Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Högt över berg och sjöar i Bergsjön

Bergsjön var inte förstahandsvalet, men Malou som lockades hit med studentrabatt är inne på sitt sjätte år nu. Hon och maken Richard Blank trivs i sin etagelägenhet med trevliga grannar och nära till bergsklättring och fin natur.
Richard och Malou Blank är båda inflyttade göteborgare. De är unga och beresta och har ännu inte hunnit ta så många kliv på karriärstegen. Så sett är de ganska typiska hyresgäster överst i husen på Tycho Brahes gata.
Dock har Richard och Malou bott här lite längre än vad som är vanligt. De tycker det är synd att folk som flyttar hit, redan bestämt sig för att i Bergsjön ska man inte bo och börjar hålla utkik efter något annat.
Malou flyttade in i huset för fem och ett halvt år sedan. Hyran var då bara tretusen kronor i månaden tack vare en tillfällig studentrabatt på en tusenlapp och dessutom var december månad hyresfri.
- Jag kände till Bergsjöns ganska dålig rykte, men det var lätt att få lägenhet här och så var det ju billigt.

Malou kommer ursprungligen från Vargön utanför Vänersborg. Hon har jobbat i London som servitris och bartender och gått på folkhögskola i Hälsingland. Sedan blev det tre år i Bordeaux, där hon höll på med teater och drev café med svenska specialiteter som köttbullar och smulpaj på menyn. Till Göteborg och Bergsjön flyttade Malou för studier, först i socialantropologi och därefter arkeologi.
Richard är från Alingsås. Han flyttade till Göteborg år 2000 och hyrde rum i en lägenhet i Vasastan. Sedan hamnade han ännu centralare i ett kollektiv som delade en kontorslokal.
- Där var bara en massa datanördar, säger Richard som arbetar som 3D-animatör på ett produktionsbolag och helst är ute i naturen på fritiden.
- Hyran var extremt billig, trettonhundra i månaden, men det var jobbigt att bo så många ihop. Fast man såg dem egentligen
aldrig, alla satt och häckade framför sin dator, surrandet av datorfläktar hördes dygnet runt. Kontorslandskapet var indelat i små rum med glasväggar så man fick hänga upp gardiner för att få lite privatliv. Jag kan inte tänka mig att det var speciellt lagligt att bo som vi gjorde.
Han vet inte om kollektivet fortfarande finns kvar. Själv flyttade han in hos Malou i Bergsjön, något halvår efter att de blev ett par för fem år sedan.

Husen på Tycho Brahes gata byggdes 1969 under miljonprogrammet. På grund av sina svängda former, anpassade efter markförhållandet på berget, har de två byggnaderna fått smeknamnen Ringen och Korven. Sedda ovanifrån bildar de ett frågetecken.
När andra hus i Bergsjön revs helt eller blev radhus på 1990-talet byggdes husen på Tycho Brahes gata i stället på med en våning. Påbyggnaden inrymmer etagelägenheter från 59 kvadratmeter till 120 kvadratmeter, några av dem med balkong.
Av någon anledning har just det nya våningsplanet på båda husen blivit riktiga studentnästen. Hit kommer ungdomar från hela landet, omsättningen bland hyresgästerna är stor, men det är inga svårigheter att få uthyrt, säger Curt Lindahl på Bostadsbolaget som äger husen.

Richards och Malous första lägenhet, låg liksom den nuvarande på översta våningen i Korven, fast i den konkava sidan av huslängan. Fönstren där vetter åt söder och utsikten över Göteborg är milsvid.
- Solen låg på hela dagarna, så det blev jobbigt varmt, berättar Malou. Delvis flyttade vi också på grund av närmaste grannen, som hade en arg pitbull-hanne. Vi var tvungna att spana ut i korridoren och se att inte han var i närheten, innan vi tog ut vår hund Asse.
Nu bor de med stora fönster på ena sidan som buktar sig inåt. Lägenheten räknas som en tvåa och ligger ytterst i längan med balkong på kortsidan av huset. Övervåningen, loftet, är deras sovrum. De har inrett lågt med madrasser på golvet och bänkar och bord med korta ben. Två bänkar har de fått av en före detta granne, en japanska. Den stora klädkammaren där uppe med plats för skrivbord och stolar har blivit ett separat arbetsrum.

Nedre våningen är vardagsrum och kök i öppen planlösning med loftets golv som tak över köksdelen. Resten av rummet har kvar den fulla takhöjden på cirka fem meter.
Allt möblemang är ärvt, fått och fyndat, två enkla hyllor och ett lågt bord från Ikea är det enda de har köpt nytt. Goda grannar som flyttat har lämnat kvar grejor, släktingar har gett dem avlagda möbler och när Malou och Richard gifte sig i somras fick de också en del.
Hemmet är nog en klassisk första lya, inte så mycket tid och pengar läggs på inredning, annat har högre prioritet.
Både Richard och Malou tycker om att vara ute i naturen och klättring är deras främsta hobby. På gångavstånd har de flera bra klätterberg i exempelvis Gärdsås och Utby.
Även för hunden Asse är området perfekt med mycket skog och sjön Bergsjön nära.
Malou slår ett slag för ett litet zoo med kor, hästar och andra lantgårdsdjur, det ligger en spårvagnshållplats bort. I närheten finns också elljusspår där man kan jogga eller åka skidor.
- Jag gillar den sköna atmos fären som det ofta blir i invandrartäta stadsdelar. Det var likadant där jag bodde i Bordeaux, säger Malou. Här i Bergsjön drar folk ner till sjön med mat, engångsgrillar och schackspel och är ute hela dagarna. Man umgås mycket med varann.
De allmänna kommunikationerna fungerar bra, men Richard och Malou har ändå just kostat på sig en begagnad bil.
Asse - en irländsk varghund, världens största hundras - äter närmare tre liter torrfoder per dag. Det är alltså stora säckar hundmat som släpas hem då och då. Det är ett skäl till att de köpte bil. Ett annat skäl är att området periodvis känns stökigt och otryggt. Richard jobbar många sena kvällar och den ödsliga hållplatsen i en svacka mellan bergen är inte så rolig att stiga av vid ensam.

För ett år sedan slogs en gammal man i grannskapet ihjäl med ett brunnslock. Det var någon de brukade heja på. Richard nämner även en incident med en planka samt en riktigt dramatisk händelse i deras korridor:
- En insatsstyrka från polisen bröt upp dörren i vår gamla lägenhet. Det var inte långt efter att vi flyttat men strax före det där med brunnslocket. De var fjorton man med hjälmar, sköldar, tårgasbomber och automatvapen. Någon kriminell hade visst gömt någon som var efterlyst.
Malou tror egentligen inte att brottsligheten är större i Bergsjön än i centrala stan, men förstås är det lätt att minnas det spektakulära, speciellt om det bekräftar ens fördomar.
Men hon bor hellre så här, nära naturen, och åker till stan för arbete, shopping och nöjesliv, än tvärtom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.