Hitta det rätta sommarnöjet för dig

Köpa båt, husbil eller sommarstuga?Valet kan vara nog så svårt. Här benar vi ut några saker som kan vara bra att ha i åtanke när du ska sätta guldkant på din fritid.

Det är nya tider. Valfriheten är större när det gäller det mesta i dag än för bara 20-30 år sedan. I synnerhet när det gäller ekonomin. Vi har bättre råd än tidigare och det ger oss större frihet. Vi kan välja ny telefonoperatör, skifta elbolag, byta jobb och - oftast - låta lyckan i stället för ekonomin styra om vi ska skilja oss eller inte.

När ekonomin är stabil lockar köp som kan ge ytterligare mervärde i livet. Exempelvis ett sommarnöje.

Vad ska man då välja? Båt, husbil/husvagn eller sommarstuga? Gamla stereotyper om vilka som köper vad gäller inte längre. Nu förtiden köper barnfamiljer husbil, singlar skaffar sommarstuga och pensionärer satsar på båtliv.

Sedan är det förstås det här med ekonomin. Spontant känns stugan som den största investeringen, men det behöver den inte vara. Du kan hitta stugor, för några hundratusen kronor och mindre, i områden utanför de mest populära. Samtidigt kan du köpa en husbil eller båt för över miljonen. Så inget är skrivet i sten.

Förutsatt att alla tre sköts väl har huset ändå det bästa andrahandsvärdet. Det stiger sannolikt i pris men det gör varken husbilen eller båten. Men vad du än väljer innebär det merjobb, var medveten om det, och även löpande utlägg. Försäkring, underhåll och eventuella lån är inte gratis.

– En stor skillnad ligger i möjligheten att utnyttja dem, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank. De flesta kan använda sin båt endast en begränsad tid på året, medan både husbil och fritidshus går att utnyttja året runt. Tänk efter före och prova gärna genom att hyra först så att du vet vad du ger dig in på. Då blir du en lyckligare ägare av sommarnöjet vare sig det blir en sommarstuga, husbil eller båt.

Fakta

Vilken semestertyp är du?

+ Hustomten. Du är beredd att lägga tid och pengar på att hålla hus och trädgård i skick. Du tycker att det är roligt att rensa ogräs och laga trasiga hängrännor. Du vill tillbringa ledig tid med lite handfast jobb. Då passar sommarstugan.

+ Resenären. Du föredrar att vakna upp med en ny utsikt varje morgon. Du gillar att utforska nya platser och länder och räds inte långa stopp på autobahn eller överfulla campingar och ställplatser. Då kan husbilen/husvagnen vara ett perfekt alternativ. Du har ditt hem med dig vart du än åker.

+ Improvisatören. Du gillar sjön i vått och torrt - bokstavligen. För båtliv kan vara trångt och obekvämt och solen skiner inte alltid. Äventyr med storm, blåslagna knän och blöta kläder hör till och då gäller det att kunna improvisera för att ta sig säkert i hamn. Å andra sidan är frihetskänslan på havet oslagbar och när vädret är vackert finns nog inget ljuvligare. (TT Spektra)

Så kostar sommarnöjet

Kostnad, årligen, för att äga en liten stuga, en båt respektive en husbil med några år på nacken. Inköpspriset för alla tre är 300 000 kronor, lån tas på 240 000 kronor. Pris, skick och underhållsbehov varierar och siffrorna är bara exempel.

Sommarnöje Ränta, drift och underhåll Totalt inkl. amortering

Fritidshus 36 000 (varav ränta 6 000) 46 000

Husbil 41 000 (varav ränta 11 000) 65 000

Motorbåt 43 000 (varav ränta 11 000) 67 000

Segelbåt 23 000 (varav ränta 11 000) 47 000

Bild: Bild: Hasse Holmberg / SCANPIX

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.