Hemma hos formgivaren Gunila Axén

ANNONS
|

Det är bråda dagar för formgivaren Gunila Axén. Om bara ett par veckor drar årets säsong igång på allvar och ateljén hemma på gården i Bringes, Norrlanda, på Gotland förvandlas även till butik.

Helst ska det nya mönstret vara färdigt till dess. Men det är så mycket annat som ska hinnas med, inte minst alla bestyr med den praktfulla trädgården som vaknat till liv efter vintern. Den här soliga, men kyliga, vårdagen ska gräset klippas.

– Jag ska till fastlandet över helgen och fira tre av mina tio barnbarn som fyller år. Allihop är födda på våren – det är ett himla firande, skrattar hon och kliver av sin trädgårdstraktor.

ANNONS

På huvudet har hon en turban i ett prickigt tyg i grönt. Det är en färg som återkommer på många ställen i det vackra boningshuset – ett kalkstenshus från 1904. Gunila och hennes man, som tyvärr gick bort för sex år sedan, köpte det 2004 och har renoverat och byggt ut det med inspiration av italiensk 1600-talsarkitektur och gotländsk 1500-tal.


    Formgivaren Gunila Axén framför några av alla hennes mönster. "De berättar allesammans något om mitt liv", säger hon. Foto: Lisa Wallström/TT
Formgivaren Gunila Axén framför några av alla hennes mönster. "De berättar allesammans något om mitt liv", säger hon. Foto: Lisa Wallström/TT

– Min man var arkitekt och vi har förändrat mycket av planlösningen för att få in mera ljus och skapa bättre symmetri. Bland annat höjde vi taket, vilket gjorde att vi kunde sätta in flera fönster på övervåningen.

Gedigen karriär

Gunila Axén är en av Sveriges mest ansedda formgivare med en imponerande produktion i bagaget. Hon har både skapat klassiska tyger som ”Molnet” och ”Skapelse”, och designat plagg varav flera finns representerade på Röhsska museet och Nationalmuseum. Hon ligger också bakom Polarn O. Pyrets klassiska ränder och har varit medlem i 10-gruppen. Dessutom har hon drivit det egna klädmärket Axén & co och varit professor på Konstfack.

– Jag är en väldigt energisk person. Det har jag alltid fått höra.

Hennes mönstervärld är kraftfull och färgsprakande. Mycket av inspirationen kommer från trädgården.

– Mönstret ”Skapelse" kom till en torr sommar när jag släpade runt vattenslangen i trädgården kors och tvärs. Jag började föreställa mig att det växte blad ur den, och så började jag skissa, berättar Gunila.

ANNONS

Arv från mamman

Kreativiteten och lusten att ordna det vackert omkring sig har alltid funnits hos henne och går att spåra tillbaka till uppväxten. För Gunila började det med kläder. Hon sydde tidigt sina egna.

– Jag kommer ihåg i tioårsåldern när jag fick lära mig tekniken med rynktråd. Det var som en uppenbarelse! Det kändes som om man kunde göra vad som helst. Jag började sy rynkade kjolar på löpande band.

Hon hade en utmärkt lärare i sin mamma som var utbildad i sömnad och tillskärning och också hade undervisat på en ansedd flickskola i denna konst. Hon försåg Gunila och hennes tre syskon med kläder. Kärleken till tyger och mönster grundades förmodligen redan då när hon fick följa med på hennes inköpsrundor.

– Jag kunde gå runt i timmar och titta på de vackra tygerna, känna på de olika underbara kvalitéerna och njuta av färgerna och mönstren.

Grön tråd

Vi slår oss ned i köket och Gunila fixar kaffe. På det egendesignade köksbordet står en tekanna under en illgrön, mönstrad tehuva, även den egen design förstås. På de öppna hyllorna samsas porslin med skojiga skulpturer, skålar och växter. Ett av de vackra fönstren fylls av en enorm monstera. Överallt märks hennes egna mönster – på stolsdynorna, påslakanen och de omklädda antika möblerna. Gröna och gula färgklickar återkommer på olika ställen i huset, vars inredning är vacker, vilsam och spännande på samma gång.

ANNONS

– Jag avskyr minimalism! Det ska finnas saker i ett hem som ögat kan vila på. Det ska hela tiden hända något. Det är därför som jag älskar öppna hyllor.

Hon är säker på att alla människor har ett grundläggande behov av att ha det vackert omkring sig eftersom skönhet både ger ro och energi. Att alla ska ha rätt till god och hållbar design var en av hennes käpphästar som professor på Konstfack. Verksamheten där skulle vara anpassad efter verkligheten.

– Eftersom jag är formgivare anser jag att studenterna ska göra saker som människor har behov av. Hela mitt liv har jag, både med Polarn O. Pyret, Axén & co och 10-gruppen, varit inriktad på att ge vanliga människor bra formgivning.

Hon menar bestämt att kostnaden för formgivningen, som gör att saken blir bra, är så liten i förhållande till hela produktionen.

– Väldigt många företag tillverkar fula produkter som inte funkar! Och folk köper det ändå, men då är ju risken att de blir liggande någonstans och inte används.

Speglar livet


    På golvet i Gunila Axéns ateljé växer ett nytt mönster fram. "Det är en fot som ingår en symbios med en fänkål. Jag funderar mycket på människans förhållande till naturen just nu". Foto: Lisa Wallström/TT
På golvet i Gunila Axéns ateljé växer ett nytt mönster fram. "Det är en fot som ingår en symbios med en fänkål. Jag funderar mycket på människans förhållande till naturen just nu". Foto: Lisa Wallström/TT

Bredvid köket, ett par trappsteg ned, ligger det som Gunila kallar trädgårdsrummet. Det är ett vackert utrymme som känns som en rejälare glasveranda, fylld av krukväxter i olika storlekar och plantor som väntar på att få flytta ut i rabatterna.

ANNONS

Gunilas telefon ringer. Det är från butiken GFK, Gotländska Konsthantverkare och Formgivare i Visby, där hon är en av medlemmarna. En kund vill ha en av hennes blusar i en storlek som är slut i affären. Kan hon möjligen svänga förbi med en storlek small innan hon ska med färjan? Javisst!

Vi går ut till ateljén på gården i jakt på plagget. Det ljusa rummet, som går ända upp i nock, är fyllt av hennes mönsterskatt. Färgglada rullar är staplade på höjden och längs väggarna finns hyllor med påslakan, kläder, tofflor och brickor. Gunila bläddrar bland tygerna.

– Det här heter ”Mitt livs novell” och i mönstret har jag plockat in olika delar från min produktion, öar, blad och fåglar. Det berättar mitt livs historia.

Och på golvet växer fötter ur fänkål fram i en skön symbios.

Fakta: Gunila Axén

Ålder: 76 år

Familj: Vuxna barnen Ditte, Ellen, Jenny och Felix, tio barnbarn samt fyra syskon.

Bor: I ett ombyggt kalkstenshus från 1904 på östra Gotland samt i lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Gör: Formgivare främst textilier.

Aktuell: Sommaröppet i den egna butiken intill huset på Gotland. Med ett av mönstren i Ikeas retrokollektion av 10-gruppens mönsterskatt.

Gunilas karriär i korther

1966–1974: modeillustratör på Dagens Nyheter.

1970-1996: medlem i 10-gruppen.

1974-1984 Formgivare Polarn O. Pyret.

1984-2000: drev företaget Axén & Co.

1995-2004: professor i textildesign på Konstfack i Stockholm.

ANNONS