Sjötorp, byggt 1907-1909, var en av de första sommarvillorna i sydhalländska Mellbystrand.
Sjötorp, byggt 1907-1909, var en av de första sommarvillorna i sydhalländska Mellbystrand.

Här hittade deras villadröm hem

ANNONS
|

Det ser ut som Sjötorp aldrig förändrats, det ligger lite upphöjt på den stora tomten, med halmtak, hög skorsten och spröjsade fönster. Men skenet bedrar, det tog Eva och Jan Hylén all fritid under tio år att för att återställa huset till originalskick – eller ska man säga till en vision av originalskicket.

Historien tar sin början 1907-1909 när konstnären och kemikaliehandlaren Alfred Larsson i Laholm lät bygga Sjötorp. Det var byggt som ett sommarhus utan isolering och vämdes vid behov av en kamin.

Olga Potentia Bengtsson tog över huset och startade café och pensionat i Sjötorp cirka 1935. Det lilla huset på tomten byggde hon 1937 som rum för pensionatsgäster och med ett kök för caféets kallskänka i källaren. Caféet och pensionatet var en stor verksamhet, man kunde servera sällskap på 50-75 personer samtidigt, det var servering i hela trädgården och dessutom en glasskiosk utmed Kustvägen. Caféet och pensionatet stängde cirka 1975.

ANNONS

Men med tiden hade huset ändrat utseende.

– Under cafétiden fanns det pengar till att bygga om så mycket förstördes under 50- och 60-talen. Det fanns i princip inte någon originalinredning kvar i huset, säger Eva.

De ursprungliga dörrarna fanns kvar inomhus men halmtaket var ersatt av tegel, perspektivfönster hade satts in, murstocken var riven och på baksidan fanns en tillbyggnad med platt tak.

Men Eva och Jan såg att det fanns något att bygga på.

– Vi kände att huset hade en själ som behövde komma fram. Och att det hade en historia som vi får veta mer och mer om när folk med anknytning till huset kommer hit och berättar, säger Eva.

Paret hittade villan när de i slutet av 1990-talet letade sommarhus och hade vänner med barn i samma ålder som redan köpt hus i Mellbystrand.

– Det här huset var till salu våren 1998 men till ett pris vi inte hade råd med. Det var så mycket folk på visningen att vi inte ens gick in, berättar Jan.

Efter ett halvår annonserades huset ut igen för ett betydligt lägre pris. Det blev sålt men familjen som köpte drog sig ur när de upptäckte att huset var oisolerat.

ANNONS

– Då la vi ett skambud och fick det. Vi trodde att vi skulle få renovera i fem år, men det tog tio år, säger Jan.

Paret hade inte byggt om något hus tidigare men kompenserade bristen på erfarenhet med tid.

– Vi har tagit få beslut rakt av, så här, säger Jan och knäpper med fingrarna. De flesta besluten har tagit månader och år. Vi tog till exempel 15 färgprover för att bestämma oss i vardagsrummet. Och det var en vånda att bestämma kulör i köket.

Och eftersom det inte gick att se på gamla foton exakt hur fönsterfodren sett ut så gjorde snickaren tre olika modeller och så testade de innan de bestämde sig.

– Det har varit mycket diskussioner och provande. Ska man renovera ett gammalt hus så läs och lyssna och ha vänner att prata med. Och ta råd från sådana som kan, säger Eva.

Att renoveringen tog lång tid blev en fördel.

– Vi är otroligt glada att vi tog tid på oss. Med tiden ser man ser hur saker ska vara. Hade vi anlitat arkitekt och byggfirma hade det blivit klart på tre till sex månader, men då hade vi inte fått det här resultatet och vi hade inte haft råd, säger Jan.

ANNONS

En stor del av arbetet var att få tag i rätt detaljer till rätt pris.

– Jag saknar letandet. Men vi hittar fortfarande saker och byter då ut grejer vi har mot mer genuina, säger Eva.

Arbetsfördelningen var klar.

– Jag var fast i stundens arbete, medan Eva tänkte framåt, säger Jan.

Det mesta arbetet har de gjort själva, men inte allt.

– Det var otroligt viktigt att vi hittade duktiga och engagerade hantverkare, säger Jan.

Först gjorde Eva och Jan klart lillstugan, där fanns till exempel inget kök, och där bodde de i tio år medan de renoverade det stora huset.

– Det var en stor fördel att bo i ett separat hus och slippa bo på en byggarbetsplats. Och ibland tog pengarna eller lusten slut, då stängde vi dörren till stora huset och väntade, säger Jan.

De ville göra jobbet ordentligt.

– Vi har försökt göra så mycket som möjligt med gammal byggteknik. Så har vi till exempel inga fuktspärrar, säger Jan.

I villan var allt gammalt av intresse borta, så de rev ur hela huset, heltäckningsmattor, sänkta innertak och bilhandlarpaneler. Alla golv har varit upprivna, de har grävt ur grunden och kört bort 300 skottkärror sand, och isolerat hela huset.

ANNONS

Det fanns ingen skorsten kvar så Eva och Jan lät mura en ny. De hittade tegelstenarna till den gamla murstocken nedgrävda i trädgården och har använt dem som fundament för kakelugnen som är från 1933 och är hämtad från ett hus i Karlskrona. Skorstenens utseende projekterade Jan efter gamla foton.

De gamla vackra fönstren fanns inte kvar så nu sitter det nytillverkade kopior med gammalt blåst glas i ytterfönstren och energiglas i innanfönstren. Gångjärnen är nytillverkade i gammal stil och i rostfritt stål.

Trappan till andra våningen kommer från ett rivet hus i Malmö, byggt 1937.

På 50-talet flyttades en gavel ut på Sjötorp och villan förlängdes med cirka tre meter och man gjorde en tredje takkupa. Det förändrade inte husets profil. Det gjorde däremot den lådliknande utbyggnaden på baksidan. För att få tillbaka huset profil revs tillbyggnadens båda ändar och dessutom har det sluttande taket dragits ut över tillbyggnaden för få en silhuett som passar huset bättre.

Villans ursprungliga halmtak hade bytts ut mot tegel, vilket i sin tur Eva och Jan har ersatt med råghalm från Ullared,

– Jag och två vänner lade taket tillsammans med halmtaksmästaren Sten Nilsson. Det var ett äventyr, säger Jan.

Av interiören fanns det mycket lite original kvar så den har Eva och Jan återskapat på fri hand. Förebilden har varit Karin och Carl Larssons Sundborn.

ANNONS

Med mycket tid, möda och stilkänsla har Eva och Jan skapat ett trivsamt, vackert och funktionellt hus.

– Vi vill inspirera andra, man behöver inte många miljoner för att göra en ordentlig renovering, det behövs bara tid. Det behöver inte kosta så mycket, och vi känner inte att vi kompromissat i utförande eller kvalitet, säger Jan.

ANNONS