Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Här är trädgårdsarbetet du bör göra redan nu

När vinterstormarna viner utanför fönstret är det perfekt att börja drömma om våren. En del av trädgården ligger redan i startgroparna för nästa säsong och då gäller det att hänga med.

Det finns gott om saker att göra i trädgården även på vintern, till och med i norra Sverige. När träd och buskar har tappat sina löv visar den sig från en annan sida. Plötsligt kan man upptäcka luckor som dolts av lövverket. Kanske behöver något nytt planteras för att fylla upp?

Trädgårdsexperten Gunnel Carlson tipsar om vad man kan göra i trädgården under vinterhalvåret.. Bild: Björn Lindgren/TT
Trädgårdsexperten Gunnel Carlson tipsar om vad man kan göra i trädgården under vinterhalvåret.. Bild: Björn Lindgren/TT

November och december är en bra att tid att gå en runda i trädgården och se konturerna. Var behövs det mer grönt eller kanske tvärtom: vad behöver jag ta bort eller beskära för att lyfta fram något annat? Den här tiden på året är det också skönt att bara gå i trädgården och fundera på nya stigar eller sittplatser. Var sitter jag helst och var ser jag trädgården från sin finaste sida? Lägg ut en markering där du vill göra en ny plats att vila på.

LÄS MER: Så lyckas du med vinterodling

Använd tidningspapper

Alla perenner kan stå i kruka, även om de inte blir lika långlivade. Se bara till att isolera och skydda krukan från att spricka.. Bild: Gunnel Carlson
Alla perenner kan stå i kruka, även om de inte blir lika långlivade. Se bara till att isolera och skydda krukan från att spricka.. Bild: Gunnel Carlson

Enklaste sättet att göra en ny rabatt eller en gång är att grunda med tidningspapper. Välj en plats och bry dig inte om ifall det ligger en bit gräsmatta eller en massa ogräs där. Bred ut dagstidningarna direkt där du vill anlägga det nya. Vill du skapa en rabatt, lägg grov kompost direkt på pappret och fyll sedan med kompostjord. Toppa med planteringsjord. Här kan du så fröer eller sätta ettåriga växter första året. År två har eventuellt gräs förmultnat under tidningarna och du kan plantera perenner i rabatten.

Väljer du att göra en ny stig lägger du barkmull eller annat valfritt material ovanpå tidningarna. Det är ett enkelt arbete som inte varar i evighet. Barkmullen behöver delvis ny påfyllning varje år och man få hålla koll så att det inte landar för mycket löv på den eller ogräsfrön som riskerar att gro på ytan.

LÄS MER: Besök de brittiska storheternas trädgårdar

Skura rent

Att städa växthus kanske inte låter så lockande, men det är väldigt tillfredsställande. Särskilt på våren när man öppnar dörrarna till ett fräscht utrymme. Bär ut allt, spola av glas och väggar och tvätta gärna med såplösning eller t-sprit i alla hörn. Torka av och diska krukor och redskap. Det får gärna dofta gott av såpa när allt sedan sätts tillbaka.

Ett kallväxthus är det perfekta stället för vinterförvaring av perenner eller små buskar i kruka som är härdiga, men föredrar att stå där det är vindstilla och svalt över vintern.

LÄS MER: Klipp till och skapa form i trädgården

Skissa och dröm

Vintern är också tiden när du kan organisera din trädgård. Prova att rita upp den på ett papper. Mät tomten och gör en enkel skiss över hur den ser ut och vad du har planterat som stomme i den. Gör gärna en växtlista över vilken slags häck, träd och buskar du har.

Under vinterhalvåret är det lyxigt att ha tillgång till ett växthus. Att fantisera och planera nästa odlingssäsong passar att göra nu.. Bild: Leif R Jansson / TT
Under vinterhalvåret är det lyxigt att ha tillgång till ett växthus. Att fantisera och planera nästa odlingssäsong passar att göra nu.. Bild: Leif R Jansson / TT

Att titta igenom årets bilder är också ett bra sätt att påminna sig om hur trädgården verkligen ser ut när det blommar som bäst. Kanske är det genom att se på sommarens bilder i lugn och ro som du inser vad nästa projekt ska bli?

Varje år kommer det mängder med nya trädgårdsböcker. Passa på att kolla årets utgåvor. Gå till närmaste bibliotek och se vilka som passar dig bäst. Där kan man också läsa hela årgångar av trädgårdstidningar. Kolla vad de skrev om förra vintern, säkert dyker det upp någon bra att idé att låna.

LÄS MER: Hög tid att börja planera för växthuset

Låt bli perennerna

Det finns även arbete man inte bör göra under sen höst och vinter. Klipp inte ned perennerna, de behöver skydda sig själva när de vissnar ned. Prydnadsgräsets vippor ska stå så länge de orkar. Många ger sig inte förrän en bit in i februari.

Övervintrande växter i uterum eller källare behöver tillsyn men nästan inget vatten alls. Växter som fäller sina blad under lågsäsong kan klara sig med bara en kaffekopp vatten i månaden.

Känner man inte för att göra någonting alls just nu är det också bra. Vintern ska vara en tid för återhämtning – snart nog kommer lusten att gräva och känna jord under naglarna igen.

LÄS MER: Plantera blommor som doftar om natten

Vintern är en lång prövning för den trädgårdsintresserade. Passa på att planera och drömma..
Vintern är en lång prövning för den trädgårdsintresserade. Passa på att planera och drömma..

Tåliga tuffingar

Så länge man kan gräva i jorden går det också att plantera. Många buskar och träd mår allra bäst av att planteras så här års när löven har fallit och plantan gått i vila. Krukodlade växter och träd kan planteras året om. I norra delen av landet bör man dock tänka på att grödor med lite sämre härdighet hellre ska planteras på våren.

• Vitlök och tulpaner är härdiga typer som vill i jorden nu. När jordtemperaturen ligger på mellan sex och åtta grader är det som bäst att sätta vitlök. Jorden ska vara väldränerad och inte blöt, annars är det risk att löken ruttnar.

Sätt klyftorna cirka sex–åtta centimeter ned i jorden och skörda mitt i högsommaren. Tycker du att det är för kallt kan du peta ned några klyftor i en kruka, låta den stå inomhus och skörda det bladgröna som kommer efter ett tag.

• Tulpaner är också tuffa typer som kan planteras långt in på senhösten. Samma sak med dem – väldränerat är bästa läget. Markera gärna platsen så att du inte gräver upp dem av misstag senare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.