Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tv-journalisten Alexander Norén är ekonom, och intresserad av ekonomisk psykologi. Det hade han glädje av när han bostadssurfade som mest, och blev besatt av att göra en bra husaffär.

Hemnetberoende, då är du inte ensam

Måste kolla appen igen - kanske har drömbostaden dykt upp under den senaste kvarten? I en tid då boendet är en investering stiger köp- och säljhetsen många åt huvudet, och det blir svårt att koppla av. Här får du tips på hur du hanterar ditt bostadsknarkande.

Du vaknar i din sekelskiftesvilla i den uppvuxna trädgårdsstaden, tassar över det nyslipade trägolvet med kaffekoppen i handen. Du slår dig ned i soffan där solen faller in över de glossiga magasinen, som ligger lite nonchalant slängda över soffbordet... men vänta!

Du sitter ju kvar i din mörka tvåa, framför datorn! Du har fastnat i en hemnetfantasi igen. Att drömma om ett bostadsklipp, snoka hos grannarna som ska sälja eller bara fantisera om ett liv i en paradvåning - det kan snabbt accelerera till något som liknar ett beroende.

Börjar av nöd

En som varit där är tv-journalisten och författaren Alexander Norén, som har skrivit boken ”Hög på hus”. Hans hemnetsurfande började när han och frun behövde något större.

Jag märkte att hus var fruktansvärt dyrt om man ville bo nära stan, men ibland dök det upp billigare objekt där budgivningen inte rusade iväg. Jag blev besatt av att ta reda på varför, att knäcka koden, berättar han.

Alexander Norén läste på om ekonomisk psykologi och skannade ständigt av utbudet för att hitta ett prisvärt hus. I sin research plöjde han alla objekt som kunde vara intressanta, och under resans gång uppstod en form av beroende.

Det handlade om att jag inte ville missa något, jag ville ju vara först på bollen. Och när vi väl hittat vårt hus och köpt det, då vill jag se om jag kunde göra om det!

Bara tidsfördriv

Numera har begäret efter att bostadssurfa minskat något, och Alexander Norén betecknar sitt beroende som passivt.

Jag kollar bara någon gång om dagen, och då för skojs skull. Men det är farligt det med det där slentriankollandet, man kan jämföra det med att fönstershoppa i en butik - antingen blir man frustrerad över att man inte får köpa, eller så skaffar man något som man inte tänkt köpa från början.

I dag använder Alexander bostadssajten mer som ett tidsfördriv - han kan till exempel klicka in sig på ett fjällpensionat i Härjedalsfjällen och börja fantisera om hur huset kan utvecklas.

I och med att jag har lärt känna marknaden och vet vilka objekt som är för dyra och vad som är ett bra pris ser jag vad som har potential. Jag har också renoverat mycket och fått blodad tand för hur man kan förbättra ett ställe.

Alla gör klipp

Vår tids besatthet av våra hem, inredningshetsen och renoveringsivern, har sin grund i de skenande priserna, tror Alexander Norén.

Hemmet har fått ett monetärt värde snarare än att fylla ett funktionellt behov. Alla funderar över vad de skulle kunna få för sin bostad. Kanske om man bygger en sådan altan som grannen har, skulle det öka värdet?

Han tror att folk som har god förmåga att vara nöjda med vad de har, och personer som inte är så materialistiska, löper mindre risk att trilla dit på ett beroende - och att de har större chans att vara lyckliga i livet.

Göm appen

Alexander Noréns tips till den som tappat greppet om sitt bostadssurfande är att inte alltid ha telefonen inom en armlängds avstånd. Ofta är det apparna som ställer till det, och telefonen kollar vi utan att ens tänka på det.

Ta en mobilfri timme då och då, eller göm appen långt bak i telefonen, så att du inte ser den direkt på skärmen. Samma princip gäller som ifall du ska sluta äta choklad: Börja med att rensa ut chokladen ur kylskåpet för att minska impulsen och frestelsen.

Anna Bratt/TT

Paprikahuset mest klickat

Att dekorera sin bostad med mängder av paprikor eller inreda det som ett alienhus kan löna sig! Det visar statistiken över de mest klickade objekten på Hemnet under 2014.

1. Paprikahuset, Saltsjöbaden - 452 000 klick

2. Alienhuset, Kalmar - 243 000 klick

3. Lyxvåning, Narvavägen, Östermalm - 200 000 klick

4. Villa, Lidingö - 124 000 klick

5. Villa, Djursholm - 123 000 klick

Källa: Hemnet

Bästa tipsen i bostadsdjungeln

Alexander Norén ger sina bästa tips när du ska leta bostad på nätet.

Avgränsa dig! Välj ett geografiskt område och lista dina topprioriteringar som du inte vill kompromissa med.

Bli expert på den lokala marknaden. Lär dig vad som är attraktivt, det vill säga dyrt, i just ditt område, och vad som inte är så hett. Vill alla bo i sekelskifteshus medan intresset för hus från 50-talet är svalt? Vänta in ett sånt objekt om du gillar den stilen, så slipper du betala dyrt för andras smak.

Gå på många visningar! Minst 20-30 stycken innan du slår till. Det räcker med att snabbt titta in för att få en känsla.

En bostad som är stajlad eller helt nyrenoverad är sällan den bästa affären. Sannolikheten är större att du gör en bra affär där du behöver använda din fantasi för att se hur det kan bli bättre.

De totala renoveringsobjekten blir ofta inte heller prisvärda eftersom folk lätt lurar sig i budgivningen. Ett säkert alternativ är ett hus där dränering, tak och uppvärmning inte behöver åtgärdas, men parkettgolvet kanske slipas.

Parlör till mäklarspråket

Spännande planlösning: hopplöst att möblera

Spännande tomt: ett och annat stup

Nära till kommunikationer: tåget går genom trädgården

Charmigt: gammalt

Mysigt: trångt

Perfekt första lägenhet: en skrubb

Ett stenkast: beror ju på vem som kastar

Uppvuxen trädgård: röjsåg behövs

Med potential: totalrenoveringsbehov

Källor: Alexander Norén, Expressen, GP

Bild: Bild: johanart.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.