Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ikea-klassiker som håller livet ut – vilka har du?

Hela världens budgetmöbelvaruhus har genom åren producerat flera klassiker som är stilmässigt tidlösa. Här är 9 av dem.

Ikea har sedan starten 1943 producerat möbler som spritt sig över hela världen. Med jämna mellanrum har också spännande designsamarbeten inletts och resulterat i produkter som sticker ut och skapar hög efterfrågan bland standardsortimentet. Bland några av specialkollektionerna finns riktiga fynd, men även många till synes enkla produkter har etablerat sig som självklara inslag i vart och vartannat trendkänsligt hem, tack vare sin funktion eller tidlösa design. Här har vi samlat 9 Ikea-klassiker som stilmässigt håller livet ut!

Skandinavisk Matplats by coloredhome

coloredhome

Öglan
Stolen Öglan lanserades av Ikea 1961 och har på senare år fått ett riktigt uppsving i samband med att intresset för böjträstolar återigen blev stort. Öglan designades av Gillis Lundgren och finns idag endast på andrahandsmarknaden. Men håll utkik! Då och då plockar Ikea upp gamla klassiker ur sortimentet.

by Deco STHLM

Deco STHLM

LÄS OCKSÅ: Thonet, stolen som kom i platt paket 100 år före Ikea

Skandinavisk Matplats by Houseno31/Karin Boo Wiklander

Houseno31/Karin Boo Wiklander

Ilse-lampan
En betydligt yngre Ikea-ikon är den här taklampan. Den designades av brittiska Ilse Crawford 2015 som en del i den hypade kollektionen Sinnerlig. Den handgjorda skärmen i bambu gör varje lampa unik, och den här tillhör en av få produkter som togs upp ur kollektionen och fortfarande produceras av varuhuset.

Skandinavisk Sovrum by Holly Marder

Holly Marder

Malm
Malm måste vara en av världens mest kända byråer. Med sin enkla design med släta fronter passar möbeln i de flesta hem och stilar, och dessutom har Malm visat sig vara tacksam att lyfta till oanade stilhöjder genom pyssliga hacks.

LÄS MER: Snygga hacks som förhöjer dina Ikea-skåp

Contemporary Trappa by Jane Vorbrodt

Jane Vorbrodt

Lövbacken
En retromöbel som visat sig stilmässigt hållbar är bordet Lövbacken med fanerad bordsyta i poppel. Precis som utseendet avslöjar har Lövbacken många år på nacken. Den designades av tidigare nämnda Gillis Lundgren 1956, och kom att revolutionera Ikea i grunden. Det var nämligen efter en fotografering av bordet (som på den tiden hette Lövet) som Lundgren och självaste Kamprad hade svårt att få in det trebenta bordet i bilen. Lundgren skruvade då loss benen – och så föddes idén om platta paket.

Skandinavisk Arbetsrum by Plyroom

Plyroom

PS-skåp
Industriell stil eller ej – PS-skåpet i plåt går hem hos de flesta. Designen, skapad av Nicholai Wiig Hansen i slutet av 90-talet, för tankarna till klassiska omklädningsskåp. En perfekt förvaringsmöbel som blir diskret i vitt, eller en färgklick i rött eller blått.

Skandinavisk Vardagsrum by AntonGrishin

AntonGrishin

Stockholm
Den grafiska Stockholm-mattan i svartvitt har fått besöka platser långt bortom sitt namn. Mattan går att vända på och ha liggandes med baksidan uppåt, och den skandinaviska känslan understryks genom både färgsättningen och materialvalet – ren ull på bomullsvarp.

Skandinavisk Kök by Superfront

Superfront

Ikeaköket
Det här må vara en annorlunda klassiker, men den tål att nämnas ändå – Ikeas köksstommar kommer nämligen aldrig att gå ur tiden. Få leverantörer håller en lika budgetvänlig prisklass, och med de senaste årens företag som poppat upp och erbjuder lyxigare tillval till stommarna säljs det Ikea-kök som aldrig förr.

Skandinavisk Matplats by Norm Architects

Norm Architects

Maskros
Historien bakom den moderna klassikern Maskros låter precis som man kan tro. Den designades av Ikeas in house-designer Marcus Arvonen 2009, och han fick idén till den lekfulla taklampan efter att ha blåst på en dunig maskrosboll under en promenad förbi en äng i Älmhult. Succén blev ett faktum, och på bara några år har Maskros blivit en lampa att älska.

Contemporary Fasad by Christopher Polly Architect

Christopher Polly Architect

Vågö
Till sist en möbel för alla avslappnade sommarhäng – Vågö! Med sina böljade former har den här utestolen, ritad av Thomas Sandell, hittat hem i loungehörnor världen över. För ett par år sedan återlanserades Vågö av Ikea, men den hade innan dess hunnit bli ett populärt samlarobjekt på auktioner och andrahandsmarknaden. 

LÄS MER: 
Invigning: Design och nostalgi i världens första Ikea-museum
Historien bakom den hyllade Stringhyllan
Designikon: Den älskade pinnstolen
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.