Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hyresnämnden: du måste bevisa att du behöver din bostad

GÖTEBORG: Den som inte kan bevisa att de behöver flera bostäder kan förlora kontraktet till en lägenhet där de inte länge bor. Hyresnämnden ger ofta fastighetsägarna rätt att säga upp hyresavtalet.
Det är inte ovanligt att folk flyttar och hyr ut sin lägenhet i andra hand under en period. En del köper villa och bokför sig på annan ort, men vill ändå ha kvar sin övernattningslägenhet i stan. Några tjänar svart genom att ta överhyra av studenter och andra.
Två kategorier brukar reta sig på detta: De som söker bostad och inte får chans till ett eget kontrakt, och fastighetsägare som inte vill ha den typen av affärer i sina hus.
- Vi har drivit flera ärenden för våra medlemmar. Värdarna vet att vissa hyresgäster bor någon helt annanstans och med hjälp av lagfarter och folkbokföring har vi hittat de nya adresserna. Ibland är det rena detektivarbetet, säger Lars Assbring, chefsjurist på Fastighetsägarna Göteborg första regionen.
Ett exempel var den hyresgäst som hade kontrakt på en central lägenhet i Göteborg samtidigt som hon var folkbokförd på en villa i Västsverige och ägare till en jordbruksfastighet i Skåne.
Tvist i hyresnämnden
Kvinnan hävdade att hon bodde växelvis i sina fastigheter och fortfarande behövde en komplementbostad för övernattning i Göteborg. Men fastighetsägaren sa upp hennes kontrakt med motiveringen att han behövde lägenheten för evakuering i samband med en ombyggnad. Tvisten gick till hyresnämndens som gick på fastighetsägarens linje. Hyresavtalet fick sägas upp.
För hyresrådet Jan Adell är detta bara ett av många liknande ärenden.
- Du får förstås ha hur många bostäder som helst, om du har råd och är överens med din hyresvärd. Men om hyresvärden säger nej till fortsatt kontrakt måste du bevisa att lägenheten är en nödvändig komplementbostad.
"Nödvändig komplementbostad" är till exempel om du arbetar regelbundet i Göteborg och skulle tvingas bo på hotell om du inte fick behålla lägenhetskontraktet.
Bostadsrättsföreningar har fler skäl att önska att den som köpt sin lägenhet också ska bosätta sig i den.
- Det är till exempel svårt att få folk till styrelsen om många ser sin bostadsrätt som en kapitalplacering och hyr ut den år efter år i andra hand, säger Jan Adell.
Han har hört många förklaringar och orsaker till att folk inte släpper sina lägenheter, trots att de bor permanent på en annan adress.
- Det kan vara svårt att hitta en ny bostad om man vill återvända till Göteborg. Men praxis är att man får hyra ut lägenheten i andra hand och provbo någon annanstans under ett år. Sen är det stopp om hyresvärden inte går med på förlängning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.