Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inga sänkta hyror i år

Förra året fick Hyresgästföreningen igenom sänkta hyror i flera kommunala bostadsföretag. I år gick det inte lika bra. Höjningen blev i snitt 1,5 procent.
Hyresgästföreningen gick ut hårt och snabbt förra året med krav på sänkta hyror. Och taktiken lyckades. Förra året fryste 99 allmännyttiga företag sina hyror och åtta bolag sänkte sina hyror. Detta trots att företagen hänvisade till höjda energipriser, ökade kostnader för drift och underhåll samt väntade räntehöjningar, skriver tidningen Bofast.
Mjukare klimat
Den genomsnittliga hyreshöjningen stannade på 0,3 procent. 49 förhandlingar strandade och hamnade i Hyresmarknadskommittén.
Inför förhandlingarna för 2007 var kamplusten bland bostadsföretagen stor. Hyresgästföreningen krävde även denna gång sänkta hyror. Men när väl förhandlingarna kom igång mildrades tonen från föreningarna, skriver Bofast.
Hittills har 20 hyror frysts, bara en femtedel så många som förra året. Inga hyror har sänkts. Alla andra allmännyttiga företag - uppåt 200 - har höjt. Bostadsföretagen vittnar om mjukare förhandlingsklimat.
Under inflationsmålet
Men Hyresgästföreningen anser sig inte ha bytt taktik och blivit mjukare.
- Det är inte min bild. Vi har försökt vara lika hårdhänta i år som förra året. Då inledde vi lite grann av en ny era och sade att vi skulle vara mycket noggrannare när det gällde varje enskilt bostadsföretags ekonomi. Och det var ju också ett annat och bättre läge förra året. Vi hade haft räntesänkningar under en följd av år och man hade satsat på underhåll. Det är väl därför vi inte lyckats lika väl i år, säger Anders Mattson, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
- Men å andra sidan så hamnar vi ungefär på 1,5 procent, och det är åtminstone ordentligt under inflationsmålet och den förväntade allmänna kostnadshöjningen.
Före förhandlingarna yrkade bostadsföretagen en genomsnittlig hyreshöjning med cirka 3,3 procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.