Höjdpunkten visar många sidor

Inspirationen till Höjdpunkten kommer från de nakna klipporna strax intill. Den oregelbundna formen på punkthuset ger vidsträckt utsikt och samtidigt kontakt med naturen runtomkring. – Jag har aldrig bott i en betongklump förut, men här är fräscht och jag föll direkt för utsikten, säger Kristin Friis som bor i en av lägenheterna.

ANNONS
|

– Det är precis det som är meningen, säger arkitekten Josefina Nordmark och som i Norra Hallsås inte bara ritat Höjdpunkten utan också Ringhusen som är byggda i en cirkel och de låga Kamhusen som ligget på en bergskam alldeles bredvid Höjdpunkten.

Bostadsområdet är kuperat och ligger högt uppe på de branta bergsknallarna strax norr om Lerums centrum. Området har en blandad bebyggelse, här finns både hyresrätter, bostadsrätter, villor i olika storlekar och tomter där man kan bygga själv.

Tanken har varit att bevara naturen så mycket som möjligt. Husen ska verka vara nedsläppta på plats och en begränsad yta var avsatt till bygget av Höjdpunkten.

ANNONS

Hon lät sig inspireras av naturen och klipporna runtomkring.

– Karaktären på de nakna klipporna i närheten gav huset dess form. Därifrån kommer det huggna utseendet och oregelbundenheten. Det ville vi förstärka genom att jobba med betong med olika typer av struktur i yta, så att man får en känsla av stenlika facetter, som olika sidor på en kantig sten.

Huset är oregelbundet åttkantigt och växlar utseende beroende på vilken sida man ser det från.

Formen är också ett sätt att maximera utsikten och kontakten med naturen runtomkring. Och det är något som uppskattas av hyresgästerna.

– Det är himla bra att huset är åttkantigt. Alla lägenheter har balkong, men man har ingen balkong bredvid sig, nästa balkong är runt hörnet, säger hyresgästen Eva Gustafsson.

Lägenheternas fönster mot balkongen går ända ned till golvet så det tillsammans med balkongdörren bildar en glasvägg.

– Det är så ljust och fint, härligt att bo här. Tredje våningen är lagom högt upp så att det blir insynsskyddat, säger Eva.

Hon bor i en tvåa med hopbyggt kök och vardagsrum med utsikt över skog och natur. En liten damm skymtar från den stora balkongen som har västerläge, solen går ned vid niotiden på sommaren.

ANNONS

Det finns bara tvåor och treor i huset. Evas lägenhet är på 59 kvm men verkar betydligt rymligare.

Till det öppna och ljusa intrycket bidrar att det inte finns någon avskild hall utan man kommer direkt in i lägenheten. Smarta lösningar är skjutdörrar till sovrum och klädkammare.

– Det är väl tilltagna ytor, inga småsmuttar, säger Eva, och det är lätt duka runt matbordet för tio till tolv personer och ändå få plats med soffan.

Den åttkantiga formen på huset gör att lägenheten blir oregelbunden med många korta väggar så det blir liv i planlösningen, men lägenheten är inte alldeles lättmöblerad. Fast den känns rymlig, exempelvis får Eva plats med en liten arbetshörna vid en snedställd vägg i sovrummet.

Det finns gott om inbyggda garderober, förutom klädkammaren en garderob i hallen och en i sovrummet.

Köksstandarden är modern med utdragslådor i stället för skåp. Tvättmaskin och torktumlare finns i det rymliga badrummet där man också har fått plats med klädskåp, linneskåp och en bänk för att till exempel vika kläder. Det finns också en stor tvättstuga i ett annat hus på området.

– Men det är väldigt skönt att ha tvättmaskin i lägenheten, säger Eva.

Huset är mycket välisolerat, man hör inte grannarna.

ANNONS

– Att flytta in i något helt nybyggt är trevligt. Det känns fräscht. Och det är roligt att man satsat på kvalitet med ekgolv, rostfria vitvaror, hällspis och inbyggnadsugn, säger Eva, som flyttade in när huset var nytt förra hösten.

Lägenheten har inga vanliga antennuttag för teven och inga telefonjack, utan tv och telefon går via bredband.

– Det enda som är synd att det inte finns kollektivtrafik på helgerna och sporadiskt på kvällarna. Det krävs nästan att man har bil för att bo här, säger Eva.

I sin trea i Höjdpunkten har Kristin Friis löst möbleringen på ett eget sätt.

Sover gör hon i vardagsrummet eftersom sovrummet fungerar som ateljé och inspelningsstudio, där hon skriver och spelar in musik. Gästrummet används mest när något av hennes fem barnbarn är på besök.

Kristin Friis har spelat dockteater i 30 år och gör dockor, scenografier och musik till sina föreställningar.

– Jag har försökt ha ateljé utanför lägenheten men det funkar inte för mig, säger hon.

Hon vill kunna jobba med dockorna när det finns tid över och kunna sätta sig var som helst i lägenheten och arbeta med en docka.

Kristin Friis är från Norge och kom till Göteborg 19 år gammal för att gå på HDK. Hon tänkte utbilda sig till scenograf men blev lärare och senare musiklärare. Dockteater började hon med efter att hon fått barn.

ANNONS

– Jag fick en aha-upplevelse när jag var barnledig att jag skulle starta en dockteater. Nu har den varit igång i 30 år och den har fört mig på många spännande resor.

Kristins skapande syns överallt i lägenheten, på väggarna hänger hennes färgrika glada tavlor. På pianot står ett sjörövarskepp som är en del av en scenografi till en dockteaterföreställning. Det är gjort av skumgummi från Kristins systers gamla soffa och bordläggningen är i läder från en gammal rock från Myrorna.

Tidigare har Kristin haft helt andra typer av bostäder än Höjdpunkten.

– Jag har aldrig bott i en betongklump förut, säger hon. Men här är fräscht och jag föll direkt för utsikten, man ser nästan till Härskogen.

ANNONS