Inne att odla i pallkrage

ANNONS
|

Det är nu det börjar! Startskottet för odlingssäsongen märks inte minst på alla nya trädgårdsböcker som landar i bokhandeln. Bland årets titlar finns både de som vänder sig till nybörjare och de som vill fördjupa sina kunskaper.

Eva Robild, författare till boken "Odla i pallkrage", tycker att pallkrageodling är särskilt lämpad för nykläckta odlare.

- Man kommer igång på en dag - utan att behöva gräva eller förbereda. Det är bara att sätta den på marken med några tidningar i botten och fylla på jord, säger hon.

Förr gick pallkragar i stort sett bara att få tag i på pallfirmor, men nu nyproduceras de även till trädgårdsbutiker, om än till dyrare pris.

ANNONS

Visst har de blivit folkkära, men en hel bok - finns det så mycket att säga om en enkel träram?

Jo, faktiskt; pallkragen erbjuder massor av roliga bygglösningar, och att odla i upphöjda bäddar är lite speciellt. Jorden värms upp lättare, vilket gör att man kan komma igång tidigare på året. Det innebär också att den torkar ut fortare och att man behöver vattna mer. Det är enklare rensa ogräs, men det är också en mer intensiv form av odling där näringen snabbt tar slut.

- När man precis har skaffat pallkragar är det lätt att man bara fyller på med ny jord från säck, säger Eva Robild. Har man trädgårdsjord att blanda ut med är det bra. Men sedan behöver man jordförbättra varje år med kompost och naturgödsel.

Eva tipsar om att man kan skapa en trädgårdskompost av pallkragar samtidigt som man påbörjar sin odling. Det är också bra att stapla minst två pallkragar på höjden för att förbättra odlingsdjupet, eftersom jorden sjunker ihop lite grann.

- Vill man ha odlingarna högt upp med många pallkragar på varandra kan man fylla botten med till exempel grus. Annars går det åt väldigt mycket jord, säger hon.

Pallkragen är praktisk för de som inte orka böja sig så långt ned - utmärkt för ett äldreboende med andra ord - men det är lika kul för barnen att få sin egen avgränsade odlingsyta, tipsar Eva Robild. Andra som har nytta av pallkragarna är alla som odlar i stan.

ANNONS

- Pallkragarna har haft en enorm betydelse för stadsodlingen. Man kan odla ovanpå dålig mark eller asfalt och de kräver inga verktyg för att sättas upp. De är också lätta att ta bort om odlarna eller markägaren tröttnar.

Till den som associerar pallkragar med grönsaksodling har hon bara en sak att säga:

- Då har man ingen fantasi! Jag har perennodlingar, bärbuskar och en kvadratmeter äng i pallkragar. I en satte jag ned en massa överblivna tulpanlökar. Där har jag nu en egen snittblomsodling, säger hon.

Även om hon själv är en erfaren odlare har hon hela sin köksodling i pallkragar. För att göra det hela mer estetiskt tilltalande målade hon dem i samma grå kulör som färgen på husgrunden. Hennes favoritpallkrage är ändå den som täckts med graffiti, sprejmålad av en tonårstjej från Malmö.

- Den ger både livsglädje och odlarglädje! säger hon.

Många möjligheter

Vanliga pallkragar finns i standardformaten 120 x 80 centimeter (helpall) och 80 x 60 centimeter (halvpall). Genom att blanda halv- och helkragar kan man bygga i olika nivåer. Det går också att slå ut sprintarna i hörnen och sätta ihop dem i nya former. Eva har till exempel använt pallkragar till att bygga ett öppningsbart bord och en kruka på hjul. Båda passar bra på en uteplats eller balkong. Till botten på krukan använde hon fukttålig formplywood som hon borrade dräneringshål i.

ANNONS

- I ett hörn kan en trekant vara bra, och en båtform är roligt för barnen. Själv är jag absolut ingen snickare, men det begränsade formatet gör det lättare för mig att få idéer till nya projekt, säger hon. (TT)

Sandra Holmes/TT

ANNONS