Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hög tid att börja planera för växthuset

Ett eget växthus förlänger säsongen och kan bli ett extra rum att sitta i från tidig vår till sen höst. Bästa tiden att börja planera växthusbygget är nu – gott om tid att läsa in sig på modeller och fundera över storlek, placering och finesser.

Fikon för första gången, vindruvor, meloner, chili och enorma mängder tomater – det är en del av vad trädgårdsmästaren Victoria Skoglund fick njuta av under sin första säsong som växthusodlare.

– Jag blev verkligen helt överrumplad, jag hade inte förstått vilken enorm växtkraft det blir i ett växthus, säger hon.

Läs också: Lys upp din trädgård

I maj förra året stod växthuset i hennes trädgård klart – en praktpjäs med golvvärme under det fiskbenslagda tegelgolvet, bevattningssystem i odlingslådorna och en kamin för att maxa mysfaktorn.

Självbevattning

Innan Victoria började planera sitt eget växthus åkte hon runt och kollade in andras, för att ta reda på vad hon ville ha.

– Jag ville känna in storleken så det blev rätt. Det landade på 24 kvadratmeter till slut, och så blev det rejäla odlingslådor – ju större jordvolym man kan erbjuda desto bättre blir det.

Victoria bestämde sig från början för att satsa på ett självbevattningssystem så att hon kan resa bort på sommaren.

– Det underlättar oerhört och dessutom sparar man en massa tid.

Men även om bevattningen var kirrad väntade en annan överraskning när Victoria varit på Öland under två sommarveckor.

– När jag kom hem hade tomaterna växt något enorm, det var en skog som det tog flera dagar att rensa upp.

Extra rum

Har man pengar och plats tycker Victoria Skoglund att man ska satsa på ett större växthus.

– Det är lätt att man tickar igång och vill odla väldigt mycket, dessutom vill man gärna ha plats att sitta i växthuset.

Under hösten och vintern använder Victoria växthuset som ett extra rum. Under julhelgen var det pyntat med granris och julrosor och har huserat både glöggfest och flera middagar.

Den första säsongen med växthus har lärt Victoria att det gäller att hålla koll.

– Jag fick in bladlöss väldigt snabbt, det hade jag inte räknat med, så då fick jag ta ut spola av allt. Efter att jag tagit bort tomatplantorna gödslade jag jorden med bokashikompost, som både tillför näring och innehåller snälla svampar som motverkar bladmögel.

Att växthuset skulle betyda mycket för odlandet hade Victoria Skoglund förstått, men hur mycket det skulle betyda kunde hon inte ana.

– Min odlingskompis Michael Bindefeld har ett jättefint växthus och han sa att det skulle förändra hela mitt liv. Han hade rätt. Det är en sådan enorm odlingslycka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.