Noemi Ivanova i ett av badrummen på nya Bank Hotel som hon har hjälpt till att inreda. Där är duschhörnan kaklad, men inte övriga badrummet – en tydlig trend just nu. Diskreta plattor i storformat och närmast osynliga fogar är också hett.
Noemi Ivanova i ett av badrummen på nya Bank Hotel som hon har hjälpt till att inreda. Där är duschhörnan kaklad, men inte övriga badrummet – en tydlig trend just nu. Diskreta plattor i storformat och närmast osynliga fogar är också hett. Bild: Jessica Gow/TT

Här är de hetaste kakeltrenderna

Ljust och helkaklat, mönster av krossad sten eller en pastelldröm i retrostil? På senare år har badrummet fått allt mer uppmärksamhet och inte sällan blivit en statussymbol. Inredaren Noemi Ivanova guidar bland trender i kaklets värld.

ANNONS

För Noemi Ivanova tog kakelintresset avstamp i ett extrajobb. Hon drev ett underklädesmärke och jobbade samtidigt extra med att sälja kakel och klinkers. Sakta men säkert växte det egna intresset för keramiken.

– Jag ville bli inredningsarkitekt när jag var liten, men blev avskräckt när jag insåg att de flesta mest inreder kontor. Däremot har jag alltid gillat färg och form och när jag insåg hur lite hjälp man får när man ska inreda sitt badrum, trots att det är både dyrt och knepigt, ville jag ändra på det, säger Noemi Ivanova.

Tillsammans med en dåvarande kollega startade hon bloggen "Badrumsdrömmar" 2012. Den fick snabbt eget liv och stor publik. Läsarna började ställa frågor och ville ha hjälp att fatta rätt beslut, så Noemi bestämde sig för att sadla om och bli badrumsinredare på heltid.

ANNONS

LÄS MER:Historien om Sverige berättad från en toasits

Drömmer om ljusblått

– När jag började jobba hade badrum faktiskt knappt något alls med stil och trend att göra. Hade man väldigt mycket pengar kunde man göra något galet, men i allmänhet var badrummen ganska avskalade och intetsägande. Det har hänt massor på bara de här åren. Nu är det ett rum som alla andra och inredningstrenderna smittar av sig även där.

Bild: Jessica Gow/TT

I det egna badrummet är hon däremot lite låst. Noemi Ivanova bor i hyreslägenhet och får finna sig i att det ser ut som värden har bestämt. Men hon drömmer om att flirta med 1960-talet, då huset är byggt, och göra ett "gulltufft" badrum.

– Jag hade helkaklat det i ljusblått 15 x 15-kakel i halvförband, kaklat in badkaret och lagt terrazzo eller svart marmor på golvet. Någon gång kanske jag får skapa mitt eget drömbadrum, men tills vidare får jag nöja mig med att måla taket och satsa på snygg förvaring, säger hon och skrattar.

Halvförband är den teknik där kakelplattorna sätts omlott, och terrazzo är krossad sten från spillmaterial, till exempel bitar av marmor och granit som gjuts ihop – en trend som kräver mindre resurser.

LÄS MER:Förvandla badrummet till en lugn oas

Ett inredningsval

Generellt föds kakel- och badrumstrender ur de övriga inredningstrenderna, som sakta färgar av sig även till våra våtrum, om än i lite enklare tappning. Noemi Ivanova poängterar att kakel och klinkers inte längre har någon viktig funktion, tätskikt och våtrumsfärg skyddar lika bra mot fukt som kakel. I stället handlar det om ett inredningsval, på samma sätt som vi väljer färg, möbler och belysning.

ANNONS

– Förr handlade målade väggar helt enkelt om att man inte hade råd att kakla. I dag är det ett val.

Det finns ingen enskild trend som dominerar totalt. Nutida badrum kan vara allt från helkaklade till halvkaklade med bård och målade väggar, eller med enbart duschhörnan kaklad och resten målat. Badrummets stil avgör och där anser Noemi Ivanova att det är viktigt att utgå från sig själv snarare än trender och bostadsmarknad.

– Börja med vad du vill ha ut av badrummet, hur det ska användas och vad som måste få plats. Lista alla måsten, då får du en slags ram för hur du ska inreda. Den kan du sedan använda för att snabbare kunna sålla bland dina idéer, säger hon.

LÄS MER:Rätt doft på rätt plats lyfter din inredning

Våtrum med personlighet

Storstadsfenomenet att renovera för att göra större vinst vid en försäljning ger Noemi Ivanova inte mycket för. Tvärtom tror hon att det kan få motsatt effekt.

– Bostadsvisningar är lite som att dejta. Vill man ha någon som ser ut exakt som alla andra, tycker som alla andra och inte har någon egen personlighet? Jag tänker tvärtom. Det badrum jag skulle minnas är i stället det knallgröna! Dessutom tror jag aldrig att man kan inreda precis som en ny ägare vill ha det, viktigast är att inreda för sin egen skull.

ANNONS

Att flirta med den tidsepok då huset byggdes blir ofta lyckat, men Noemi Ivanova vill inte att det ska vara ett måste.

– Jag märker att det lätt skapar stress att tänka i tidsepoker. Många blir rädda att göra fel och undrar vad ”funkisgrönt” egentligen är? Dessutom var ett hem på 1940-talet inte alls inrett enbart med 1940-talsdesign. Då som nu hade hemmen växt fram över tid, med inredning från flera årtionden tillbaka. Släpp stressen och plocka det du gillar mest från husets decennium i stället.

LÄS MER:Problem från dag ett med Kristians badrumsrenovering

Allt hänger ihop

Trenderna inom badrum är väldigt långsamma och löper ofta parallellt. Noemi Ivanova nämner storformat på kakel och klinkers som en trend, att inte ha så tydliga fogar utan hela, obrutna ytor som en annan. 1970-tal och terrazzo är två estetiska strömningar som sticker ut.

– Samtidigt måste man förstå att allt hänger ihop. Att terrazzon är populär nu är en konsekvens av att natursten som marmor har varit i ropet så länge. Det finns helt enkelt väldigt mycket stenspill att producera av och då är terrazzo ett tacksamt sätt att använda spillet på. Likaså med 1970-talstrenden – just nu är 1970-talshusen bland de mest prisvärda på marknaden och då hajpar vi gärna dem lite extra, säger hon.

ANNONS

Hennes främsta råd är att se badrummet som ett rum som alla andra. Om det är en del av hemmets helhet bör det hänga ihop stilmässigt med övriga rum.

– Vi har ju facit precis utanför badrummet. Titta på hur du bor, vad du har för färg på soffan och vad du gillar för stil och ta in det i badrummet.

Bild: Jessica Gow/TT

Jet-set och 1970-tal

Ingen fyr

Skarpt gult, mörkt grönt och terrazzo i grått. Jet set och 1970-tal är en av trenderna inom kakel.
Bild: Jessica Gow/TT

Drama

Ingen fyr

Vad sägs om att låta sig inspireras av den dramatiska sekelskiftestrenden?
Bild: Jessica Gow/TT

Svart

Ingen fyr

Hexagonformade plattor i svart är en trend.
Bild: Jessica Gow/TT

Natur

Ingen fyr

Färgskalan med naturtoner rör sig i creme, vitt, beige och grått.

Fyra kakeltrender

Neutral & chic

• Naturlig färgskala i cremevitt, beige och grått.

• Storformat på golv och vägg.

• Kombinera med målade väggar, gärna mineralfärg med struktur.

• En känsla av att badrum och övriga rum flyter i varandra.

Jet-set och 1970-tal

• Mättade färger som ockragult, mörkgrönt och burgundy.

• Marmor i andra färger än vitt, eller med väldigt kraftfull ådring.

• Stormönstrad terrazzo.

• Maximalistisk känsla med få men tydliga materialval.

Dramatiskt sekelskifte

• Målade snickerier, gärna i grått, och platsbyggd inredning.

• Halvkaklade väggar med bård, målat upptill.

• Vit eller svart marmor och rosa eller ljusblått som accentfärg.

• För en modernare känsla, byt ut marmor mot ljus terrazzo och komplettera med svarta inslag.

Retro på nytt sätt

• Flirtar med funkis och nyfunkis.

• Retropastelligt, slätt kakel, gärna i olika toner av grönt och ljusblått.

• Moderna detaljer, som svarta blandare och borstat stål.

• Hexagonformade plattor i svart eller mörk terrazzo som komplement.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS