När det är kyligt ute är det härligt med en värmande brasa.

Inred med hösten

Förbanna inte hösten - inred med den i stället. Ta in de sprakande färgerna och dekorera med naturen hemma.

Krispig luft och tidigare kvällar, med höstens inträde kurar vi inomhus igen. En del saknar sommarvärmen medan andra tycker att det kravlösa lugn som råder den här årstiden är skönt. Passa på att titta på träden innan de fäller sina löv och inspireras av färgprakten. Man kan ta med sig en bit av allt det vackra in som dekoration i inredningen.

Ett förslag är att göra ett mandala av löv och sommarens sista blommor som dekoration. Mandalacirklar används ofta i hinduiska och buddhistiska ritualer och går helt enkelt ut på att lägga blad och blommor i fina mönster. Det tar inte särskilt lång tid men blir ett vackert, om än flyktigt blickfång. Lägg den på en synlig plats hemma – i mitten av middagsbordet när du får gäster, till exempel.

Hanna Wendelbo-Hansson, formgivare och designansvarig på Boråstapeter, hör till mandala-entusiasterna. Hon har till och med startat en trend på sociala medier genom sina vackra höstmandalas. Hon fotograferade sina konstverk av löv och växter och lade ut dem på Instagram. Sedan bad hon sina vänner att göra samma sak. Hon fick en oerhörd respons och intresset spred sig snabbt till övriga Norden och även till några euro­peiska länder.

– När man gör en mandala tvingas man vara i nuet och glömma allt runtomkring, åtminstone för en stund. Samtidigt utmanar man sitt sinne för form och färg. Jag tror att det är därför som intresset blev så massivt, säger hon.

En traditionell krans är ett fint alternativ till mandala. Använd löv nypon, rönnbär, fläder och vildvin och bind den runt en stomme av halm eller ståltråd. Placera den på utsidan om du vill att den ska hålla sig vacker en längre tid, eller inomhus för en kortare period av njutning.

Mot kalla golv. Ett par ulltofflor gör susen. De här kommer från Svensk Slöjd och kostar 995 kronor.

Så fixar du höststämningen

Tänd mycket ljus. Använd både ljusstakar och lyktor och blanda dem till olika stilleben. Men kom ihåg att hålla ett vakande öga på dem och släck när du lämnar rummet.

Inred med fler kuddar och ta fram plädar så att du enkelt kan svepa in dig när du kryper upp i soffhörnet. Ta fram ulltofflorna som levt en undanskymd tillvaro i garderoben under sommaren.

Gör varm choklad som kan avnjutas i favoritkoppen.

Ta in naturen genom att binda en krans av det vackra som naturen bjuder på just nu. Använd ståltråd som stomme eller köp en halmstomme i närmaste blomsteraffär.

Gör ett mandala och dekorera middagsbordet med. Plocka vackra löv, frökapslar och sommarens sista blommor. Lägg ut det i ett regelbundet blomliknande mönster. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.