Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Härodlat för den otåliga

Tänk att äta hemodlat mitt i vintern - efter bara några dagars odling! Groddar är gott, snyggt, nyttigt och väldigt lättodlat. En sil, en glasburk och vatten är allt du behöver.

Från ett torrt litet frö till en krispig delikatess på några få dagar - att grodda är den bästa metoden för inomhusodlaren utan tålamod. Lika bra året om, men extra användbart när utomhussäsongen är slut och det hemodlade gröna tryter.

– Det är fantastiskt att det är så enkelt och går så snabbt. Dessutom är det billigt, och det är en glädje att se något växa, säger Lina Wallentinson, som är redaktör på tidningen Buffé och författare till nyutkomna boken ”Groddar, skott och mikrogrönt” (Bonnier fakta).

Inte bara sallad

De flesta groddar får en nötig, krispig smak, och man måste inte lägga dem i en sallad.

– Det går jättebra att använda groddar i lagad mat, då passar det bäst om man inte groddat dem för länge utan tar dem när de fortfarande har korta svansar, säger Lina Wallentinson.

Adzukigroddar - extra snygga, passar att steka eller woka. Alla groddningsmetoder funkar för dem. Foto: Bonnier Fakta
Adzukigroddar - extra snygga, passar att steka eller woka. Alla groddningsmetoder funkar för dem. Foto: Bonnier Fakta

Hennes egen favorit är klassikern mungböngroddar.

– Det är vinst varje gång med dem. De är pålitliga och snabba och kan användas till så mycket - fräs dem snabbt i olja med vitlök och soja eller marinera dem med asiatiska smaker till exempel.

En annan användbar goding, särskilt som dottern är glutenallergiker, är bovetegroddar.

– De har en matig känsla och kan användas i stället för pasta eller ris. Man kan också rosta dem och använda som "crunch" i en müsli.

Rena händer

Det är svårt att misslyckas med groddning - bara man kommer ihåg att skölja, det får aldrig bli helt torrt.

– Den vanligaste missen är att glömma bort sköljningen, och har fröet en gång torkat är det svårt att väcka liv i det igen. Då får man börja om, säger Lina Wallentinson.

En annan sak vissa oroar sig för är hygienen. För några år sedan kom larm om salmonella i butiksköpta groddar. Oftast är boven i dramat att de sköljts med orent vatten när de odlats.

Lina Wallentinson, författare till boken "Groddar, skott och mikrogrönt". Foto: Bonnier Fakta
Lina Wallentinson, författare till boken "Groddar, skott och mikrogrönt". Foto: Bonnier Fakta

– Sköljer man under rinnande kallt kranvatten är risken för hemmaodlaren väldigt liten, säger Lina Wallentinson.

Durkslag

En annan sak är att vara noga med är att plocka bort trasiga och missfärgade frön, även de som inte har svällt vid blötläggningen.

– De kan mögla eller bli dåliga och sedan smitta de andra fröna, säger Lina Wallentinson.

Det finns flera metoder för groddning, alltifrån en enkel tygpåse till köpta enheter i flera våningar. Lina Wallentinson har fastnat för metoden att odla i durkslag.

– Det är smidigt och kräver ingen särskild utrustning, bara ett durkslag och en bunke. I och med att det är hål i durkslaget blir det bra luftcirkulation och risken för bakterietillväxt minskar.

Lina har sitt durkslag i en stor bunke intill vasken - det är alltid nära till att skölja, och lätt att komma ihåg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.