1/5

Höstlöven är trädgårdens bruna guld

När löven har fallit från träden blir de en resurs för din trädgård – som jordförbättring, skydd och täckmaterial. Här är allt du kan göra med höstlöven i stället för att elda upp dem eller köra dem till tippen.

Jessica Lyon driver Odlings-tv, en oberoende webbtv-kanal inom odling och trädgård, och tycker att höstlöven är en fantastisk resurs.

– Förutom att de är vackra och doftar himmelskt, så kan de också hjälpa till att skapa en superproduktiv jord för både grönsaker och blommor genom att förbättra jordstrukturen, säger hon.

Nästan alla löv får ligga kvar i hennes trädgård, och dessutom tillför hon ännu fler som hon krattar ihop från andra platser.

– Jag tar också tacksamt emot lövgåvor i säckar från grannarna. Med tanke på hur många säckar med löv man ser slängas på återvinningsstationerna under hösten så verkar det som att många människor inte förstår dess fantastiska värde.

Hur brukar du använda löven?
– Jag använder dem som täckmaterial i alla slags odlingar och till specifika växter, eftersom de ger ett skonsamt och bra skydd mot vinterkylan. I naturen är jorden aldrig bar – och det är såklart den smartaste metoden även i hemmaträdgården. Jag samlar även upp löv för att göra lövmull av dem. Det är väldigt enkelt, det enda du behöver är lite tålamod eftersom det tar minst ett år.

Vad ska man inte göra med dem?
– Enda gången jag krattar upp löv är om de hamnar i tjocka lager på gräsmattan – då skapar de syrebrist under som skadar gräsmattan. Men kratta inte bort allt, lämna lite till maskarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.