturmaterial som har oförtjänt dåligt rykte.

Solid betong är också materialet till en stor vattenreservoar vid uteplatsen.
– Vi hittar på det ena omöjliga projektet efter det andra. Enda sättet att få karet på plats, och för den delen alla tunga saker som jordsäckar eller större växter, är att ta det uppför berget. Vi var tvungna att hyra en lift för att få upp karet.

Svante Öquist betonar att hans trädgård inte är för petimetrar, att den inte får kännas som en plikt och en börda.
– Vår trädgård är till för att njutas av. Vi är inte så militanta, man ska inte bara ligga på knä här utan också stanna upp.
Men någon har uppenbarligen slitit i den här välorganiserade trädgården, som för tre år sedan bestod av ett hav av kirskål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.