Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

I år finns trädgården överallt

Det ska vara ätbart och vackert. Det ska blomma och får absolut inte innehålla några gifter. Det ska odlas i staden, på balkongen och på landet - i trädgården 2014.

När mässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö släpper in våren och publiken är det för att ge en försmak av vad trädgården ska innehålla i år. 2014 handlar det om att det ska gå att odla precis överallt, ingen plats är omöjlig. Det går att så ett frö på övergivna stadstomter lika väl som på den minsta balkong.

Samtidigt är skogen nära, doften av gran och tall ska locka stadsmänniskan ut i naturen och ta med sig idéer därifrån.

Trädgårdshistorikern André Strömqvist har gjort en av utställningsbalkongerna på mässan. Ett mini-Detroit för att lyfta fram det goda, gröna exemplet. André vill berätta historien om förvandlingen från krisande bilstad till en plats där det odlas på en allt större yta.

När bilindustrin kraschade övergavs stora delar av Detroit. Mängder av hus lämnades eller revs. I dag börjar trädgården läka stan. Det pågår odlingsprojekt lite överallt. Övergivna tomter har tagits över av gerillaodlare och en odlingsplan håller på att växa fram. Kanske kan det som odlas säljas till förorterna och försörja människor.

- Där handlar det verkligen om att odla med kniven på strupen, säger André Strömqvist.

Att "odla staden" kan exempelvis betyda alltifrån att man slår sig ihop och tar över tomma ytor och odlar upp dem. I Stockholm har ett gammalt bortglömt spårområde på Södermalm fått nytt liv tack vare en grupp odlare. Platsen har städats och grönsaker och kryddor odlas i lastpallar och pallkragar. Syftet är inte att bli självförsörjande utan att lära sig mer om odling och att göra det tillsammans.

I framtiden tänker de sig att mer asfalt bryts upp och ersätts med odlad mark, att hönsen flyttar in i staden och att möjligheter att odla dyker upp överallt.

En händelse som såg ut som en tanke var det att trädgårdsmästare Georg Grundsten från Hovdala, Hässleholm, lyft in två skrotbilar i sin visningsträdgård. Två rostiga vrak som rullat alldeles för långt för länge sedan. Nu övergivna bakom rostig plåt och med kirskål och nässlor som sällskap. Men i vraken spirade det. Myntorna gillade tydligt växtplatsen. Frågan om vad som överlever längst - bilismen eller odlandet - kändes verkligen relevant.

Gunnel Carlson/TT

Låt odlingsfantasin flöda

Bildäck

Utslitna bildäck gör ingen människa glad. Men de kan faktiskt göra lite nytta. Lägg däcket på lämplig plats och täck marken med dagstidningar. Låt gärna tidningarna även täcka insidan av däcken för att slippa eventuella gummirester eller annat avfall i jorden.

Fyll på med kompost och jord och plantera med blommor, kryddor eller grönsaker.

Ätbart på balkongen

Det går att odla i allt och allt går att odla på balkongen. Använd burkar, gamla koppar, flaskor och uttjänta köksredskap för den lilla odlingen. Persilja, gräslök, rädisor, tomater, potatis, sallad och bönor - allt ätligt går att ha på balkongen.

Petflaskväxthus

Visserligen går man miste om panten men den som bygger ett eget växthus av petflaskor kommer ändå billigt undan. Samla flaskor och häng dem i varandra. Förankra i en trästomme. Solen värmer plasten och ger ett skyddat odlingsrum.

Fakta

Tapetrabatt

Huseby bruk utanför Växjö är kanske mest känt för sin julmarknad, men för trädgårdsmänniskor är det tapetgrupperna och broderirabatterna som är mest speciella. De fanns på fröken Florence Stephens tid och innehöll alltid Agave, pelargoner, knölbegonia och suckulenter. En modern variant av Husebys tapetrabatt designad av blomsterkonstnären Gunnar Kaj kunde beundras på Nordiska trädgårdar. I mitten en ståtlig Agave och i mjuka bågar runt om olika arter av Echeveria, åderblad och andra fetbladsväxter. Gör en själv med dina egna favoritblommor. Använd låga växter med vackra blad och färger som passar tillsammans. En tapetrabatt ska gärna vara lite upphöjd, som en broderad kudde helt enkelt! (TT)

Hemgjort blomsterdraperi

Långa sirliga band med blommor som omsluter bersån. Vackrare kan det inte bli!

Att göra blomsterdraperier är ingen ny företeelse. I romarriket beställdes mängder med blommor från Egypten när de kejserliga festerna skulle dekoreras med magnifika blomstergirlander. Ramses III lät göra 43 000 girlander som offrades till Nilens gud.

I sommar kan du göra ditt eget blomsterdraperi till uteplatsen med hjälp av färgglada snören och blommor som vissnar snyggt. Använd till exempel rosor i knopp, vaxblomma och bolltistel. Duscha första dagarna och låt sedan draperiet vissna vackert. (TT)

Årets pelargon

'Katy 13' är utsedd till Årets pelargon 2014. Det är Blomsterfrämjandet som utsett blomman, tack vare sin "enkelhet, lyskraft och sin briljans". 'Katy 13' är mörkbladig och har tvåfärgade blommor - djupt cerisrosa med en ljusare rosa ytterkant och mitt.

- Det är en stilfull och vacker sort av pelargon som utmanar till nya användningsområden. Sorten är en fullvärdig inredningväxt som passar både i det moderna och i det klassiska hemmet. Det spelar ingen roll om du är inbiten pelargonfantast eller bara intresserad av trendig heminredning, säger Moderådets vd Lotta Ahlvar, som sitter med i juryn. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.