Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hon når högt med origami

Konsten att vika ett pappersplan kan nästan varenda unge. Men Lisa Marie Andersson har tagit origamin till en ny, mer vuxen nivå.

Hundratals veck ligger bakom Lisa Marie Anderssons runda och rektangulära pappersformer. Ljus och skuggor spelar effektfullt i upphöjningar och fördjupningar. När alstren i våras prydde väggarna på ett café i Göteborg hajade gästerna till, kommenterade och diskuterade.

– Det var kul för det fungerade som ett skyltfönster. När det gäller just den här tekniken veckar jag först samtliga papper – som när man plisserar en kjol ungefär. Sedan kombinerar jag med en annan teknik och gör min egen variant av runda eller kvadratiska former, säger hon.

Den största cirkeln krävde nio veckade A3-ark och är, liksom övriga verk, både symmetrisk och asymmetrisk. De stora formationerna i papper är Lisa Maries gestaltning av en konst som i grunden är ganska repetitiv och matematisk.

– Det är lite ingenjörsteknik över det hela. Men jag jobbar ju mycket med händerna och har tränat upp min finmotorik. Nu sitter färdigheten i fingrarna, de känner nästan av sig själva hur papperet ska vikas, säger hon.

Origami är ingenting för rastlösa själar. Ett enda av de större verken kan ta Lisa Marie Andersson upp emot tjugo arbetstimmar att tillverka. Men hobbyn som blev ett jobb började på skoj i liten skala. På en pysselkväll testade hon och två väninnor, med inspiration från olika bloggar, att få till de klassiska papperssvalorna och tranorna.

På den tiden hade Lisa Marie ett eget klädmärke, satt hemma i sin etta och designade och sydde klänningar på beställning. Också det ett kreativt, men tålamodskrävande arbete.

– Hur det gick? Jag kan sammanfatta det som att jag levde väldigt, väldigt fattigt…

Oddsen för att det långsamma pappersarbetet skulle vara mer lönsamt låter kanske inte skyhöga, men faktum är att det har flutit på rätt bra för Lisa Marie. I layoutprogrammet Indesign gjorde hon egna mönster i pastelliga färger som hon printade ut. Av papperen tillverkade hon små dekorationer som tranor, bollar och blommor. På en designmarknad fick hon stor uppmärksamhet och i sin webbshop började hon sälja allt mer av sin originella origami.

2013 bestämde sig Lisa Marie för att lägga klädtillverkningen på hyllan för gott och bara satsa på papperkonst.

– Det blev väldigt stort väldigt snabbt, inte minst tack vare sociala medier som bloggar och  Instagram. Jag började också hålla kurser och reste runt i Sverige till olika inredningsbutiker. Min nisch var tydligen tillräckligt vuxen för att passa där, säger Lisa Marie Andersson.

Dessutom började hon få beställningar från privata företag. Ofta handlar det om konceptuella uppdrag, som att bygga cup cakes och smörgåsar i papper för att marknadsföra matpapper för ett pappersföretag.  

– Papper är ett väldigt spännande material. Det är platt men går att bygga och göra tredimensionella figurer med. Jag gillar också att det är flyktigt, att det bryts ner och inte kommer att finnas för alltid, säger hon.

För den som själv vill försöka sig på origami rekommenderar Lisa Marie obestruket, matt papper. Vikten är också viktig. Om papperet är för tunt ger det ingen stadga och om det är för tjockt bryts fibrerna av. En pappersvikt på 90, 100 eller 120 gram är perfekt.

Inspiration hämtar Lisa Marie från till bilder på den virtuella anslagstavlan Pinterest men lika ofta från ett tygmönster eller former i naturen – ”jag promenerar väldigt mycket i Trädgårdsföreningen”, säger hon. Lisa Marie är glad över att bo just i Göteborg där hon har byggt upp ett nätverk av människor som sysslar med ungefär samma saker och som stöttar varandra.

– Det är inte så mycket armbågar här. Jag hade nog inte överlevt i Stockholm, säger hon eftertänksamt.

Vart formgivningen ska ta henne härnäst vet hon inte. Bara att hon kommer att fortsätta, och gärna vill ägna mer tid åt det konstnärliga.

– Det känns som om jag alltid är på väg. Jag gillar den kreativa processen och allt som är visuellt. Och så är jag nog lite besatt av detaljer, säger Lisa Marie Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.