Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Huspriserna stiger i Göteborg

Det är dyrt att köpa hus i Göteborg jämfört med övriga landet. Men i förhållande till Stockholm kommer husköparen billigt undan, visar färsk statistik från SCB.

Priserna på husmarknaden stiger. I Storgöteborg har priserna på småhus stigit med fem procent det första kvartalet i år jämfört med förra året. Martin Jönsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Lerum, tycker att intresset har ökat vilket leder till ett högre genomsnittspris.

– Men det är svårt att generalisera, det skiljer mycket mellan olika försäljningar. Om man tar en klassisk svensk en och en halvplans-villa så är priset högre, säger han.

I hela landet har huspriserna stigit med tre procent jämfört med ett år sedan. Enligt Martin Jönsson är antalet besökare på visningarna ungefär samma. Men det finns en tydlig skillnad.

– Fler är mer pålästa och många har lånelöftet från banken klart. Förra året var det många som bara kom för att titta först. Det är bra att vara förberedd, för det är trist att tappa sin drömbostad bara för att banken drar ut på tiden, säger Martin Jönsson.

I Storgöteborg kostade ett småhus i genomsnitt 3,07 miljoner kronor det första kvartalet i år. I Stockholm fick köparen betala 3,88 miljoner. Martin Jönsson berättar att friköpta radhus är mest eftertraktade, bland annat på grund av att de är billigare än villor.

– Något som är svårare att sälja är bostäder som renoverades för tio år sedan. Inredningen är inte längre modern men den är heller inte så gammal att det är dags att byta ut den, säger han.

Så länge räntorna fortsätter att vara låga tror Martin Jönsson att priserna kommer stiga med ett par procent per år.

– Men det blir ingen mastodontprisuppgång som 2006 och när räntorna höjs kommer det att stanna av. Marknaden känns lugnare och stabilare än på länge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.