Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inreder på känn

Trappuppgången skvallrar om sekelskifteslägenheter och knarrande trägolv. Men när man kliver in genom Ulf Lundbergs ytterdörr blir man smått yr i skallen.

Barbapappa-figurer modell jättestora, Kartellstolar, Mona Lisa-tavla i prålig ram. En stor plastflamingo och takkronor av taggtråd. Ögongodis för hela slanten, vart man än tittar, men ändå ingen disharmoni någonstans, trots en ganska hejdlös blandning.

Fantasi är något Ulf Lundberg tycks besitta i överflöd, jo, folk säjer det, haha …. Hur i all sin dar får han allt att passa ihop så perfekt? För det är ju trots allt en sekelskifteslägenhet, med luftiga rum, vita väggar, högt i tak och knarrande trägolv.

– Jag vet faktiskt inte hur jag gör, för jag tänker inte så mycket eller planerar hur jag ska få ihop allt. Jag bara tar saker jag gillar, i vilken stil det nu råkar vara. Går på magkänsla, och så blir det som det blir, konstaterar han.

Ulf visste i alla fall direkt att han ville behålla lägenhetens klassiska uttryck, med det vita som bas och sedan få vräka på med färg och rolig design.

– Jag gillar verkligen att lägenheten inte var sönderrenoverad, för det blir en läcker kontrast med den lite romantiska, gammaldags stilen ihop med pop-art eller betong, till exempel.

Han älskar alla möjliga stilar, har dem hela tiden i bakhuvudet när han ska inreda.

– Jag tycker man brukar se när man kommer in i ett hem hur man vill ha det. Åtminstone funkar jag så. Jag samlar på mig bilder och intryck i skallen som sen ligger där och gror, och när det väl är dags har jag liksom en färdig plan utan att jag kan säga hur det gått till …

Någon utbildad hantverkare är Ulf Lundberg inte alls, men genom learning by doing skaffar han sig de kunskaper han behöver om han skulle behöva renovera. Och även om Ulf blandar ganska vilt i sin inredning, är han däremot noga och eftertänksam när det gäller väggar och golv.

Denna gång behövde han inte göra någon större egen insats, för lägenheten skulle renoveras av fastighetsägaren när Ulf flyttade in. Så han fick välja allt. Det blev rostfria vitvaror, kök i lite lantlig stil med spegelluckor och svarta bänkskivor. Men när det bara fanns ljusare, helt vanliga standardmattor att välja på till köket, drog Ulf i nödbromsen.

– Trägolven under gick tyvärr inte att rädda, men i huvudkatalogen hos leverantören fanns just den typ av mörkt golv jag ville ha, och det lyckades jag övertala fastighetsägaren att lägga in. Det blev väldigt snyggt!

Varifrån inredningsintresset kommer vet Ulf inte riktigt. Men i barndomsvillan i Grästorp gillade han att fixa och dona, och fick föräldrarna att byta kök och möblemang då och då. När han flyttade hemifrån till en stor kollektivlägenhet, var han med och totalrenoverade även den. Sen köpte han hus i Upphärad, i skogsbrynet vid vägs ände. Han rev ner allt ända in till timmerstockarna, och sen blev det inredning i ek och svart. Den näst senaste lägenheten i Trollhättan gick i New England-stil. På frågan om det inte är jobbigt att flytta så mycket, skrattar han bara:

– Jag älskar att flytta, det är otroligt kul att få ta itu med något nytt. Jag är nog en projektmänniska och borde egentligen driva en butik, för där skulle jag verkligen få utlopp för alla mina idéer.

I stället driver han café. Hans ambition var att öppna Trollhättans mysigaste och coolaste ställe, och sedan två år är Mejeriet just detta. Skön mix av stilar, även om det är lugnare inredning där än hemma. Nu står han i begrepp att ansöka om alkoholrättigheter, samtidigt som han har ett annat drömprojekt: Bygga hus.

Han står i den kommunala tomtkön och fick för ett tag sedan erbjudande om en riktig drömtomt nära stan men med naturen inpå knuten, men det var under värsta finanskrisen och han vågade inte.

Tomten gick hans näsa förbi men han har inte gett upp. Och han vet vilken typ av hus han ska bygga: Riktigt modern funkis, med rena linjer och luftiga utrymmen. Ulf har ritat färdigt huset, men gissar att ritningen kommer att göras om några gånger, för sån är han.

– Jag är otroligt intresserad av arkitektur, och gillar att titta på hus och fasader. Drömmen hade nog varit att jobba som arkitekt, men att plugga så länge intresserar mig inte.

Men hur går funkisens stramhet ihop med hans galna inredning? Inga större problem, menar han. För inredningen anpassar han ofta efter en idé eller bostadens förutsättningar. Och även om det är svårt att tro det; Ulf är väldigt tilltalad av det riktigt sparsmakade och avskalade – åtminstone i teorin …

– I verkligheten kanske det ändå inte går att fullfölja, för jag är nog alldeles för road av saker som jag hittar.

Så någon röd tråd i sin inredningsstil har inte Ulf Lundberg. Det färgsprakande rock ´n rollhemmet han bor i nu blir något helt annat nästa gång, så mycket vet han i alla fall. Mycket tavlor och roliga lampor kommer det förvisso att bli, för det gillar han. Liksom något i betong, som är ett material han är förtjust i.

Nu har han ett soffbord, matsalsbord och en tv-bänk i betong. Edblad & Co och Tove Admans formgivning är favoriter, och han skulle också vilja ha deras vackra betongmatta – fast inomhus. Opraktiskt, håller han med om, eftersom man säkert som bara den kommer att slå i tårna på kanten. Men det får det vara värt…

– En annan sak jag är på jakt efter är en riktig stålrörssäng, sådana som fanns på 80-talet. Men hur jag än letat, har jag inte hittat någon. Inte ens på Blocket. Har folk verkligen gjort sig av med alla sådana sängar?

Troligtvis ligger han lite före sin tid med stålrörssängen. Om några år dyker de säkert upp överallt. Men då är Ulf med största säkerhet på jakt efter något helt annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.