Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Hjälp bina – rädda världen på köpet

En tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinerande insekter, men i världen råder bibrist. Gör din trädgård till en oas för pollinerare och få blomsterprakt, riklig skörd och rädda världen på köpet.

Inget kaffe. Inget te. Ingen juice. Ingen marmelad, inga bär, inga äppelskivor på gröten. Så beskrivs en frukost utan pollinerare i Ingemar Fries bok ”Blommor och bin”. Det är en dyster bild.

– Det går knappt att överskatta betydelsen av pollinerande insekter. Samspelet mellan insekter och växter är så fundamentalt, säger Ingemar Fries, som är professor emeritus vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Han har forskat om honungsbin i 35 år och själv varit biodlare sedan 1970, men efter pensionen började han intressera sig för vildbin. Med kameran i handen vandrade han ut i trädgården utanför Uppsala sommaren 2015.

LÄS MER: Därför bestämde sig familjen Olsson för att skaffa bin

– Jag hade tur, det var ett bra år för bin – och jag blev förstummad över mångfalden man kan hitta i en villaträdgård.

Mat och husrum

De senaste åren har det talats mycket om bins och andra pollinerares viktiga roll i världen, och hoten mot dem. Naturskyddsföreningen uppskattar att en tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinerare. De största hoten mot bina är brist på mat och boplatser, sjukdomar och förekomsten av bekämpningsmedel, samt konstgödsel i jordbruket. Men den som har en trädgård kan dra sitt strå till stacken för att hjälpa bina.

LÄS MER: Tv-snickarens bästa tips för uteplatsen

– Det är lätt att bygga eller köpa ett insektshotell. För att ge mat kan man tänka på att odla sådant som har lång blomningstid och ger både nektar och pollen, tipsar Ingemar Fries.

Surr i vårlöken

Våren innebär stora risker för vildbin. Till skillnad från honungsbina har de inget extra matförråd lagrat. Blir det blåsigt och kallt efter att de har börjat flyga svälter de ihjäl. Det är inget trädgårdsägaren kan påverka.

– Det värsta är om det kommer en värmeperiod i början av april, då kommer många biarter att gå ur sin vintervila och börja bygga bo, och sedan dör de när det blir kallt.

Ingemar Fries, professor emeritus vid SLU och författare till boken "Blommor och bin". Foto: Barbara Locke
Ingemar Fries, professor emeritus vid SLU och författare till boken "Blommor och bin". Foto: Barbara Locke

Under april har sälgen varit den absolut viktigaste källan till mat för bina, men även vårlöken gör sitt.

– De första dagarna med flygväder surrar det enormt i vårlöken som växer i vår gräsmatta, eftersom vi låter bli att klippa tidigt, säger Ingemar Fries.

Fägring och fascination

Under den kommande månaden kommer bland annat krusbär, plommon, körsbär, slånbär, lönn och maskros bjuda på mat, i alla fall i Ingemar Fries trakter i Uppland.

Bland vildbin finns många arter som ur en mänsklig synvinkel inte gör någon nytta, men som ändå kan vara till glädje.

– Det blir ju lite fägring, även om de inte ger någon avkastning. Vi har till exempel blåklocksbin som är väldigt fascinerande – de äter nektar, har sex och övernattar i blåklockan. Det är en fröjd att gå på kvällen och vända upp blåklockor och se att det sitter ett eller annat bi där som slagit nattläger, säger Ingemar Fries.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.