Hushållen kan få billigare el

ANNONS
|

Två nationalekonomer Sven-Olof Fridolfsson och Thomas Tangerås hävdar i en ny rapport att det är möjligt i dag. I Sverige har man redan gjort stora investeringar i smarta nät och nätbolagen samlar redan i dag in stora mängder data om hushållens timvisa elförbrukning.

Att elhandlarna trots det inte erbjuder hushållen debitering per timme kan bero på att bolagen förlorar på att hushållen förbrukar mer el när den är billig i stället för dyr, tror de.

Kräver stora investeringar

Men branschen slår ifrån sig.

–Det är bara 23 procent av mätarna som klarar hela den processen, säger Kjell Jansson, vd för branschorganisationen Svensk Energi.

ANNONS

–Dagens mätare är byggda för timvis avräkning men inte timvis debitering, utan för att ge ett snittpris för månaden. De klarar alltså att registrera timvis, men inte att debitera per timme.

För att alla mätare ska klara timvis debitering krävs ytterligare investeringar på ett antal miljarder kronor, enligt branschen, som hittills investerat omkring 15 miljarder kronor i smarta nät.

Ny kärnkraft

Forskarna föreslår också att andra aktörer än dagens ska få äga ny svensk kärnkraft. Det möter inget motstånd från branschen.

–Nej, det är litet som att slå in en öppen dörr. Vi har aldrig tyckt något annat, säger Jansson.

Däremot kan det knappast ske utan problem eftersom nya kärnkraftverk bara får byggas när de gamla fasas ut.

–Vi har inte möjlighet att bygga så stora anläggningar utan att bilda konsortier med intressenter inklusive näringslivet. Men man måste också beakta äganderätten. Det är ju nuvarande ägare som bestämmer när man vill och kan fasa ut kärnkraften.

–Det vore skillnad om man fick bygga hur många kärnkraftverk som helst.

De båda forskarna föreslår:

Öppna för andra än de nuvarande ägarna att få äga ny svensk kärnkraft.

Slopa lagen som i praktiken bara ger Svenska Kraftnät rätt att bygga utlandsförbindelser.

Tvinga elhandelsbolagen att erbjuda hushållen timvis debitering.

Behåll den kommunala vetorätten och ge kommunerna rätt att ta avgifter på förnybar energi. (TT)

De två senaste kalla vintrarna har fått elhandlarna att konstruera nya avtalsformer. De gamla elavtalen, rörligt pris eller bundet på viss tid, har kompletterats med "rörligt med pristak", "vintersäkrade" och "mixade" avtal.

Man kan också köpa in sig i ett vindkraftverk och därigenom bli sin egen elproducent.

Det finns även företag som för kundernas räkning kontinuerligt handlar upp el för att kunna leverera ett stabilt och lågt elpris till kunderna.

ANNONS