Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Här finns världens dyraste bostäder

Tycker du att det är dyrt att köpa bostad i Göteborg? Inte i jämförelse med världens dyraste stad – där är genomsnittspriset per kvadratmeter nästan 400 000 kronor.

Enligt svensk mäklarstatistik har bostadspriserna i Göteborg ökat kraftigt de senaste åren. Under de sista tre månaderna var genomsnittspriset per kvadratmeter 48 275 kronor i Sveriges näst största stad. Ett alldeles för högt pris tycker många, men det är ingenting jämfört med världens dyraste städer.

Fastighetsrådgivningsföretaget Savills har listat de städer i världen där bostäderna är som dyrast – och listan toppas av Monaco. Det lilla furstendömet ligger på franska rivieran och har en befolkning på drygt 30 000 personer.

LÄS OCKSÅ: Det här är världens dyraste våning

Enligt Savills undersökning var det genomsnittliga priset på bostäder i Monaco 41 400 euro per kvadratmeter år 2016. Det är det högsta priset genom alla tider och motsvarar ungefär 398 991 svenska kronor per kvadratmeter. 

Även vi svenskar bidrar till Monacos blomstrande bostadsmarknad. Att många idrottsstjärnor köper lägenhet i det två kvadratkilometer stora landet är ingen nyhet. Genom åren har namn som som Björn Borg, Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg, Anja Pärson och Kajsa Bergqvist bott där – och trenden fortsätter.

LÄS OCKSÅ: Här är 30 av världens häftigaste slott

”Det var speciellt köpare från Storbritannien, Skandinavien och Sydafrika som var aktiva i Monaco förra året”, skriver Paul Tostevin, biträdande vd på Savills World Research, i rapporten.

Men Paul Tostevin påpekar också att även om det fortfarande köp och säljs mycket bostäder i Monaco har marknadsaktiviteten avtagit lite i kölvattnet av politiska oroligheter och terrordåd i Frankrike.

Förutom Monaco är det flera rika och mäktiga ställen som finns med på Savills lista över städerna med världens dyraste bostäder. Bläddra i bildspelet ovan för att se hela topp tio-listan!

SE OCKSÅ: Kolla in i USA:s dyraste hem

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.